home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
The eagle fist (1981)

Yuet Moon Ying Chau, Xue Men Ying Zhao

Acteurs Chi Kuan Chun EXTRA'S 
Jeng Kei Ying - n.v.t.
Chun Wing -
Lam Kwok Wah -
Lau Chi Gin -
Regisseur Jeng Kei Ying -
Speelduur 86 min -
Prod. maatschappij -

 

Al jaren is Liu Chin Chun (Chi Kuan Chun) succesvol politie agent. Hij is krachtig, snel en erg goed in kung fu. Het is dus ook nog nooit gebeurd dat hij verslagen is in een gevecht. Tijdens een arrestatie van drie man begint een oude man (Jeng Kei Ying) zich er opeens mee te bemoeien. Hij vraagt of hij de criminelen mag straffen maar Liu Chin Chun stemt hier niet mee in. Als de oude man dan toch blijft aandringen raken de twee in gevecht. Liu Chin Chun maakt geen schijn van kans en krijgt er vreselijk van langs. Hij is zo vreselijk onder de indruk van de vaardigheid van deze man dat hij onmiddellijk zijn leerling wil worden. Hij krijgt alleen geen antwoord en de oude man verdwijnt zonder enig spoor. Althans dat lijkt zo want als Liu Chin Chun teleurgesteld weg loopt vind hij een gebedsbel. Thuis verteld hij tegen zijn vriendin dat hij weg gaat. Wat hem betreft hoeft ze niet op hem te wachten, want hij kon wel eens heel lang weg zijn. Koste wat kost wil hij net zo sterk worden als de oude man die hij ontmoet had. Door middel van de aanwijzing weet hij de oude man te vinden. Natuurlijk wordt hij niet meteen geaccepteerd als leerling. Als eerste krijgt hij wel een hele vreemde opdracht maar Liu Chin Chun voert deze zonder vragen uit. De oude man kan nu niet meer om hem heen en de lessen beginnen. Echt een makkelijke periode wordt het niet voor Liu Chin Chun. Zijn nieuwe leraar is keihard en de trainingen loodzwaar. Met erg veel doorzetting vermogen weet hij zich er door heen te slaan. Uiteindelijk beheerst hij de ‘Eagles claw’ en weet hij feilloos de juiste drukpunten van zijn tegenstander te raken. En nu is dus ook de tijd aangebroken dat de leerling en de meester uit elkaar gaan. Liu Chin Chun krijgt alleen nog wel een opdracht mee. Hij moet op zoek naar een man die jaren gelden een boek gestolen heeft. Een boek over het deblokkeren van zenuw blokkades tijdens een gevecht.

Een bijzonder aangename verrassing in het kung fu komedie genre. ‘Eagle fist’ is een film waar je eigenlijk nooit wat over hoort en dit is volkomen onterecht. Chi Kuan Chun speelt de hoofdrol en dit is geen rol die je van hem zou verwachten. Normaal is hij serieus en niet erg spraakzaam. Een norse en doordachte man die pas ingrijpt als het echt nodig is. Hier is dit helemaal anders. Hij is een beetje een opschepperige tiener die nog een boel moet leren. Natuurlijk heeft hij een boel talent maar nog niet de kennis en de vaardigheid. Door dit afwijkend personage alleen al is de film het kijken al meer dan waard. Maar ‘Eagle fist’ heeft nog veel meer te bieden. In het verhaal is geen standaard patroon terug te vinden. We beginnen vrijwel meteen met de trainingscènes en deze zijn erg vermakelijk. Als eerste mag Chi Kuan Chun kleine vogels vangen in een kamer. Erg diervriendelijk is deze scène niet aangezien hij naar echte vogeltjes te staat te graaien. Dit is anno 2005 natuurlijk onacceptabel maar omdat het hier om een film uit 1981 gaat zullen we het maar door de vingers zien. Vervolgens moet hij leren schrijven met een zware kwast. Aan deze kwast zit via een ingewikkelde constructie een behoorlijk gewicht vast. Geweldig natuurlijk om de knijpkracht te trainen. Er volgt ook nog een bijzonder complex parcour waar flexibiliteit, kracht en balans een belangrijke rol bij spelen. Om de trainingen af te maken krijgt hij nog les in de ‘Toad’ stijl. Hier komt het kunnen van Jeng Kei Ying opeens om de hoek kijken. Hij laat prachtige ongewapende en gewapende vorms zien. Om het af te maken mengt hij hierdoor heen ook nog een de nodige salto’s en flips. Op het gebied van de gevechten laat de film dus ook niet te wensen over. Opvallend genoeg is het verhaal ook nog eens bijzonder goed uitgewerkt. Het ware plot kan ik alleen niet weggeven aangezien dit de gehele film zou ontkrachten. Het bijzondere is dat het in het begin helemaal nergens over lijkt te gaan. Aan het einde blijkt pas wat nu de ware bedoeling van iedereen was en valt alles opzijn plek. Het is niet alleen het verhaal waar veel aandacht aan besteed is. Een groot deel van de scènes eindigen op een inventieve manier. Er wordt dus niet het standaard patroon van een kung fu film gevolgd. De situaties zijn wel vergelijkbaar maar hebben net dat kleine beetje meer inventiviteit. Overdreven slapstick humor is iets wat in deze film niet voorkomt. De grappen zijn een stuk genuanceerder. De locaties waar gefilmd is zijn wat aan de sombere kant. Geen mooie kleurrijke gebouwen, maar veel beton en vooral bos. Dit geeft aan dat de film met een erg laag budget gemaakt is. Hierdoor dwingt het eind resultaat alleen nog maar meer respect af. Ik wil iedereen ‘Eagle fist’ dus ook aanraden. De film heeft op meerdere plaatsen wat te bieden en is vermakelijk van begin tot het einde, een topper van de onderste plank.

Copyright kungfufilms.nl (2005)

 

Drager DVD (reg 0)
Beeld kwaliteit Redelijk (full screen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Nederlands
Taal Engels
Uitgever KF kung fu
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief