home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Coweb (2009)

 

Acteurs Jiang Lu-Xia EXTRA'S 
Sam Lee -
Eddie Cheung Siu-Fai -
Kane Kosugi -
Mike MŲller -
Regisseur Xin Xin Xiong -
Speelduur 99 Mins -
Prod. maatschappij -

 

Na de plotselinge dood van haar vader is het leven voor Yiyi (Jiang Lu-Xia) behoorlijk veranderd. Ze is haar gedrevenheid en levenslust kwijt. Dit uit zich in slapeloosheid en slechte concentratie. Haar werk als beveiligingsbeambte en wushu coach heeft hier aardig onder te leiden. Regelmatig staat ze wat leeg voor zich uit te staren en mist ze alles wat er om haar heen gebeurt. Ze heeft dus ook iets nodig wat haar een boost zal geven. Iets waar ze zich volledig in vast kan bijten maar wat is alleen de vraag. Net als de situatie haar dieptepunt bereikt ontmoet ze een oude vriend (Sam Lee). Hij vertelt haar dat hij het helemaal gemaakt heeft. Hij werkt als persoonlijke assistent van de heer He (Eddie Cheung Siu-Fai). Hun ontmoeting was geen toeval want hij was speciaal op zoek naar Yiyi. De heer He zoekt namelijk iemand die voor zijn vrouw als bodyguard kan fungeren en ze dachten dat zij een goede kandidaat zou zijn. In eerste instantie voelt Yiyi er niet zo veel voor. Het komt ook zomaar uit de lucht vallen en ze ziet zichzelf niet echt als bodyguard. Niet veel later stemt ze toch in om de dame in kwestie te ontmoeten. Er wordt een afspraak gemaakt maar wat ze niet weet is dat het eigenlijk een auditie is. In eerste instantie is ze hier aardig nijdig om. Door deze woede vecht ze alleen maar beter en ze komt dus ook als winnaar uit de bus. Een paar dagen later vertrekt ze naar Hongkong om daar aan haar werk te beginnen. Het is allemaal erg overweldigend. Ze is dit rijke leven helemaal niet gewend en ze kijkt dus ook haar ogen uit. Tijdens een bespreking in een restaurant gaat het helemaal mis. Meerdere belagers hebben het op de heer He en zijn vrouw gemunt. Yiyi vecht als een duivel om ze veilig te houden. Helaas is het voor niets en haar beide opdrachtgevers worden ontvoerd. Totaal verward keert ze terug naar haar hotel. Hier probeert ze alles op een rijtje te zetten. De situatie voelt erg vreemd aan en het lijkt er op dat er meer aan de hand is dan een gewone ontvoering.

Door haar deelname aan 'The diciple', de zoektocht naar de nieuwe Jackie Chan trok Jiang Lu-xia behoorlijk de aandacht. Winnen deed ze de talenten jacht niet. Wel kreeg ze door haar vaardigheid en karakter een grote schare fans achter zich. Hierdoor nam Xin Xin Xiong het risico en gaf hij haar de hoofdrol in zijn debuut film als regisseur 'Coweb'.

De insteek was om een echte ouderwetse actie film te maken. Een film zoals  in de jaren tachtig en negentig aan de lopende band gemaakt werd. Een prima idee want dit is precies waar ze in Hongkong goed in zijn. Een minimaal verhaal zou moeten fungeren als het excuus voor de gevechten. Hiervoor werd bedacht dat de hoofdpersoon zou moeten vechten voor een internet gokcircuit. Een idee waar mogelijkheid in zit en een goede film van te maken zou moeten zijn. Helaas blijft het allemaal een beetje steken in de ideeŽn. De oppervlakkigheid regeert en hierdoor komen de personages slecht uit de verf. Onderwerpen worden slechts aangestipt en nergens wordt goed op ingegaan. De gedrevenheid van de hoofdpersoon is overduidelijk aanwezig maar de uitleg waar het vandaan komt ontbreekt. Een beetje meer aandacht was hier op zijn plek geweest. Uiteindelijk gaat het hier om een actie en in dit genre worden zelden of nooit prijzen uitgedeeld voor de sterke personages.

Vanaf het begin is het duidelijk dat er veel actie in de film zit want alles ademt kung fu. Het wordt ook meteen duidelijk dat Jiang Lu-Xia de juiste vaardigheid in huis heeft. Hierbij heeft ze ook nog eens de juiste looks en dat maakt het plaatje compleet. De opbouw naar het eerste lange gevecht is bijzonder sterk. Hierdoor zijn de verwachtingen hooggespannen. Helaas is het gene wat volgt een beetje een anticlimax. Aan de lengte van het gevecht ligt het niet. Ook het aantal tegenstanders of de locatie is niet het probleem. De choreografie had misschien iets meer variatie kunnen hebben maar hier is nog wel doorheen te kijken. Nee, het grote probleem zit hem in het camerawerk. Continu zit de camera boven op de actie. Hierdoor is er heel slecht te zien wat er nu gaande is. We zien bijna alleen maar rondvliegende vuisten en benen. Van een shot waarop de vechters in zijn geheel te zien zijn ontbreekt elk spoor. Deze scene speelt zich af in de keuken van een hotel. Misschien dat het voor dit gevecht lastig was om de camera goed te plaatsen in verband met de gelimiteerde ruimte. Bij het volgende gevecht in een fabriekshal word pijnlijk duidelijk dat het camerawerk bewust gekozen is. Het excuus van de kleine ruimte gaat hier namelijk niet op. Jammer want de choreografie heeft best pretenties. De omgeving wordt goed gebruikt en er wordt gezocht naar nieuwe ideeŽn. Maar als je dit niet op de juiste wijze filmt dan blijft er weinig van over. Erg jammer want Jiang Lu Xia had beter verdiend.

Als schuldige voor dit alles kunnen we het beste Xin Xin Xiong aanwijzen. Dit was zijn debuut als regisseur. Echt veel kaas van films maken heeft hij niet gegeten. Hij krijgt het namelijk voor elkaar om Sam Lee een amateur te laten lijken. Sam Lee werd vanaf het begin van zijn carriŤre geprezen voor zijn natuurlijk manier van acteren. Hier is er niets van te merken en het lijkt er op alsof hij gewoon maar zijn zinnetjes op zegt. Jiang Lu-Xia komt echter wel goed uit de verf. Zij is echt het middelpunt van de film. Hieruit blijk dat Xin Xin Xiong gewoon te weinig overzicht over het geheel had. Kane Kosugi komt hier wel goed uit de verf. Hij speelt hier een van de boeven en het eindgevecht is tegen hem. Erg veel tekst heeft hij niet maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Het gevecht tussen hem en Jiang Lu-Xia is de beste uit de film en hier neemt de camera soms wel wat afstand.

Helaas is 'Coweb' geen hoog vlieger. De ideeŽn zijn goed maar regisseur Xin Xin Xiong krijgt het niet voor elkaar ze realiteit te laten worden. Het maken van een volledige film was voor hem gewoon iets te hoog gegrepen. Toch verdient hij respect voor het terugbrengen van de echte actie film naar Hongkong. Hij heeft namelijk alle klassieke elementen teruggebracht op het witte doek. Gevechten op elke denkbare locatie variŽrend van hotelkeukens tot bamboesteigers en zelf de nunchakus komen aanbod. Laten we hopen dat dit een inspiratie zal zijn voor de filmmakers in Hongkong. En dat er in de toekomst meer actiefilms in de stijl zullen volgen maar dan iets beter uitgewerkt. In China is de film namelijk wel een groot succes maar dit zal waarschijnlijk te danken zijn aan de populariteit van Jiang Lu-Xia.

Copyright kungfufilms.nl (2009)

 

Drager DVD  
Beeld kwaliteit Goed
Geluid kwaliteit Goed
Ondertiteling Nederlands
Taal Mandarin
Uitgever Bei Films
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.