home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Bichunmoo (2002)

Acteurs Shin Hyun-june EXTRA'S 
Kim Hee-sun  
Jang Dong-jik - Audio commentaar B. Logan & M. Leeder 
Jeong Jin-young - Directe Scène toegang
Jang Dong-jik -
Regisseur Kim Young-jun -
Speelduur 114 min -
Productie maatschappij Taewon Entertainment -

 

Jinha (Shin Hyun-june) woont samen met zijn oom op een afgelegen plek nabij de bossen. Dagelijks wordt hij getraind in een special zwaardvechttechniek, Binchunmoo genaamd. Zijn vrije tijd brengt hij samen door met Sullie (Kim Hee-sun) die samen met haar moeder, een van de maîtresse van een Taruga,  Mongoolse krijgsheer in de buurt woont. Jinha en Sullie zijn samen erg gelukkig en hoeven zich nergens echt druk om te maken. Maar wanneer de moeder van Sullie ziek wordt en sterft, komt haar vader haar halen om in het paleis te wonen. Dit betekent het einde van de relatie, want Taruga, de vader van Sullie duld het niet dat iemand van een lagere klasse als Jinha met zijn dochter omgaat. Ze spreken iedere volle maan op een plek af, om op elkaar te wachten. Deze belofte komen ze nooit na. Het vredige leventje van Jinha wordt wederom verstoord als hij op een avond zijn oom moet redden uit de handen van een groep moordenaars. Deze mannen zitten achter het geheim van zijn vechtstijl aan. Op zijn sterfbed vertelt zijn oom dat hij eigenlijk de laatste afstammeling is van een rijke familie die uitgemoord is door de Taruga. Zonder enige twijfel bereidt Jinha zich voor om de wraak voor zijn ouders tot uitvoering te brengen.

Een prachtig en sfeervol gefilmde zwaardvecht epos met een onbereikbare liefde als hoofdlijn voor het verhaal. Vanaf het begin wordt de sfeer voor de gevechten neergezet, snel, bovennatuurlijk en heerlijk om naar te kijken. Liefhebbers van echte gevechten zullen alleen teleurgesteld worden want alles bestaat uit snelle montage van korte bewegingen en knap camera werk. Er wordt veel met touwtjes gedaan voor het bovennatuurlijke karakter van de gevechten en voor de visualisatie van de zwaardenergie (het verwonden van je tegenstander zonder hem te raken). Pas dus op voor rondvliegende ledenmaten en zowel horizontaal als verticaal in tweeën gesneden mensen. Bichunmoo had een groot budget en dit komt duidelijk terug in de kleding, omgeving en de verzorgdheid van het geheel. Ook zijn er diverse, met de computer gemaakte effecten, toegevoegd die er voor zorgen dat alles een beetje droomachtig overkomt. Hoofdzakelijk werd er in China gefilmd. Veel mooie bergachtige omgevingen, bossen en karakteristieke oude Chinese gebouwen. De soapachtige belichting laat sommige scènes goedkoop overkomen, maar zorgt wel voor een mooi en helderbeeld. Helaas voegt dit niet altijd even veel toe aan de sfeer, maar gelukkig is dit is niet constant het geval. De buitenscènes zijn wel bijzonder mooi belicht en afgewerkt met mist. Voor het vertellen van het verhaal wordt er veel gebruik gemaakt van flashbacks. Helaas kan dit voor enige verwarring zorgen omdat het niet altijd even duidelijk is wanneer we ons in het heden of het verleden bevinden, even opletten dus.  

Copyright Kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd
Beeld kwaliteit Goed
Geluid kwaliteit Goed
Ondertiteling Nederlands of Engels
Taal Koreaanse of Engels 
Uitgever World wide cinema
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.