home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..Dragon Lee

Gui Lung, Ju Long, Gui Lung, Bruce Lei, Keo Ryong

Geboorte datum: ?? - ?? - 1940

Geboren in het zuiden van Korea onder de naam Keo Ryong. Kort na zijn geboorte verhuisden hij met zijn ouders naar Rusland. Hier kreeg hij de naam Vyachaslev Yaksysny. De exacte reden van deze immigratie is niet bekend. Maar na er een poosje te hebben gewoond keerde zijn ouders terug naar Zuid Korea. Terug in zijn vaderland begon Dragon Lee direct met het beoefenen van Hapkido onder leiding van Hwang Ing Sik.

Door velen wordt Dragon Lee gezien als één van de vele Bruce Lee imitators. Toch blijkt uit zijn vele films dat hij meer te bieden heeft. Ondanks dat er vele gelijkenissen zijn heeft de man heeft een totaal andere uitstraling en stijl. Hij is een stuk grover gebouwd en zijn manier van vechten is harder en directer. Over hoe Dragon Lee in de film industrie terecht gekomen is valt niet veel te zeggen. Maar wie de naam van zijn Hapkido meester leest kan direct een grote link leggen. In zijn film carrière wisselde Dragon Lee Korea, Hongkong en Taiwan regelmatig af. Het was maar net waar hij een rol aangeboden kreeg. Pas rond het begin van de jaren tachtig vond hij stabiliteit bij regisseur/producer Godfrey Ho. Voor hem maakte hij onder andere 'Dragon, the young master', 'Secret ninja, roaring tiger' en 'Martial monks from Shaolin temple'. Deze titels behoren tot zijn beste films.

Dragon Lee is niet iemand die we mogen vergeten in het kung fu film genre. Hij speelde met acteurs als Hwang Jang Lee, Bolo Yeung, Casanova Wong en Carter Wong. Samen met hen heeft hij een paar onvergetelijke klassiekers op zijn naam staan. Vandaag de dag woont Dragon Lee in Korea waar hij nog altijd in de tv en film industrie werkzaam is. Hij is daar dus ook regelmatig op tv te zien maar in actie komt hij nog maar zelden.

Geselecteerde films:

The Clones of Bruce Lee (1977)

The Real Bruce Lee (1977)

Enter the Invincible Hero (1977)

Bruce Lee's Ways of Kung Fu (1977)

Dragon on fire (1978)

Dragon Lee Vs. the 5 Brothers (1978)

The Dragon's Snake Fist (1979)

The Dragon, the Hero (1979)

The Magnificent (1979)

Kung Fu Fever (1979)

Champ Vs Champ (1980)

Golden Dragon, Silver Snake (1980)

Rage of the Dragon (1980)

The Dragon's Showdown (1980)

Dragon, the Young Master (1981)

Secret Ninja, Roaring Tiger (1982)

Dragon Claws (1982)

Martial Monks of Shaolin Temple (1983)

Ninja Champion (1986)
 

Terug naar het overzicht.