home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Bat without wings

Miu Yik Bin Fook, Wu Yi Bian Fu

Acteurs Ching Li EXTRA'S 
Derek Yee - Behind the scene photo's
Ku Feng - Trailer
Quyang Pei Shan - Other releases
Wang Jung - Color stills
Regisseur Chu Yuan -Original poster
Speelduur 88 min - Production notes
Prod. maatschappij Shaw brothers - Biography & selected filmography

 

Tijdenlang maakte een gestoorde man er een gewoonte van jonge vrouwen te ontvoeren. Zonder pardon werden ze verkracht en daarna vermoord. Deze bizarre man stond bekend als ‘The bat without wings’. Dit kwam hoofdzakelijk door zijn verschijning want te allen tijde liep hij met een geschilderde afbeelding van een vleermuis op zijn gezicht. Door zijn extreme vaardigheid in martial arts was hij onverslaanbaar en er was niemand die hem tot een halt kon brengen. Uiteindelijk besloten de kopstukken van alle clans hun krachten te bundelen om deze vreselijke man te stoppen. Het gevecht dat volgt is werkelijk bizar en bijna iedereen vindt de dood. Er wordt gevochten tot er maar twee man overblijven en Zhang Yuan (Jason Pai Piao) weet hem met zijn Iron palm te doden. Eindelijk is de wereld verlost te zijn van ‘The bat without wings’. Als vijf jaar later de Zhen Yuan clan een transport beveiligt nemen ze even rust in een restaurant in het bos. Vrijwel direct na binnenkomst krijgt Lei Feng, de dochter van de leider een briefje. Het briefje is afkomstig van Xiao Qi (Derek Yee) en hij nodigt haar uit voor een ontmoeting in een nabije tempel. Lei Feng kent deze beroemde zwaardvechter alleen van naam en uit nieuwsgierigheid verlaat ze de groep om op de uitnodiging in te gaan. Vrijwel direct nadat ze weg is verschijnt de dood gewaande ‘Bat without wings’ en bijna de gehele groep wordt uitgemoord. De enige die dit overleeft is de beste vriendin van Lei Feng. Zo snel als ze kan haast ze zich terug naar de basis van de clan om haar verhaal te vertellen. Geschrokken wordt het verhaal aangehoord door de leider van de clan en de verloofde van Lei Feng. Als ze horen dat Lei Feng niet bij deze slachting aanwezig was twijfelen ze geen minuut een vertrekken naar de tempel om haar daar te zoeken. Ook zij krijgen hier een confrontatie met ‘The bat without wings’. Het gevecht wordt alleen niet afgemaakt omdat de aanvaller plots verdwijnt. Ondertussen spelen er zich thuis gruwelijke taferelen af. En van de bediende stapt in de nacht naar buiten en ziet hoe Lei Feng aan komt lopen. Ze ziet wat bleek maar toch is hij blij haar te zien. Als ze dicht genoeg genaderd is schrikt hij enorm. Aan haar eigen haren neemt ze namelijk haar hoofd van haar schouders om deze op een steen naast zich te zetten. De paniek is compleet en als ze de richting van haar onthoofde lichaam later volgen vinden ze het terug in in de bossen. Onmiddellijk openen de vader en haar verloofde de jacht op deze reïncarnatie van ‘The bat without wings’. Hierbij krijgen ze hulp van Xiao Qi die ondertussen zijn onschuld heeft weten te bewijzen.

Als je het over een film met een waanzinnige begin hebt dan komt ‘The bat without wings’ zeker in aanmerking. De manier waarop het mysterieuze van wu xia met een beetje horror wordt gemengd is prachtig. Vooral de van de rockband Kiss gestolen make up ziet er geweldig uit. De spanning wordt aardig opgevoerd en het is niet meteen duidelijk wat er allemaal te gebeuren staat. Als de scène volgt dat de dochter van de clan leider haar hoofd naar het ouderlijk huis komt brengen zit de sfeer er helemaal goed in. Ondertussen zijn we via bossen naar verlaten en duisteren tempels gegaan om te eindigen in een prachtig en gedetailleerd huis van de clan. Helaas weet regisseur Chu Yuan deze sfeer niet vast te houden en na deze introductie veranderd de film in een normale Wu xia film. Nou is dit jammer, want het had iets heel aparts kunnen worden. Maar toch is hetgene wat volgt in het geheel niet slecht. Het had alleen zo’n mooie variant op het genre kunnen zijn. Ku Feng is zoals altijd waanzinnig in zijn spel. Hij heeft zelfs voor zijn doen bijzonder veel gevechten. Ik durf alleen niet te zeggen of hij dit allemaal zelf doet. De make up die hij voor het grootste deel draagt is natuurlijk ook een perfecte manier om een stuntdubbel te verhullen. Opvallend is wel dat er voor deze film door Chu Yuan een hele andere manier voor het filmen van de gevechten is gekozen. Normaal houdt hij altijd behoorlijk wat afstand maar nu wordt alles van dicht bij gefilmd. Hierdoor spreken de gevechten ook een stuk meer dan normaal. Het niveau blijft natuurlijk wel hetzelfde. Dit is niets om super enthousiast over te worden, maar leuk genoeg om de gehele film te boeien. Er wordt zoals gebruikelijk veel met het zwaard gevochten met af en toe een vuistgevecht. Maar wat voornamelijk de hoofdrol speelt in deze film zijn de mooie Shaw brothers sets. Een hoogte punt is zeker het bamboe eiland waar de helden tijdens hun zoektocht belanden. Dit eiland is beveiligd door een groot aantal taoïstische vallen. Bewegend bamboe is dus ook niet vreemd en op deze manier veranderd het om liggende water in een doolhof die telkens veranderd. Maar dit is niet het enige wat er prachtig uitziet. Het eindgevecht vindt plaats in een prachtige grot met allerlei bizarre beelden van vrouwen. Chu Yuan weet zoals altijd de sets tot het maximum te benutten en pakt ene geweldige camera hoek na de andere. Het verhaal heeft de ene plotwending na de andere. Eigenlijk is de stijl precies hetzelfde als die van Ku Lung en hierin is weinig verschil te vinden. Het is dus erg jammer dat dat de sfeer van het begin van de film na een minuut of twintig verloren gaat. Toch is alles precies zoals een Wu xia film moet zijn. Het echt motief achter deze vreemde gebeurtenissen blijft dus ook lang verborgen. Niemand is precies wat hij lijkt of wat hij beweerd. ‘The bat without wings’ is dus zeker een leuke film maar er had meer in gezeten naar mijn idee, verwacht dus niet te veel en je zit helemaal goed.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager DVD (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (dolby digital)
Ondertiteling Chinees/Engels
Taal Mandarin
Uitgever Celestial pictures
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.