home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Eye in the sky (2007)

Gun chung, Surveillance

Acteurs Kate Tsui EXTRA'S 
Simon Yam - Making Of
Tony Leung Ka Fai - Interview
Lam Suet - On-the-set Footage
Maggie Shiu - Hong Kong Film Festival Footage
Regisseur Yau Nai Hoi - Theatrical Trailer
Speelduur 89:26 mins - Premiere Gala
Prod. maatschappij Milkyway image -

 

Naast het standaard politiekorps heeft Hongkong een speciaal surveillance team. Een groep mensen die getraind is in het onopvallend volgen van verdachten of in de gaten houden van locaties.  Grappend wordt deze afdeling 'Paparazzo' genoemd. Iedereen heeft zijn eigen codenaam en is zich precies bewust van zijn functie in het team. Nieuwelingen worden dus ook zorgvuldig geselecteerd. Ho Ka Bo (Kate Tsui) is dus ook blij verrast als ze na uitgebreide tests toegelaten wordt tot het team. De eerste opdracht waar ze bij betrokken raakt lijkt aardig standaard. De groep moet een bende juweel dieven in de gaten houden en bepalen wat hun volgende doelwit zal zijn. Voor Ho Ka Bo zijn het lange dagen waarbij ze meer stil zit dan in actie komt. Het lijkt er dus ook op dat de persoon die ze zoeken maar niet te voorschijn komt. Maar plots lijkt de situatie te veranderen. Het lijkt er op dat het doelwit gevonden is. Hij moet nu simpelweg gevolgd worden om de locatie van de bende te achterhalen. Maar dit vergt zelfs meer tijd dan verwacht. De juwelen dieven gaan zelf namelijk ook enorm zorgvuldig te werk. Chang Chong Shan (Tony Leung Ka Fai) gaat namelijk nooit over één nacht ijs. Ook hij is door de wol geverfd en laat niets aan het toeval over. Elke stap die hij zet is zorgvuldig gepland en hij heeft dus ook als snel door wanneer er iets niet in de haak is. Wong Man Chin (Simon Yam) de teamleider van Ho Ka Bo heeft dit al snel door en gebiedt zijn team extra voorzichtig te zijn. Er ontstaat een gecompliceerd kat en muis spel tussen de twee groepen. Iedereen is verdacht en iedereen kan een dief of agent zijn. Dit levert voor beide partijen een enorme spanning op die er makkelijk voor kan zorgen dat er fouten gemaakt worden.

Jaren lang was Yau Nai Hoi één van de vaste scriptschrijvers van Johnny To. Hij was verantwoordelijk voor het script van 'The barefoot kid', 'The mission', 'PTU', 'Election' (één en twee) en nog vele andere geweldige films. In al die jaren heeft hij het nooit gewaagd om een film te regisseren. Waarschijnlijk heeft hij zitten wachten op het juiste verhaal om te kunnen laten zien wat hij in huis heeft. Met 'Eye in the sky' heeft hij deze waarschijnlijk gevonden en is hij zijn kansen waar gaan nemen.

Vanaf het begin weet 'Eye in the sky' te boeien. Dit komt vooral doordat er erg gespeeld wordt met de onwetendheid van de kijker. Er gebeurt van alles maar het is niet meteen duidelijke wat er belangrijk is. Op deze manier nodigt de film heel erg uit om bekeken te worden. Er komt bij de kijker een prettige hersenactiviteit op gang. Niet te gecompliceerd maar makkelijk te bevatten en toch spannend. Hiervoor verdiend regisseur Yau Nai Hoi dus ook zeker een compliment. Maar dit is niet het enige sterke punt aan de film. Ondanks dat het namelijk de zoveelste Hongkong film in het politie/gangster genre is blijkt er hier toch heel wat andersgaande te zijn. De benadering is namelijk anders. Het gaat allemaal vloeiender en realistischer en zonder enige toevoeging van niet relevante zaken. Er wordt niet overdreven stoer gedaan en de nadruk ligt niet op de actie. De ontwikkeling van de personages en relatie onderling voert hier duidelijk de boventoon. Natuurlijk zit er wel wat actie want dit zou immers vreemd staan als het helemaal ontbrak in een Hongkong film.

Hoofdzakelijk word de adrenaline kick hier gehaald uit het perfect neerzetten van achtervolgingen. Geen wilde situaties met auto's, motoren of andere snelle vervoersmiddelen maar gewoon te voet. Dit is zelfs niet rennend maar gewoon op een wandelend tempo. Persoonlijk kan ik me best voorstellen dat de meesten denken 'Hoe kan dat nu boeiend zijn'. Maar geloof me dat het je echt op het puntje van je stoel houdt. Er wordt hier zo gespeeld met de omgeving, moderne technologie of gewoon boerenslimheid dat het continue verrassend blijft. Even wordt er wel overgegaan naar een snelle achtervolging. Dit komt eigenlijk meer over als iets wat onvermijdelijk was voor het verhaal dan als wat de regisseur echt wilde. Hier hadden dus ook zeker meer mogelijkheden in gezeten. Alleen tijd om hier over na te denken krijg je niet. Het verhaal gaat verder en hier moet je wel de aandacht bij houden.

Visueel gezien is alles ook prima in orde. Er wordt rustig de tijd genomen om alles in beeld te brengen en dit voelt erg prettig aan. Het is dus absoluut geen wilde achtbaan rit van flitsende beelden. De shots zijn redelijk lang en goed gepositioneerd. Regelmatig trekt de camera weg naar boven en wordt er uitgezoomd op het straat beeld van Hongkong. Het is de bedoeling dat hiermee het idee van een satelliet beeld gewekt wordt. Een camera die alles in de gaten kan houden en volgen. Dit is natuurlijk niet mogelijk maar het surveillance team waar het hier om gaat is hetgeen dat er het dichtste bij komt.

Absoluut een verrassing is de muziek keuze van 'Eye in the sky'. Het gaat hier om een prima mengeling van techno-achtige muziek  en ouderwetse instrumenten. Dit past erg goed in de sfeer en grijpt eigenlijk meteen de aandacht.

Werkelijk iedereen van de cast zet zijn beste beentje voor. Natuurlijk niet vreemd want er wordt hier gewerkt met een aantal van de beste acteurs van Hongkong. Tony Leung Ka Fai speelt zijn rol vol overtuiging. Een psychopaat die zijn rust gevonden heeft maar toch elk moment kan doorslaan. Een heel beangstigende personage. Ondanks dat Simon Yam prima speelt roept zijn prestatie toch wat weerstand op. Ze hebben geprobeerd hem een iets wat stoffig en verlopen uiterlijk te geven. Dit is gedaan door hem wat oubollige kleding te geven en een dikke buik. Voor de mensen die hem eerder gezien hebben roept dit een heel vreemd gevoel op. Het is visueel niet slecht gedaan maar het past gewoon niet bij hem. Eigenlijk is dat dus ook een schoolvoorbeeld van een mis casting. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik geen idee heb wie ze wel hadden moeten gebruiken. Grote verrassing van de film is televisie actrice Kat Tsui. De manier waarop ze het 'groentje' neerzet is erg overtuigend. Dit is knap want als er iets een uitgemolken rol is dan is het wel die van de nieuwe bij de politie. Gelukkig weet ze zich hier op een goede en integere manier door heen te slaan. Mensen die op zoek zijn naar een beetje cynische humor zijn bij Lam Suet altijd op de juiste plek. Ook hier is dit absoluut niet het geval. Hij is werkelijk de gehele film bezig met eten en hier worden natuurlijk de nodige subtiele grappen mee gemaakt. Het mooie hiervan is dat het eigenlijk bijna altijd op de achtergrond is. Lam Suet is dus iemand waar je de gehele film op moet letten!

'Eye in the sky' is dus absoluut een aangename verassing. Het is geen achtbaan rit van geweld of flitsende beelden. Er wordt hier rustig de tijd genomen om alles te vertellen. De personages zijn goed uitgewerkt en alles past prima bij elkaar. Regisseur Yau Nai Hoi verdient dus ook een daverend applaus voor zijn  debuut film en we verwachten dus ook veel van hem voor de toekomst.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

Extra's

Deze dubbele dvd van 'Eye in the sky' komt verpakt in een drie luik die weer in een kartonnen slipcase zit. Hier bij zit een stukje van vierbeeldjes van de originele film spoel. De extra's op de tweede disk zijn helaas niet ondertiteld. Die maakt het kijken er naar voor de mensen die geen Chinees spreken niet echt aantrekkelijk. Met de volgende personen zijn er interviews aanwezig: Regisseur Yau Nai-Hoi (9 minuten), co-producer Johnnie To (7 minuten), acteur Simon Yam (7 minuten), actrice Kate Tsui (11 minuten) and acteur Lam Suet (6 minuten). De Making of duurt iets langer dan zes minuten en behandeld precies de zaken die je mag verwachten. Ook zijn er 4 Featurettes te bekijken. Deze duren rond de vijf minuten per stuk en behandelen de diverse premières in Azië. Ook van Hongkong is er een special ober de première terug te vinden Deze duurt met zijn tien minuten wat langer dan de andere vier. Vreemd genoeg is er nog een Making of aanwezig. Deze duurt veertien minuten en behandeld vrijwel het zelfde als de eerste. Verder moeten we het nog doen met ongeveer drie minuten met beelden van de set en de bekende trailers, teasers en foto galerijen.

 

Drager DVD (reg 3)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (16:9 widescreen)
Geluid kwaliteit Zeer goed (DTSES, Dolby 5.1)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Sundream motion pictures
Waardering          8,5/10

Terug naar het overzicht.