home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Chinese Hercules (1973)

Ma tou da jue dou, Ma tou shao zi, Black Guide, Freedom Strikes a Blow, The Kid from Pier

Acteurs Chan Wai Man EXTRA'S 
Wong Chung-Shun - Original trailer
Bolo Yeung - Original titel seqence
Fong Yau - Still gallery
Gam Dai -
Regisseur Choy Tat -
Speelduur 94:56 mins -
Prod. maatschappij Kai Fai film co ltd -

 

Het leven van Sun Wai Tat (Chan Wai Man) draait hoofdzakelijk om kung fu. Trainen is zijn leven en hij besteedt er dus ook veel tijd aan. Zijn leraar behandelt hem met respect maar helaas geldt dit niet voor zijn zoon (Kong Do). Sun Wai Tat ligt continue met hem in de clinch. Na verloop van tijd besluit hij dat de maat vol is. Vanaf die dag begint hij ook met stiekem in de nacht te trainen. Hij maakt sprongen vooruit en al snel wordt hij onverslaanbaar. Zijn vriendin (Kong Faan), de dochter van de leraar, is enorm trots op hem. Toch heeft ze wel gemengde gevoelens over de situatie. Een keuze maken tussen haar broer en Sun Wai Tat is namelijk niet makkelijk. De toekomst leert alleen dat ze de keuze helemaal niet zelf hoeft te maken. De twee kemphanen raken namelijk in gevecht en de afloop lijkt dodelijk. Sun Wai Tat schrikt hier zo van dat hij onmiddellijk op de vlucht slaat. Het gevoel dat hij iemand gedood heeft grijpt hem verschrikkelijk aan. In blinde woede verminkt hij een van zijn handen en zweert hij nooit meer te vechten. Omdat het leven door moet sluit hij zich niet veel later aan bij een groep havenarbeiders. Hij verricht erg zwaar werk en valt onmiddellijk op in de groep. Natuurlijk valt dit ook op bij de baas (Leung Tin). Zodra deze dus ook maar een mogelijkheid heeft neemt hij Sun Wai Tat flink te pakken. Nobel als Sun Wai Tat is springt hij namelijk op de bres voor twee jonge dieven. Als deze iets te hard aangepakt worden komt Sun Wai Tat tussen beide. Alleen als het met woorden niet lukt komt het tot een handgemeen. Sun Wai Tat wordt door zijn pijnlijke hand meteen herinnerd aan zijn belofte. Vrijwillig laat hij zich in elkaar slaan. Hier is alleen het kwaad nog niet mee geschied. Niet veel later neemt de maffia de pier over. Het gevolg hiervan is dat iedereen zonder werk komt te zitten. De werknemers weigeren weg te gaan maar de maffia blijkt meedogenloos. Ze schuwen geen enkel middel en de één na de ander raakt gewond of wordt gedood. Sun Wai Tat is de enige die tegen ze op zou kunnen maar in plaats hiervan kruipt hij steeds verder weg.

Bolo Yeung is toch wel een van de meest opvallende en na Bruce Lee en Jackie Chan meest bekende martial artist uit Hongkong. Zijn verschijning is kolosaal, enorm gespierd en bruut. Hierdoor past de titel meedogenloze moordmachine enorm goed bij hem. In 'Chinese hercules' mag hij dus ook precies doen waar hij goed in is en dat is hulpeloze mensen de stuipen op het lijf jagen.

In eerste instantie zou je denken dat 'Chinese hercules' Bolo Yeung in de hoofdrol zal hebben. Het bekijken van de compleet over de top gaande trailer (die het kijken meer dan waard is) versterkt dit gevoel enorm. Bolo verkoopt en dit is precies wat de makers van de trailer gedacht moeten hebben. Maar dit alles betekent niet dat de ware hoofdrolspeler voor hem onder doet. Chan Wai Man heeft in de loop der jaren ook zijn sporen wel verdient. Naast dat hij openlijk zijn banden met de maffia toegeeft is hij ook nog eens charismatisch en goed afgetraind. Een verhaal wat deze twee tegen over elkaar zet moet dus ook de moeite wel waard zijn.

Opvallend genoeg heeft het verhaal een redelijke diepgang. Alles wordt van een redelijk dramatische kant belicht en het samenspel tussen de personages is goed doordacht. Het is overduidelijk dat er hier met een goed script gewerkt is. De balans tussen verhaal en actie is dus ook goed aanwezig. Zeventig procent is verhaal en dertig actie. Hierdoor weet de film goed te boeien. Vooral het feit dat het personage van Chan Wai Man niet vecht door zijn verleden wordt flink op de spits gedreven. Wat opbouw en verhaal betreft past 'Chinese Hercules' perfect bij 'The big boss' van Bruce Lee. Het principe is hetzelfde maar de uitvoering verschilt. Het zou dus ook niet eerlijk zijn om deze film als 'kloon' of 'rip off' te bestempelen. De makers hebben duidelijk hun best gedaan. Het is des te vreemder dat er eigenlijk niet zoveel bekend is over de regisseur. Choy Tat staat alleen als regisseur van deze film bekend. Dit zou zijn enige werk moeten zijn. Erg onwaarschijnlijk dat een beginner zo een product zal afleveren dus het zal waarschijnlijk een pseudoniem zijn.

De film valt in de categorie 'Bashers'. Dit houdt in dat de choreografie rauw is en eigenlijk zonder enige acrobatiek of show. De verhalen spelen zich ook bijna altijd af in de onderste laag van de bevolking. Vaak zijn de acteurs meer traditioneel geschoolde vechtsporters. Kung fu films maken gebruik van acteurs met een Peking opera achtergrond. Deze leveren een veel strakker product af. Toch heeft het 'basher' genre ook zijn charmes. Er komt vaak meer emotie aan te pas en ze zijn een stuk serieuzer. Ook de omgeving is hier vaak bij aangepast. Alles in 'Chinese Hercules' is grauw en grijs. De huizen zijn armoedig en zonder enige luxe. Overleven is voor de personages het enige doel en iedereen doet dit op zijn eigen wijze.

Knokken is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de film. Het gaat er allemaal hard aan toe. Zoals al gezegd is de choreografie rauw en niet overdreven strak. Het ziet er allemaal uit als een uitgerekt straatgevecht tussen mensen die weten wat ze doen. Chan Wai Man is werkelijk keihard. De vrijwel onbekende Lee Tin-Ying heeft even zijn moment van glorie en doet dit met bezieling. Maar waar iedereen natuurlijk op zit te wachten is Bolo Yeung. De laatste dertig minuten komt hij pas echt in actie. Hierbij wurgt, breekt, schopt en stoot hij zich een weg door de arme haven arbeiders heen. Een geweldige rol waarbij hij niet echt hoeft te acteren. Wat wel opvalt is dat zijn benenwerk hier te kort schiet. Hij is natuurlijk altijd bodybuilder geweest en lenig in zijn zijwaartse trappen is hij echt te noemen. Ook niet vreemd want Bruce Lee was degene die deze, op het moment dat deze film gemaakt werd, net aan het introduceren.

'Chinese Hercules' behoort tot de beste films uit het 'Basher' genre. De film is toegankelijk, zit goed in elkaar en heeft een mooie verhouding tussen actie en verhaal. Tevens worden de belangrijke rollen gespeeld door goede acteurs. Chan Wai Man en Bolo Yeung zijn prima aan elkaar gewaagd. Beiden hebben een redelijk cult status en dit maakt de film ook interessant voor de minder fanatieke kung fu film kijker. Een ware aanrader dus.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

Extra's

Wat extra's betreft valt deze Rarescope disk een beetje tegen. We moeten het doen met de originele trailer, de originele intro een stills gallery. De laatste bied een leuk aantal plaatjes. Deze zijn interessant omdat ze bewijs leveren van Jackie Chans betrokkenheid bij deze film. In de film zelf is hij namelijk bijna niet terug te vinden.

 

Drager DVD (reg 0)

 

Beeld kwaliteit 2.35:1 (goed)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Engels
Taal Engels of Mandarin
Uitgever Rarescope
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.