home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
 The dragon, the odds (1979)

Chong Gui Chai Yue Ang Gam Aan, Zhuang Ji Zai Yu Niu Gan Yan, Crazy Boy and Pop-Eye

Acteurs Yuen Bo EXTRA'S 
Chan Kwok Kuen - Original trailer (full screen)
Kwan Hoi San -
Lo Hoi Pang -
Sai Gwa Pauw -
Regisseur Fei Laap Gaam -
Speelduur 85 min -
Prod. maatschappij IFD films -

 

In een gemoedelijk dorpje ergens in China is het goed om te wonen. Er gebeuren nooit echt bijzondere dingen en iedereen houdt altijd rekening met de andere dorpsgenoten. Maar hier zal snel verandering in komen want dit is natuurlijk de ideale plek voor gangsters om de dorpelingen af te persen. Een oude kung fu meester (Kwan Hoi San) met niet veel goeds in de zin, ziet zijn kans schoon. Hij beïnvloed de oudste leerling van de lokale kung fu school om samen de school en het dorp over te nemen. Het toeval wil ook nog eens dat de oude meester al jaren een vete heeft lopen met de leraar van deze school. Langzaam maar zeker begint de oudste leerling met het terroriseren van zijn medeleerlingen. Dit lukt hem uitermate goed aangezien zijn leraar voor zaken het dorp uit is. Mo (Yuen Bo) is een van de weinige die hier iets aan durft te doen maar hij is gewoon niet sterk genoeg. Echter wanneer de leraar terug komt zet de slechte kung fu meester zijn plan door en maakt korte metten met zijn rivaal. Alle leerlingen schikken zich angstig naar hun nieuwe leraar, behalve Mo. Hij vlucht weg, maar heeft geen idee waar naar toe. Jaren geleden verloor hij zijn ouders en de kung fu school was het enige wat hij nog had. Eenzaam loopt hij maar wat te slenteren tot iemand een poging doet hem te beroven. De dief is niet helemaal succesvol, ze zijn ongeveer even sterk. Uiteindelijk staken ze het gevecht en worden ze vrienden. De dief stelt zich voor als Lobo (Chan Kwok Kuen). Hij is een zwerver die het leven niet echt serieus neemt en ze besluiten samen er maar iets van te maken. Maar als ze zien hoe de nieuwe eigenaar van de school het iedereen in het dorp moeilijk maakt vinden ze toch dat ze er iets aan moeten doen. Het enige probleem dat ze hebben is dat er niemand is die ze kung fu kan leren. Ze besluiten om in de hele regio alle scholen af te gaan om zo de kunst van de meesters af te kijken. Echt effect heeft dit niet, want als de uiteindelijk confrontatie volgt loopt dit niet zo af als dit zou moeten.

Een kung fu komedie met de nadruk op de komedie of liever gezegd geneuzel. Echt overdreven grappen zijn het namelijk niet. Het zijn meer gewoon belevenissen van twee simpele zielen die allerlei stommiteiten begaan. Er gebeurt dus ook niet echt veel bijzonders maar de film begint wel met een goed gevecht. Kwan Hoi San laat even zien wat hij in huis heeft en daarna gaan we over na een training in een kung fu school. Ook hier wordt heel even gevochten, maar daarna wordt het een hele tijd rustig. Voor een lange periode krijgen we te zien hoe Chan Kwok Kuen appels en nog allerlei ander zaken probeert te stelen. Dit gaat gepaard met het trekken van een heleboel domme koppen en andere overbodigheden. Ondanks het feit dat er niet echt iets gebeurd is dit nog best vermakelijk om te zien. Het is alleen wel zo dat het wachten op de volgende vechtscène erg lang duurt. Hierdoor heb je het op een gegeven moment wel gezien en wordt het wat saai. De bekende grappen passeren allemaal de revue en we gaan van het bordeel naar de goktent naar een restaurant. Het enige cliché wat ontbreekt is de laxeermiddel grap. Toch konden ze het niet laten om toch een grap met als onderwerp de stoelgang in de film te verwerken. Het kost me moeite om te zeggen dat deze nog leuk en origineel is ook. Dit komt hoofdzakelijk door de manier waarop Chan Kwok Kuen deze tot uitvoering brengt. Kwajongens streken blijven altijd leuk om naar te kijken. Als er wraak genomen moet worden zou je verwachten dat er een echte kung fu leraar ten tonele zou moeten verschijnen. Verbazingwekkend genoeg is dit niet het geval. Hiermee worden opeens alle regels van de kung fu film genegeert en een totaal eigen weg gekozen. Op zich erg verassend, maar is dit waar de kung fu film liefhebber op zit te wachten. Het belangrijkste is toch dat er goeie trainingen en gevechten in een film zitten en van het laatste ontbreekt ieder spoor. De gevechten zijn ook erg mat tot we bij de laatste twintig minuten aankomen. Voor het verhaal klopt het wel, want er is getraind om een beter niveau te krijgen. Maar frustrerend is het wel want hier blijkt dus dat Yuen Bo zich al die tijd in heeft lopen houden. Een uur lang zit je naar matige gevechten te kijken terwijl iemand het gewoon beter kan en dat is erg jammer. Het is duidelijk te zien dat Yuen Bo zijn achtergrond in Peking opera heeft. Met gemak hanteert hij diverse wapens en maakt salto’s als of het niets is. Alleen door zijn wat mager en kleine voorkomen spreekt hij niet erg aan als held. Misschien dat er om deze reden gekozen is om meer op het komedie vlak te blijven. Over het algemeen genomen is de film niet bijzonder slecht. Alleen door het te kort aan goede gevechten is het gewoon niet wat je van een kung fu film verwacht. ‘The dragon, the odds’ is dus ook alleen voor de echte verzamelaar leuk om aan te schaffen. Verder denk ik dat de rest van de mensen enigszins teleurgesteld zullen worden in het gene wat ze voorgeschoteld krijgen.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager DVD (reg 0)
Beeld kwaliteit Redelijk (Fullscreen)
Geluid kwaliteit redelijk (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          6/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief