home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
A kid from Tibet (1992)

Sai Chong Siu Ji, Xi Cang Xiao Zi

Acteurs Yuen Biao EXTRA'S 
Michelle Reis  
Yuen Wah - n.v.t.
Nina Li Chi -
Roy Chiao -
Regisseur Yuen Biao -
Speelduur 90 min -
Prod. maatschappij Golden Harvest -

 

Een oudere man uit Hongkong heeft een Tibetaanse schat in zijn bezit, de Babu gouden pot. Een kunstwerk dat magische krachten bevat en gemaakt is door de Tibetaanse monniken om jaren geleden een slechte duistere sekte te verdrijven. Gelukkig werkt de pot alleen als hij compleet is en de deksel is in Tibet gebleven. De advocaat Robinson (Roy Chiao) wordt naar Tibet gestuurd om de Dalai Lama het goede nieuws te vertellen en de zaak verder af te handelen. Na enige correspondentie tussen beide partijen wordt Chui (Michelle Reis) naar Tibet gestuurd om Wong La (Yuen Biao) op te halen om in Hongkong de kunstschat in ontvangst te nemen. Maar een afstammeling van eeuwen oude sekte (Yuen Wah) probeert tegen elke prijs dit voorwerp in handen te krijgen wat jaren geleden zijn familie uit Tibet verdreef. 

Het regie debuut van Yuen Biao, met een bijzonder verassend resultaat. Al heeft de film heel veel weg van een film van Jackie Chan uit die tijd, toch is hij er in geslaagd een hele aparte sfeer neer te zetten. Dit komt hoofdzakelijk door het gebruik van magie. Diversen voorwerpen worden door middel van wilskracht door de lucht geslingerd en maken het zowel de goede, als de slechte partij extra moeilijk. De specialeffecten die hier voor gebruikt worden zien er verrassend goed uit. Genuanceerd wordt er slapstick humor door de hele film verwerkt, die uit een loopt van achtervolgingen tot het uitbuiten van de na´viteit van Yuen biao's karakter. Er is natuurlijk al eerder in 'the iceman cometh' bewezen dat de combinatie Yuen biao en Yuen Wah voor het nodige vuurwerk zorgt. De gevechten zijn super om naar te kijken en naar eigen zeggen van de hoofdrolspeler geeft 'A kid from Tibet' het beste zijn eigen vaardigheid weer. Ik kan het absoluut met hem eens zijn want met gemak maakt hij de meest ingewikkelde combinaties afgewisseld met de acrobatiek waar hij zo goed in is. Er is dus duidelijk te merken dat Yuen Biao voor het eerst zijn creativiteit de vrije loop heeft kunnen laten gaan. Door het vele filmen in Tibet en de toevoeging van het gebruik van magie krijgt de film een hele andere dimensie dan wat we normaal gewend zijn. Een leuke afwisseling in het genre, maar je moet de films natuurlijk niet te serieus willen nemen. 'A kid from Tibet' is absoluut genieten van een meesterlijk Yuen Biao in een rol die hem op het lijf geschreven is.

 

Drager Video
Beeld kwaliteit Goed
Geluid kwaliteit Goed
Ondertiteling Engels/Manderijn
Taal Cantonees
Uitgever Chinatown video
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.