home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

 
Bang rajan (2000)

Legend of the Village Warriors

Acteurs Vinai Kraibutr EXTRA'S 
Bin Banloerit - Making of
Jaran Ngambee -
Chumpon Tappitak -
Attakorn Suwannaraja -
Regisseur Thanit Jitnukul -
Speelduur 113 mins -
Prod. maatschappij Film Bangkok -

 

Het is het midden van de 18e eeuw als de rust in het koninkrijk Siam opeens wreed wordt verstoord.  Het Birmese leger is het land binnen gevallen en op brute wijze moorden ze het ene dorp na de andere uit. De koning maakt zich ondertussen meer druk over zichzelf dan het volk. Het leger wordt dus ook niet gebruik om de arme burgers te beschermen. Maar er is echter een dorpje wat dapper terug vecht. Dit is het dorp Bang-rajan. De boeren en dorpelingen hebben hun werktuigen neergelegd en vechten terug met kapmessen, speren, bijlen en alles wat voor handen is. Op zich een ongelijke strijd, maar dit gerucht verspreidt zich al snel in de omgeving. Iedereen die wil vechten voor zijn vaderland sluit zich dus ook al snel bij hun aan. Dit maakt de linie een stuk sterker en op deze manier weten ze het Birmese leger flink tegen te vertragen. Maar als in een gevecht hun leider gewond raakt lijkt alles verloren. Snel wordt er gezocht naar een nieuwe leider. In het dorp is er alleen niemand die deze plek in kan vullen. De keuze valt al snel op een guerrilla strijder die in het bos leeft. Met wat moeite weten ze hem over te halen om hen te leiden. Het blijkt dat dit geen verkeerde keuze was. Het dorp staat sterker dan ooit. En dit is maar goed ook want het Birmese leger begint het zat te worden. Waar er voorheen maar kleine troepen gestuurd werden is er nu een enorme leger in opmars. Koortsachtig bereidt het dorp zich voor op deze ongelijke strijd. Want wat ze ook zullen doen, opgeven is geen optie.

Gebaseerd op een verhaal uit de Thaise geschiedenis. Eigenlijk is het geheel een beetje te vergelijken met ‘Asterix en Obelix’, maar dan in Azië. De toverdrank is natuurlijk ook niet aanwezig en de toon is veel serieuzer. Want wie een zuivere martial arts film verwacht komt bedrogen uit. ‘Bang-Rajan’ is namelijk veel meer. Op zich komt alles na een behoorlijk gewelddadig begin wat langzaam opgang. Alle personages worden een voor een geïntroduceerd. Hierbij worden hun dagelijkse problemen, zoals relaties, overmoed, angst, pijn en natuurlijk verdriet getoond. Er wordt dus een heel realistische beeld gecreëerd van hoe het er aan toe zou moeten gaan in een dorp uit die tijd. De personages zijn dus ook erg levendig en langzaam maar zeker wordt je steeds verder het verhaal in gezogen. De regisseur moet gedacht hebben dat als hij normale zaken natuur getrouw weer kon geven, dan ook het geweld. Vooral het eind gevecht zit tegen het schokkende aan. Alles is bijzonder bloederig en de ledenmaten vliegen je om de oren. Dit biedt dus ook een bijzonder contrast. Als er gezocht zou moeten worden naar een vergelijking qua stijl van ‘Bang-Rajan’ komen we al snel aan bij de jaren zeventig films van Chang Cheh. De heldhaftigheid en vasthoudendheid is van het zelfde niveau. Het drama wat zich voltrekt op het slagveld vertoond ook nog eens veel vergelijkingen. En dan is er natuurlijk ook het overmatig vloeien van bloed. Er mag gezegd worden dat dit in een film uit 2000 opeens een stuk schokkender is. Het lijkt allemaal wat echter en hierdoor is het geen film voor de zwakkeren onder ons. De gevechten zijn wat rommelig gefilmd en er is niet echt duidelijk te zien wat er gebeurt. Dit pas goed bij de sfeer van het geheel. De wapens die gebruikt worden variëren van enorme kapmessen, loodzware bijlen, speren en af en toe een geweer. Hoofdzakelijk zijn het de mannen die vechten. Stuk voor stuk allemaal indrukwekkende en goed afgetrainde kerels. Maar tegen het eindgevecht mengen ook de vrouwen zich in de strijd. Met gemak veranderen de tere dames in dodelijk vechtmachines. En het mag duidelijk zijn dat dit zuiver op doorzettingsvermogen gaat. Als geheel ziet de film er erg goed verzorgt uit. Het is duidelijk een grote productie en koste nog moeite zijn gespaard. Alles speelt zich af in het bos of dorp en er is een realistisch geheel gevormd. En ondanks dat de film in het begin wat traag is weet hij uit te groeien tot een indrukwekkend en meeslepend geheel. Het is dus ook niet vreemd dat de film maar liefs elf prijzen in de wacht wist te slepen bij de Thaise film awards. Hiermee was het een van de meest succesvolle films uit de Thaise film geschiedenis. Zeker een aanrader maar verwacht alleen geen martial arts film. Het is eerder een meeslepend drama dat eindigt in een extreem gewelddadige en bloederige strijd.

Copyright kungfufilms.nl (2005)

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Goed (16:9 anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit goed (dolby digital)
Ondertiteling Nederlands
Taal Thai's of Engels
Uitgever House of knowledge
Waardering          8/10 Met dank aan House of knowledge

Terug naar het overzicht.