home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Dancing lion (2007)

Sing see

Acteurs Francis Ng EXTRA'S 
Anthoney Wong - Originele trailer
Lam tze Chung - Making of
Teresa Mo - Cast & crew
Lin Yuan -
Regisseur Francis Ng -
Speelduur 94:00 mins -
Prod. maatschappij Big picture ltd -

 

Fai ( Francis Ng) is een veertiger die ergens in zijn tienerjaren is blijven hangen. Hij gedraagt zich als een ware puber en werkt voor een ouderwetse snoepfabrikant. Hier is hij het hoofd van de distributie afdeling. Dit werk doet hij al jaren met zijn vriend Nine (Lam tze Chung). Maar door de verandering in de industrie is het bedrijf genoodzaakt werknemers te ontslaan. Om dit toch op een gezellige manier te kunnen doen organiseert het bedrijf een talentenjacht. De winnaar hiervan mag blijven terwijl de verliezers ontslagen worden. Het personeel krijgt een dag om iets te bedenken waar mee ze kunnen verschijnen op de talentenjacht. Samen piekeren Fai en Nine zich helemaal suf. Wat kunnen zij de volgende dag laten zien om hun baan te behouden. Volgens Jiang (Anthony Wong), de oom van Fai is de keuze simpel. Het opvoeren van een leeuwendans is wat ze moeten doen. Fai vindt dit niet zo een goed idee want zijn vader leerde hem alleen maar de basis hiervan. Jiang vind dat Fai dit toch aan zijn vader verplicht is aangezien de familie vroeger beroemd was om hun leeuwendansen. Door middel van een videotape die de vader van Fai bij Jiang achter liet besluiten ze zich de kunst eigen te maken. Maar alle moeite is vergeefs. Ze worden toch ontslagen. Als ze later verslagen op straat zitten worden ze door de omstanders overgehaald om de leeuw te laten dansen. Dit is een geweldig succes maar helaas van korte duur. De politie grijpt in en het wordt een kleine rel. Deze rel belandt op het internet en Fai en Nine worden in een klap beroemd. Na een leeuwendans voor een multimiljonair besluiten ze er een bedrijf van te maken. Het succes lijkt niet te stoppen en de tante van Fai (Teresa Mo) gaat zich er ook mee bemoeien. Ze weet het succes compleet uit te buiten en bedenkt afslankcursussen, leeuwendansen voor kinderen en meer dingen om geld mee te verdienen. Maar plots blijken er kapers op de kust. Er werpen zich concurrenten op en hier zijn Fai en Nine niet tegen opgewassen. Ze zijn namelijk beiden veel te lui om daadwerkelijk iets te doen.

Het is al aardig wat jaartjes geleden dat er een film aan leeuwendansen gewijd werd. 'Dancing lion' klinkt dus ook voor de liefhebbers van deze traditie als een droom die werkelijkheid wordt. Bij nadere inspectie blijkt alleen dat het om een komedie gaat. Toch zal dit de nieuwsgierigheid waarschijnlijk niet wegnemen. Want de cast klinkt best veelbelovend en de trailer ziet er uitnodigend uit.

Het verhaal van de film stelt niet zo heel erg veel voor. Het draait eerder om de grappen die vooral veel kritiek op de hedendaagse maatschappij hebben. Zaken als het verdwijnen van China's culturele erfgoed en de opkomst van moderne trends worden uitgebreid belicht. Ogenschijnlijk wordt dit allemaal vrij luchtig behandeld maar er is een nogal zwaarwegende ondertoon. Waarom reageren mensen zo heel erg op trends en waarom lijkt de jongere generatie steeds luier te worden. Dit zijn vragen die de regisseur Francis Ng keihard op de hak neemt. Helaas is dit niet altijd even boeiend en valt hij meerdere malen in herhaling. Er wordt heel overdreven gedaan en echt medeleven met de acteurs is er niet te krijgen. Voor mensen die veel kennis hebben van wat er speelt in hedendaags Hongkong zal de film waarschijnlijk beter vallen. Kennis van de Chinese taal is ook een handige bijkomstigheid want intonatie kan een opmerking maken of breken. Veel grappen verdwijnen dus ook in de Engelse ondertiteling. Al met al is het verhaal dus niet superboeiend te noemen. Er zijn zelfs stukken die tegen het saaie en trage aanhangen. Hier is ook niet echt een duidelijke sfeer aanwezig die de kijker aan kan spreken.

Een film die als titel 'Dancing lion' heeft roept het gevoel op dat er flink wat dansende leeuwen in zullen zitten. En inderdaad, ze zijn nadrukkelijk aanwezig. Maar echt bevredigend zijn de actiescènes niet te noemen. Het echte spektakel ontbreekt en een scène als er bijvoorbeeld in Jackie Chan's 'Young master' zit is verre van superieur. Voor geïnteresseerde in leeuwendans is het dus ook aan te raden om deze aan te schaffen of de dvd van het laatste Aziatische kampioenschappen. Hierop worden tenminste echt vaardigheden getoond en geen over de top en quasi spannende acties. Sommige stukken zijn best leuk bedacht maar het echte spektakel ontbreekt. Het was duidelijk ook niet de bedoeling om een echte actie film te maken. Het komische en het maatschappij kritische heeft duidelijk de boventoon.

De film is heel duidelijk het kindje van Francis Ng. Hij regisseert (samen met Marco Mak) hem namelijk en speelt ook nog eens de hoofdrol. De rol die hij neerzet gaat zwaar over de top en de term overacting is hier een understatement. Hij speelt een veertigjarige man die ergens in zijn pubertijd is blijven hangen. Dit wordt weergegeven door kinderachtig gedrag en oversized hiphop kleding. In het begin is het allemaal wel grappig maar na verloop van tijd wordt het irritant. Anthony Wong laat ook een flink staaltje overdreven acteerwerk zien. Wat hij neerzet is een man van drieënzeventig. Continue verdraait hij zijn stem en laat hij ellenlange filosofische dialogen horen. Eigenlijk zijn het meer monologen want niermand luistert echt naar hem. Dit is totaal geen serieuze rol voor hem. Het gevoel wat hij normaal met zijn acteerwerk bij de kijker weet op te wekken blijft dus ook uit. Eigenlijk geldt dit voor alle acteurs die meewerkten. De rol van Teresa Mo is ook super flauw en geen moment serieus te nemen.

'Dancing lion' is helaas niet waar de meeste mensen op zullen hopen. Geen spectaculaire film over leeuwendansen maar een extreem flauwe maar maatschappij kritische komedie. Na ongeveer een uur is de lol er wel af. Er gebeurt daarna ook niet echt veel meer. Er is niets gaande wat de kijker dan nog kan boeien en het leeuwendans gevecht aan het einde kan hier niets aan veranderen. 'Dancing lion' is alleen geschikt voor mensen die bekend zijn met de Chinese taal. Bij hen zullen alle grappen prima aankomen en zal de film waarschijnlijk langer boeiend blijven.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

Extra's

Erg veel extra's zijn er niet aanwezig. De cast & crew in formatie beperkt zich tot enkel de namen en er is een synopsis op de schijf te vinden. Een beetje onzinnig want deze informatie is natuurlijk al op de hoes terug te vinden. Een mens moet wat te kiezen hebben zullen ze waarschijnlijk gedacht hebben. De making of is wel de moeite waard. Bloopers van de opnames en allerlei grappige en interessante momenten op de set. Helaas duurt dit nog geen drie minuten maar toch is het wel de moeite waard. Natuurlijk ontbreek ook de originele trailer niet.

 

Drager DVD (reg 0)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (16:9 anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Zeer goed (Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Mei Ah entertainment
Waardering          5,5,/10

Terug naar het overzicht.