home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
 

Chang Yi

Cheung Yik, Zhang Yi, Cheung Yik, Cheung I, Chang I

Geboorte datum

Een opvallende acteur die een indrukwekkende plaats in de Hongkong film geschiedenis heeft. Geboren in Taiwan en dit is ook waar Chang Yi een opleiding volgde op een Peking opera school. Tegen het einde van de jaren zestig tekende hij een contract bij de Shaw studio’s. Meestal vertolkte hij in deze periode de rol van een heldhaftige zwaardvechter. Na een aantal jaren hield hij het voor gezien bij de Shaw brothers en maakte de over stap naar Golden Harvest. Geen slechte keuze want hij speelde in deze periode in diverse grote producties o.a. ‘Bandits from Shantung’ en ‘Lady whirlwind’. Het werken voor Golden harvest hield hij ongeveer net zo lang vol als bij de Shaw brothers. Hij besloot om als freelance acteur verder te gaan. Met deze overstap wisselde ook het karakter van zijn rollen. Want naar mate de ouderdom meer zichtbaar werd zijn gezichtsuitdrukking steeds norser. Iets wat natuurlijk perfect is voor het spelen van boeven. In deze periode maakte Chang Yi een aantal van zijn beste films, maar ook zijn slechtste. Zijn verschijning in ‘Eagle claws’ is werkelijk het meest memorabel, lang wit haar, een baard en om het af te maken een soort tovenaarshoed met daaronder puntschoenen. Door deze rol komt hij absoluut in aanmerking voor de titel meest opvallende schurk in een kung fu film. Zijn rol in de ‘victim’ tegenover Sammo Hung is dan qua uiterlijk wat minder extreem maar absoluut één die respect afdwingt. Wat vaardigheid in kung fu springt Chang Yi er misschien niet zo heel erg uit. Hij zit namelijk net iets boven het gemiddelde maar zijn uitstraling maakt dit meer dan goed, hierdoor zal je zijn rollen niet snel vergeten. Na een lange periode van stilte was zijn meest recente rol in ‘Moonwarriors’. Verder is hij nog steeds actief bezig voor de Hongkong televisie in zowel modern als traditionele series.  

Geselecteerde films:

The thundering sword (1967)

The silent swordsman (1967)

Bells of death (1968)

18 Bronzemen (1976)

One Armed Swordsmen (1976) 

Traitorous (1976) 

Invincible Super Guy (1976)

Shaolin zen master (1976)

Eagle's Claw (1977)

Deadly silver spear (1977)

Kung fu in the brave shadow (1977)

Secret of the Shaolin Poles, The (1977)

Shaolin Iron Claws (1978)

Shaolin Kung Fu Master (1978)

18 jade claws of Shaolin (1978)

Shaolin Invincible Sticks (1979)

Seven Commandments of Kung Fu, The (1979)

Monkey kung fu (1979)

Victim, The (1980) 

Moon Warriors, The (1992)

 

 

Terug naar het overzicht.