home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Drunken arts, crippled fist (1979)

Gwaai Kuen Siu Ji, Guai Quan Xiao Zi, Peculiar Fist Kid

Acteurs Lee Yi Min EXTRA'S 
Simon Yuen - Originele trailer
Cheung Siu Fang -
Lung Tien Shang -
Wei Ping Au -
Regisseur Tong Dik -
Speelduur 78 min -
Prod. maatschappij -

 

Op acht jarige leeftijd werd Ho Hsiao Hou (Li Yi Min) door zijn vader naar een kung fu meester gestuurd. Het was de bedoeling dat deze oude man (Simon Yuen) van hem een ware kung fu expert zou maken. Er gaan tien jaar van intensieve training voorbij en het resultaat mag er dus ook wezen. Ho Hsiao Hou Heeft zich praktisch elke stijl die de oude man beheerst meester gemaakt. De tijd om huiswaarts te keren is hierdoor dus ook aangebroken. Maar niet voordat hem nog wat wijze levenslessen duidelijk gemaakt worden. Goed wordt hem op het hart gedrukt dat hij een ware expert is en dat hij hierom niet hoeft te vechten. Geweld is nergens voor nodig en leidt alleen maar tot meer geweld. Als Ho Hsiao Hou thuis aankomt is zijn vader dolblij hem te zien. Onmiddellijk vraag hij om wat hij in de afgelopen tien jaar geleerd heeft. Het antwoord van de jongen is simpel, meester zegt dat ik een expert ben. Hier heeft de vader genoeg aan en meteen vertrekt hij samen met zijn zoon naar een nabij gelegen kung fu school. Hier wil hij een vete die al jaren loopt voor eens en voor altijd recht zetten. Maar zodra hij zijn zoon opdracht geeft om te vechten begint deze als een gek zijn kunnen te laten zien. De jonge springt, schopt, slaat en maakt de ene mooie beweging na de andere, alleen echt vechten doet hij niet. Alles wat de oude man hem leerde was voor de show, zo lijkt het. De vader is woedend en gooit zijn zoon het huis uit. Eenzaam en verlaten trekt de jongen de wereld in opzoek naar een plek om zich te settelen. Het duurt alleen niet lang voordat hij in een gevecht beland. Tijdens dit gevecht ontdekt hij dat hij wel razend snel is en dat niemand hem kan raken. Van het ene gevecht komt het andere en het duurt dus ook niet lang tot hij zich een ware expert waant. Onderweg raakt hij bevriend met Hsiao Yen (Cheung Siu Fang) een eveneens rond zwervende kwajongen. De streken van zijn nieuwe vriend brengen hem meerdere malen in de problemen. Dit alles gaat goed tot ze tegen over Chau Tai Hai (Lung Tien Shang) komen te staan. Ho Hsiao Hou heeft een ding met zijn vijand gemeen en dat is hun leraar. Maar dit interesseert Chau Tai Hai niet en met gemak verslaat hij Ho Hsiao Hou. Gedesillusioneerd druipt hij af maar Hsiao Yen raadt hem aan zijn leraar op te zoeken om een nieuwe stijl te leren. Samen gaat het tweetal op weg om dit te vragen.

Ondanks het wat magere verhaal is 'Drunken arts, crippled fist' anderhalf uur top vermaak. Niet geheel vreemd met acteurs als Lee Yi Min en Simon Yuen in de hoofdrollen. Vanaf het begin is het smullen geblazen van de trainingen die de oude veteraan geeft aan een jong ventje. Deze kleine man wordt al snel vervangen door Li Yi Min die zoals altijd prachtig zijn kunnen laat zien. Althans op het gebied van kung fu dan. Want als het op acrobatiek aan komt wordt er continue gebruik gemaakt van een stuntman. Of in dit geval eigenlijk meer een echte acrobaat, jammer maar niet super storend te noemen. Want de stand-in is heel erg vaardig en dit zorgt voor voor diverse momenten waar iedere kung fu film liefhebber op zit te wachten. De gevechten en de acrobatiek zijn dus dik in orde. Een van de hoogtepunten is een treffen tussen Li Yi Min en drie mannen met speren. Een voortreffelijk gechoreografeerd gevecht dat op een hoog tempo doorstroomt. Zo'n drie tegen één gevecht met zulke wapens is niet geheel zonder risico en de spanning straalt er dus ook van af. Het eind gevecht vindt plaats tegen Lung Tien Shang. Zoals alle gevechten in de film is deze ook zeker dik in orde, echter er ontbreekt één ding. De echte reden voor het gevecht is namelijk niet echt duidelijk. We zien Lung Tien Shang niet echt dingen doen die absoluut niet door de beugel kunnen. Hierdoor komen er geen wraak of andere gevoelens omhoog. Misschien als zijn uitstraling iets norser of slechter was geweest had dit ook nog wel geholpen. Helaas niets van dit alles en hierdoor is de climax vrij emotieloos. Wat hier eventueel de oorzaak van zou kunnen zijn is de censuur die jaren geleden werd toegepast. Vengeance gebruikte voor deze DVD een prachtige Duitse widescreen versie met Engelse dubs. De Duitsers staan er helaas om bekend om op een nogal respect loze wijze film te censureren. In het begin en op de aanwezig trailer wordt de naam van Lo Leih namelijk genoemd. Alleen deze voortreffelijke acteur is in de gehele film niet terug te vinden. Jammer maar niet geheel onoverkomelijk aangezien de andere versie fullscreen is en bijna niet te krijgen. De variatie in het verhaal is wel vrij hoog. Er wordt regelmatig van locatie gewisseld en de scènes op zich werken erg goed. De humor in niet te nadrukkelijk aanwezig en zorgt hier en daar voor een glimlach. Wei Ping Au die iedereen wel kent uit de Bruce Lee films is hier hoofdzakelijk verantwoordelijk voor. Vooral het gevecht dat hij tegen Cheung Siu Fang heeft is erg leuk. Compleet met rode boks handschoenen gaat hij deze dame te lijf. Ondanks dat de film ons in het begin wijs probeert te maken dat dit een jongen is, blijkt later dat het toch wel een meisje is. Ik vraag me toch altijd weer af wat ze verwachten van hun kijkers. Ondanks alle plot gaten, weg gelaten scènes en het feit dat Li Yi Min zijn salto's en flips niet zelf doet is dit toch een voortreffelijke kung fu film. Mooie gevechten is toch waar het om draait zullen we maar zeggen.

Copyright kungfufilms.nl (2005)

 

Drager DVD (reg 0)
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Redelijk (Mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          8/10 Met dank aan Boudisque

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief