home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Bolo Yeung

 Yeung Shut, Yang Si,  Yang Sze

Geboorte datum:

Voor bijna iedereen die interesse heeft in martial arts films zal Bolo Yeung geen onbekende zijn. Dit heeft hij hoofdzakelijk te danken aan de bekendheid die hij met 'Enter the dragon' kreeg. Alsmede aan het succes dat hij eind jaren tachtig, begin jaren negentig in Amerikaanse films had.

Bolo Yeung was in de jaren zestig een bodybuilder die meerdere malen de titel 'Mister Hongkong' op zijn naam wist te schrijven. Door de bekendheid die hij hierdoor kreeg werd hij opgemerkt door de Shaw studio's. Hij werd regelmatig gecast voor wat kleinere rollen. Door zijn bijzondere bouw is hij iemand die in deze films direct opvalt tussen de stuk voor stuk tengere acteurs. In 1973 speelde hij in het grote succes 'Enter the dragon' samen met Bruce Lee. Hij maakte zelfs samen met hem een reclame spotje voor Winston sigaretten. In deze tijd is het trouwens moeilijk voor te stellen dat sportmensen reclame zouden maken voor sigaretten. Maar een slogan als 'Voor kung fu; Bruce Lee, voor sigaretten; Winston' kun je natuurlijk niet weigeren. Door de bekendheid die hij hierdoor vergaarde kreeg hij de kans om in diverse films zoals 'Chinese Hercules' de hoofdrol te spelen. Een van zijn meest opvallende rollen is in 'Ten Magnificent Killers'. Normaal maakt hij er al een gewoonte van om niet naar zijn tegenstander te kijken tijdens een gevecht, maar in deze film beheerst hij het trucje tot in de perfectie. Ik denk dat je met zekerheid kan zeggen dat je Bolo Yeung in bijna honderd kung fu films terug kan vinden. Zijn bijdrages lopen uiteen van gastrollen tot hoofdrollen en ze zijn altijd even opvallend. Natuurlijk was hij ook veel te zien in diverse Bruce Lee exploitatie films. Niet echt een hoogstaand stukje film geschiedenis, maar wel een stroming die absoluut een cult-aanhang heeft. Tegen het einde van de jaren tachtig begon zijn aanwezigheid in films steeds meer terug te lopen. Hier kwam meteen verandering in toen Jean Claude van Damme hem vroeg voor de rol van zijn tegenstander in 'Bloodsport'. Dit zetten hem in een klap weer terug in de film industrie. Alleen dit keer was het de Amerikaanse markt en niet de Aziatische. Door deze laatste doorbraak zou je bijna kunnen zeggen dat Bolo Yeung toch wel een van de meest bekende Hongkong film ster van de vorige eeuw is. Momenteel woont hij in Amerika en is nog steeds even breed als vroeger ook al is hij de zestig jaar al gepasseerd.

Geselecteerde films:

Heroic Ones, The (1970)

The rescue (1971)

Deadly duo (1971)

Angry Guest (1972)

King Boxer (1972)

Fourteen amazons (1972)

Enter the Dragon (1973)

All Men are Brothers (1973)

Chinese Hercules (1973)

Clones of Bruce Lee (1977)

Amsterdam connection (1978)

Master Killers (1978)

36 Deadly Styles (1979)

Dragon, the Hero, The (1979)

Writing kung fu (1979)

Fists, Kicks, and the Evils (1979)

Snake Deadly Act (1980)

Ten Magnificent Killers (1980)

My Lucky Stars (1985)

Legacy of Rage (1986)

Bloodsport (1988)

Bloodfight (1989)

Double Impact (1991)

Fist of Legend 2: Iron Bodyguards (1996)

  Bolo vandaag de dag tijdens een intervieuw 

10 magnificent killer

 Heroic ones

Writing kung fu

Bloodsport

 

Terug naar het overzicht.