home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Chinse ghost story 2 (1990)

Sin Lui Yau Wan IIYan Gaan Diy, Qian Nu: You Hun IIRen Jian Dao

Acteurs Leslie Cheung EXTRA'S 
Joey Wong - n.v.t.
Jacky Cheung -
Michelle Reis -
Wu Ma -
Regisseur Ching Siu Tung -
Speelduur 104 min -
Prod. maatschappij -

 

Na afscheid genomen te hebben van Yin Chek Ha (Wu Ma) loopt Ling Choi San (Leslie Cheung) een beetje verdwaasd in het rond. Het spookachtige, maar toch romantisch avontuur blijft door zijn hoofd spoken. Regelmatig denkt hij Lip Siu Sing (Joey Wong) te zien, maar komt er vervolgens achter dat het zijn verbeelding is. Vermoeid gaat hij naar een hotel om daar wat uit te rusten, echter al snel rent hij voor zijn leven. Het hotel is overgenomen door bandieten die er nogal vreemde gewoontes op na houden en graag hun gasten opeten. Tijdens zijn vlucht wordt hij opgemerkt door de politie die hem aanzien voor een crimineel en zonder proces in de gevangenis gooien. Ling Choi San blijft roepen dat hij onschuldig is, maar geeft na een aantal weken de hoop op en berust zich in zijn lot. Tot hij ontdekt dat zijn straf zal eindigen in een onthoofding. Zijn celgenoot, de nogal vreemde Ma (Ku Feng), wijst hem op een gat in de celmuur waardoor hij kan ontsnappen. Verbaasd dat Ma nooit ontsnapt is vlucht Ling Choi San de vrijheid tegemoet. In de veronderstelling dat het paard buiten voor hem bedoeld is springt hij er op en rijdt weg. Autum (Jacky Cheung) een taoïstische monnik ziet hoe Ling Choi San zijn paard steelt en zet de achtervolging in. Als Ling Choi San s’avonds bij een verlaten huis komt besluit hij daar te overnachten. Hij merkt al snel dat hij niet de enige is die dit huis als onderkomen wil gebruiken. Voordat hij het weet raakt hij betrokken bij een poging van geesten en monsters om de  mensenwereld over te nemen.

Wat heel belangrijk is voor een vervolg is ten eerste dat het aansluit op het eerste deel en ten tweede dat het gevoel dat de film creëert hetzelfde blijft. ‘Chinese ghost story 2’ doet dit perfect. Alle belangrijke acteurs uit het eerste deel zijn wederom aanwezig en worden versterkt door Jacky Cheung, Michelle Reis en nog vele andere. De sfeer is nog steeds even betoverend, maar het romantische thema heeft enigszins plaats moeten maken voor wat komedie. Zoals altijd in Hongkong films zijn de grappen erg flauw maar werken des te beter. Vooral Jacky Cheung zorgt voor de komische noot. Samen met het extreem naïeve karakter van Leslie Cheung zorgt dit voor een hoop lollige situaties die enigszins aandoen als een klucht. Waar het eerste deel eigenlijk maar vrij kleinschalig was - wat acteurs betreft - heeft dit deel een veel grotere opzet. Niet alleen zitten er meer kleurrijke en aparte personages in, de decors zijn ook een stuk uitgebreider. De sets worden wederom maximaal benut en hierdoor wordt er van bijna niets toch iets gemaakt. Veel mooi camerawerk en voor deze tijd knullige special effects dus. Dit valt het meest op bij het monster wat een groot deel van het midden van de film bezet. Deze ziet er iets beter uit dan de zombies uit het eerste deel, maar wordt nog steeds geen moment angstaanjagend. Wat het wel doet is enigszins wat afschuw oproepen door de vreselijk slijmerige substantie die regelmatig van zijn lichaam afvalt. Ik heb het al wel vaker gezegd, maar dit zijn echt de momenten waarom een mens van Hongkong cinema kan houden. Het hoeft niet altijd perfect te zijn, als je maar kan zien dat iemand zijn best er opgedaan heeft. Je kan dus gewoon duidelijk zien dat deze film met plezier gemaakt is en dat is ook wat waard. Doordat de romantiek wat naar de achtergrond is ontstaat er natuurlijk ruimte voor andere dingen. Buiten de wat meer aanwezige komische noot is ook de martial arts wat meer vertegenwoordigd. Er is zelfs een stuk in de film dat het wel erg naar een Wu Xia verhaal begint te neigen. De gevechten zijn niet onwijs mooi gechoreografeerd maar volstaan absoluut. Ze zijn betoverend en zeker verrassend door het gebruik van magie en aparte tegenstanders. Het verhaal gaat goed verder waar het ander ophield maar probeert niet het eerste deel na te doen. Hierdoor wordt er een compleet nieuw avontuur neergezet. Omdat Lip Siu Sing natuurlijk onmogelijk in dit deel weer zou kunnen verschijnen heeft Joey Wong een totaal andere rol gekregen. Een hele inventieve oplossing want zonder Leslie Cheung en Joey Wong was dit absoluut geen succes geworden. Natuurlijk is het eerste deel de betere want de sfeer is veel mysterieuzer en de kijker wist niet wat er te verwachten was. Maar voor een vervolg is dit absoluut geen misser en uitermate vermakelijk vooral door de toegevoegde grappen en karakters.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager dvd (reg 2)
Beeld kwaliteit Goed (16:9 anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital)
Ondertiteling Nederlands
Taal Cantonese
Uitgever Dutch Film Works
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief