home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Death duel (1977)

San shao ye de jian

Acteurs Derek Yee Death Duel EXTRA'S 
Fan Mei Sheng - biografieën 
Ku Feng - Trailers
Lo Lieh - New releases
David Chiang - Interviews
Regisseur Chu Yuan - Originele poster
Speelduur 91 min - color stils 
Prod. maatschappij Shaw Brothers

 

 Voor als zolang als dat er mensen zijn, duurt de strijd om het zijn van de beste martial artist. Duizenden vechters vonden de dood bij het na streven van roem en persoonlijke glorie. Eenmaal binnen in deze wereld is ontsnappen onmogelijk. De derde meester (Derek Yee) is momenteel degene die gezien wordt als de meester der meesters. Maar hij is het meer dan zat om steeds maar gehoor te moeten geven aan de uitdagers die zich dagelijks aan zijn adres melden. Na het in scène te zetten van zijn eigen dood verwacht hij een vredig leven te kunnen leiden als gewone man. Al snel lekt uit dat zijn dood niet echt was en waar hij zich bevindt, iedereen die ook maar denkt een kans te hebben gaat naar hem op zoek om hem uit te dagen en zijn titel over te nemen.

Een verfilming van het boek van Ku Lung, dit staat garant voor een sterk verhaal, goed uitgediepte karakters in een bijna sprookjesachtige wereld. Het eerste deel van de film is wat moeilijk te volgen omdat er niet echt de tijd word genomen om de personages voor te stellen en iedereen in de film voor persoonlijke glorie vecht. Door het laatste is er geen duidelijk verschil tussen goed en slecht, iets wat wij als westerse kijker niet gewend zijn. Maar naarmate de film vordert vallen alle puzzel stukjes netjes op zijn plaats. Gefilmd door de meesterlijk regisseur Chu Yuan, die de geweldige gedetailleerde sets ruimtelijk in beeld brengt. Goed overzichtelijk vechtscènes, die hoofdzakelijk met het zwaard worden uitgevoerd, maar er is ook nog ruimte voor andere wapens. Er is een goede  balans gevonden tussen kung fu en acrobatiek en de gevechten zijn regelmatig verrassend. Personages uit andere Ku Lung verhalen hebben in "Death duel" kleine rollen, Fu Hung Hsueh de zwervende zwaardvechter uit "The magic blade" gespeeld door Ti Lung en Han Tang de huurmoordenaar uit "Killer clans" gespeeld door Lo Lieh. Beide komen even voorbij om de hoofdpersoon te redden, een leuke toevoeging aan het kijk plezier (en een reden om de andere films ook te kijken). Bloederig wordt in beeld gebracht hoe de derde meester  meerdere malen in zijn arm gesneden wordt en uiteindelijk zelfs geopereerd wordt in een misselijk makende scène die je niet snel zult vergeten. Ondanks dat dit de eerste rol was van Derek Yee (de jongere broer van David Chiang), vond ik dat hij sterk speelt en een goede uitstraling heeft. Ik zal zeker op zoek gaan naar meer van zijn films en dit geldt helemaal voor de regisseur Chu Yuan. 

 

Drager Dvd Originele poster Derek yee
Beeld kwaliteit Goed
Geluid kwaliteit Goed
Ondertiteling Engels (diversen)
Taal Cantonees / Mandarijn 
Uitgever Celestial
Waardering         8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief