home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


DOA: Dead or alive (2006)

 

Acteurs Devon Aoki EXTRA'S 
Jaime Pressly -
Holy Valance -
Eric Roberts -
Kane Kosugi -
Regisseur Corey Yuen -
Speelduur 82:38 mins -
Prod. maatschappij Constantine films -

 

Eens per jaar hield Douglas een special martial arts evenement op zijn privé eiland. Hiervoor nodigde hij alleen de beste vechters uit en het prijzengeld was enorm. Hij deed dit zuiver voor zijn eigen plezier en de liefde voor het vechten. Als hij plots komt te overlijden neemt Donovan (Eric Roberts), zijn beste vriend, het van hem over. Dit is tevens het moment dat er vreemde dingen gebeuren. De meest opvallende is de verdwijning van Hayata (Colin Chou) een ninja prins. Hij wordt als dood opgegeven en iedereen neemt hier genoegen mee. Iedereen behalve zijn zus Kasumi (Devon Aoki). Ze gelooft pas dat hij dood is als ze zijn lichaam heeft gezien. Voor haar is het dus ook tijd om op onderzoek te gaan. Gelukkig trekt ze al snel de aandacht van de organisatie en wordt ook zij uitgenodigd voor het DOA toernooi. Door in te gaan op de invitatie haalt ze wel het juk van haar clan op haar hals. Vanaf haar vertrek wordt ze namelijk gezien als vluchteling en dus een vijand. Maar Kasumi is niet de enige die aan het toernooi mee gaat doen. Samen met een vliegtuig vol vechters begeeft ze zich naar het eiland. Iedere vechter heeft zijn eigen reden om mee te doen. Zo gaat het meester dief Christie Allen (Holy Valance) zuiver om het prijzengeld. Professioneel worstelaar Tina Armstrong (Jaime Pressly) doet mee om te bewijzen dat ze zich ook kan redden in een echt gevecht. Helena Douglas (Sarah Carter) de dochter van de grondlegger van DOA zal dit jaar ook voor het eerst mee doen. Ondanks de uiteenlopende redenen hebben deze dames allemaal een ding gemeen. Ze zijn supervrouwelijk en bloedmooi. Maar het zijn niet alleen vrouwen die zich op het eiland gewaagd hebben. De heren zijn ook vertegenwoordigd. Voordat iedereen het weet zijn ze verwikkeld in een strijd die meer inzet heeft dan ze in eerste instantie verwachten.

De meeste game liefhebbers zullen wel bekend zijn met het 'DOA: dead or alive' spel. Een 'beat em up' waarbij de vrouwen beter vertegenwoordigd zijn dan de mannen. De kleding van de dames schaars en de vormen rond en beweeglijk. Een prima concept om een film van te maken waarbij de gemiddelde man zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen.

Het idee dat dit een film zal zijn van topniveau is iets dat we het beste meteen maar kunnen laten varen. Het idee is goedkoop en draait eigenlijk maar om twee dingen, mooie vrouwen en martial arts. Hier hoef je geen gecompliceerd script tegen aan te gooien want het is iets dat toch wel zal verkopen. De makers zijn dus ook minimalistisch te werk gegaan en wat we aan verhaal voorgeschoteld krijgen is te ridicuul voor tekst. Een rijke man die een martial arts toernooi houdt op een privé eiland is natuurlijk niets nieuws. Eigenlijk is het script ook niet meer dan dat. Als je het goed wil doen ben je aardig wat tijd kwijt aan de introductie van de helden. Het lijkt me dus ook overduidelijk dat 'DOA: dead or alove' het script bijna regelrecht gekopieerd heeft van 'Enter the dragon'. Het grote verschil zit hem in de personages en het feit dat het hier niet om drugs draait maar een hi-teck snufje. Het ironische is alleen dat doel waar Donovan op uit is, werkelijk kant noch wal slaat. Het is namelijk niet echt iets waar de leiders van de wereld naar op zoek zullen zijn.

Het samenstellen van de cast is iets waar duidelijk meer tijd aan besteed is. De dames zijn stuk voor stuk erg aantrekkelijk en komen goed over in hun rol. Het enige wat hierop aan te merken is, is dat we iets te kampen hebben met een overdaad aan blond. Hier valt natuurlijk aan te wennen dus dat probleem is ook zo van de baan. Devon Aoki presteert het minst van allemaal. In haar gevechten komt ze redelijk uit de verf maar de krachtige uitstraling mist ze. Wat uitstraling betreft steelt Jaime Pressly absoluut de show. Ze is krachtig en dit geldt zowel voor haar fysiek als voor de manier waarop ze overkomt. Holly Valance is de meest bekende van de groep. Ze is wat tuttig vergeleken bij Jaime Pressly maar door haar voorkomen is dit al snel vergeten. De laatste van de vier vrouwelijke hoofdrolspelers is Sarah Carter. Maar de echte ster van de film is natuurlijk Corey Yuen. Hij regisseerde de film en kreeg het voor elkaar dat ze zich goed weten te weren in de gevechten. Dit is hem verbazingwekkend goed gelukt. Natuurlijk is het geen hoogstandje van echte martial arts maar het tempo en de afwisseling zit er goed in. Alles heeft een prettige en  compleet over de top flair. 'DOA: dead or alive' is dus ook wat dat betreft beter dan wat er de afgelopen jaren uit Hongkong kwam. Daar ontbreekt namelijk alle lef om een pure martial arts film te maken.

Natuurlijk zijn het niet alleen vrouwen die er te zien zijn. Velen zullen enthousiast zijn bij het horen van de naam Eric Roberts. Helaas slaat deze een absoluut modderfiguur. Hij valt uit de toon bij de rest. Dit is zowel op het gebied van acteren als tijdens de gevechten. Wie het wel goed doet is Kane Kosugi. Het gevecht waarin hij zijn moment van glorie heeft doet denken aan Bruce Lee in 'Enter the dragon'. Hij bestormt het hoofdkantoor van de schurk om zich alleen een weg naar binnen te vechten. Ondanks dat de montage totaal niet vergelijkbaar is met de eerder genoemde film is het overduidelijk dat Kane Kosugi hier wel toe in staat kan zijn. Hij is snel, behendig, flexibel en heeft een breed scala aan technieken in huis. De rest van de heren doet het goed maar niet zo goed dat er een lofzang aan gewijd moet worden.

Het eiland waar alles zich afspeelt is een waar paradijs. Het heeft werkelijk alles wat een mens zich maar kan wensen. Prachtige natuur, mooie stranden, moderne gebouwen en traditioneel Aziatische gebouwen. Dit alles wordt gecombineerd alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het wordt dus ook niet zo nauw genomen met het kloppend maken van bepaalde zaken. Zo loopt een ninja opeens in een Shaolin pak en doet het Japanse paleis wel erg Chinees aan. Maar eigenlijk maakt dit ook allemaal niet uit. Het gaat er hier om dat we een adrenaline pompende mix van actie en zinnenprikkeling voorgeschoteld krijgen.

'DOA: dead or alive' is geen hoogstaande film. Het is goedkoop vermaak wat voor de makkelijkste weg gaat. Een film is het eigenlijk niet eens te noemen want daar zou het toch eigenlijk een verhaal voor moeten hebben. Het is eerder een anderhalf uur durende video clip. Alles flitst en knalt aan je voorbij. Dit weet de kijker zeker van begin tot het einde bezig te houden. Kortom er is genoeg te zien en het is dus ook zeker de moeite waard om deze film in ieder geval een keer te kijken, veel plezier.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

 

Drager DVD (reg 2)

 

Beeld kwaliteit Goed (Breedbeeld)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Nederlands
Taal Engels
Uitgever RCV
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.