home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Chow Yun fat

 Aman Chow, Zhou Run Fa

Geboorte datum: 1955

Geboren op Lama eiland en verhuisde op zijn 16e naar Kowloon. Hij begon zijn tvb acteurs opleiding, met als gevolg dat hij in meer dan 300 uur televisie te zien was. De succesvolle serie 'Shanghai town' maakte hem tot een ster door heel zuidoost Azië. In 1981 vroeg de voormalig documentaire maker Ann Hui of hij een rol wilde spelen in haar tweede speelfilm 'the story of Wu-viet'. De film werd door critici geroemd. Maar ondanks het grote aantal hoofdrollen dat hierop volgde, het succes wat hij op de televisie had, kreeg hij maar niet op het grote doek. Gelukkig kwam hier verandering in toe producer Tsui Hark en regisseur John Woo maar bleven aandringen om de hoofdrol in de film 'A better tomorrow' op zich te nemen. Toen de film uitkwam in 1986 werd het direct een succes en de toekomst voor Chow Yun Fat stond vast. Vele films volgde met als meest opvallende 'City on fire' van regisseur Ringo Lam, voor deze rol ontving Chow Yun Fat een Golden Horse Award in Taiwan. Later werd de film een grote invloed voor Quentin Tarantino en vormde de basis voor zijn film 'reservoir dogs'. In 1989 verenigde Chow Yun Fat zich wederom met John Woo om de 'The killer' op te nemen. Een prachtig gefilmd verhaal over verraad, schuld en berouw waarin de chemie tussen de regisseur en de acteur tot in het uiterste benut werd. Deze film werd, en word nog steeds, geroemd door de critici over de hele wereld en zorgde ervoor dat Chow Yun Fat wereldroem kreeg. Hierna volgde 'God of gamblers' met regisseur Wong Jing om daarna weer twee films met John Woo op te nemen. Na het in 1995 uitgebrachte 'Peace hotel' werd het een periode rustig rond de acteur, er werd hard gewerkt aan een internationale carrière in Hollywood. Zijn eerste Amerikaanse productie werd 'Replacement killers'. Zijn meest opvallende rol is wel in 'Anna and the King', waarin hij toch wel het meeste zijn talent als acteur laat zien. Chow Yun fat bewijst keer op keer dat hij zich bijna naar elke rol kan schikken en de meest charismatische acteur van Hongkong is. Momenteel doet hij het rustig aan en maakt alleen nog maar films waar hij echt achter staat.   

Geselecteerde films:

Postman Strikes Back (1982) 

Better Tomorrow, A (1986) 

City on Fire (1987)

Tragic Hero (1987)

Rich and Famous (1987) 

Flaming Brothers (1987)

Prison on Fire (1987) 

Better Tomorrow II, A (1987)

Tiger on the Beat (1988) 

City War (1988) 

Wild Search (1989) 

Triads -- The Inside Story (1989) 

Better Tomorrow III, A (1989)

Killer, The (1989) 

God of Gamblers (1989) 

Prison on Fire 2 (1991)

Once a Thief (1991)

Full Contact (1992)

Hard Boiled (1992)

Treasure Hunt (1994) 

God of Gamblers Return (1994)

Peace Hotel (1995) 

The Replacement Killers (1998)

The Corruptor (1999)

Anna and the King (1999)

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) 

Bulletproof monk (2003)

Curse of the golden flower (2006)

Peace hotel

God of gamblers

The killer

Samen met John Woo op de set van 'harboiled'

lobbycard 'The killer'

 

Terug naar het overzicht.