home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..The emperor and his brother (1981)

Shu Kim Yan Chau Luk, Shu Jian En Chou Lu

Acteurs Ti Lung EXTRA'S 
Lo Lieh - Original poster 
Ku Feng - Behind the scenes foto's 
Sun Chien - Trailer 
Jason Pai Piao - New realeses
Regisseur Chu Yuan - Interview with Ti Lung
Speelduur 101 min - Color stills
Productie maatschappij Shaw brothers -

 

Als het einde nadert voor de keizer van China en hij nog steeds geen zoon heeft slaat de wanhoop toe. Zijn laatste hoop is gevestigd een van zijn zwangere vrouwen. Er wordt een dochter geboren, dus heeft de keizer geen opvolger. Snel wordt de pas geboren baby verwisselt met een jongen en zo heeft de keizer een opvolger. Jaren later probeert een van de weinige, die de waarheid over de afkomst van de keizer weet, hem hier over in te lichten. Keizer Chien Lung (Jason Pai Piao) hoort het verhaal aan en stuurt beide mannen weg. Het hoofd van bewaking Chang (Lo Lieh) wist al eerder van dit verhaal en zet de 4e broeder van de Hung Hua genootschap gevangen. Als deze man niet terug keert komt de leider van Hung hua genootschap, Chen Chia-lo (Ti Lung), in actie. Met de hulp van een andere clan probeert hij zijn 4e broeder te bevrijden en de keizer er van te overtuigen dat hij niet is wie hij denkt te zijn. Want langzaam maar zeker wordt het Chen Chia-lo duidelijk dat hij en keizer Chien Lung eigenlijk dezelfde ouders hebben.

De film centreert zich rond het karakter 'Chien Lung'. Een keizer die zijn tijd voornamelijk reizend doorbracht en een van de succesvolste was op het gebied van militaire overwinningen, bloeiende economie en zijn interesse in kunst. In de loop der jaren maakte de Shaw studio's meerdere fictieve film rond zijn karakter o.a. 'The emperor Chien Lung and the beauty'.

Drama en het groteske van een film van regisseur Chu Yuan wordt in 'The emperor and his brother' gecombineerd met meesterlijke kung fu gevechten. Normaal ligt de nadruk meer op het verhaal en zijn de gevechten wel mooi, maar niet zo uitgebreid en veel aanwezig. Een mooie instap dus als je nog niet bekend bent met de films van Chu Yuan. Het is wel zo dat je goed moet opletten tijdens het kijken, want in rap tempo wordt er door een voice over de voor geschiedenis vertelt. Dit gebeurd meerdere malen in de film om het anders lange verhaal iets beknopter weer te geven. De vele personages werken ook niet mee aan de overzichtelijkheid, maar als je onthoudt het hier om twee grote groepen gaat die het samen op nemen tegen de handlangers van de keizer is het best te doen. Dit laatste heeft als gevolg dat de film vol zit met de meest uiteenlopende karakters die bijna allemaal een ander wapen hanteren. De gevechten in de film zijn van hoog niveau en leuk om naar te kijken, maar doordat ze net iets te snel gaan en op een redelijke afstand gefilmd zijn niet echt overzichtelijk. De film eindigt in een toernooiachtige stand off tussen goed en slecht in een van de prachtige gebouwen die de film rijk is.  Chu Yuan geeft Ti Lung bijna bovennatuurlijke krachten door de buiten gewone snelheid van het karakter met ouderwets knip en plakwerk over te brengen. Er wordt, door twee beelden over elkaar te monteren, een soort spookfiguur gecreŽerd, dat zijn tegenstander te snel af is door heel snel van plaats te wisselen. Dit ziet er bijzonder goed uit en bewijst dat je zonder computers ook mooie effecten kan creŽren. Ku Feng laat wederom zien dat hij een voortreffelijk drama acteur is. Zijn ogen spugen vuur en tonen verdriet tegelijk als hij een beslissing moet nemen die hem bijzonder na aan het hart gaat. Kortom een bijzonder massale productie die drama weet te combineren met een vleugje humor en prachtige kung fu gevechten

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager Dvd (reg 3)  Originele poster   Ku Feng    
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (dolby digital)
Ondertiteling Engels / diversen 
Taal Mandarijn
Uitgever Celestial
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.