home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..Anita Mui (r.i.p.)

Mooi Yim Fong, Mei Yan Fang

Geboorte datum: 10/10/1963

Opgegroeid met vier broers en zussen in de provincie Guangsi in China. Haar vader overleed toen ze nog een kind was en al snel wist Anita Mui zich te ontwikkelen als een kostwinnaar. Ze reisde mee met het cabaretgezelschap van haar moeder en had haar eigen nummers in de show. Het duurde nog jaren voordat haar talent echt erkend werd. In 1982 won ze haar eerste talentenjacht van TVB met als gevolg dat ze verschillende titelsongs van bekende films verzorgde. Langzaam groeide haar populariteit en kreeg ze het voor elkaar om maar liefs vijftien concerten achter elkaar te geven die compleet uit verkocht waren. Hiermee was ze het eerste vrouwelijke popidool dat de Hongkong muziek industrie compleet op zijn kop zette. In de jaren tussen 1985 en 1991 maakte ze zeventien albums die stuk voor stuk platina werden. Haar concerten bleven immens populair en trokken duizenden bezoekers die niet alleen voor de muziek kwamen. Op het podium wisselde Anita Mui regelmatig van kostuum en paradeerde hier bij alsof ze een mode show gaf. Maar zingen is niet het enige waar ze een carrière van wist te maken. In Nederland zal ze bij de meeste bekend zijn door haar acteerprestaties. In 1983 speelde ze haar eerste kleine rol in 'Grazy 83'. Na diverse kleine rollen gespeeld te hebben schitterde ze naast Chow Yun Fat in 'A hunderd ways to murder your wife'. Het was pas in 1986 dat Anita Mui een rol kreeg waarin ze echt kon laten zien wat ze waard was. Het spookachtige 'Rouge' waarin een overleden vrouw speelt die op zoek gaat naar haar nog levende geliefde. Een aantal jaren later begon ze rollen te spelen in diverse actie films met films als 'Miracles', 'Saviors of the soul' en 'My father is a hero' als absolute uitschieters. Je kan dus met recht zeggen dat Anita Mui tot de grootse vrouwelijke sterren uit Hongkong behoord. Helaas sloeg het noodlot eind 2003 toe en na een periode van ziekte overleed Anita Mui op 30-12-03 aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Hiermee verloor de gehele entertainment business een wereld ster die nog lang niet klaar was met schitteren.   

Geselecteerde films:

Rouge (1988) 

Miracles (1989)

Better Tomorrow III, A (1989) 

Saviour of the Soul (1991)

Moon Warriors, The (1992) 

Heroic Trio, The (1993) 

Executioners (1993)

Magic Crane, The (1993) 

Drunken Master II (1994) 

Rumble in the Bronx (1995)

My Father is a Hero (1995)

 

Terug naar het overzicht.