home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Fists, kicks & evils (1979)
Acteurs Bruce Liang EXTRA'S 
Bolo Yeung  
Phillip Ko - Bonus fight scène
Ku Feng - directe scène toegang
Lau Hok Nin -
Regisseur To Lo Po -
Speelduur 84 min -
Productie maatschappij -

 

Als een groep Manchu vechters zich willen settelen in een dorpje kiezen ze de sterkste uit om een voorbeeld te stellen voor het hele dorp. Ze vallen de Kungfu school van Ken binnen en dagen hem uit voor een gevecht. Ken verliest en wordt voor dood op het dorps plein achtergelaten. Niemand durft iets te doen. Alleen Lam (Bruce Liang) durft het aan en brengt, na sterk afraden van zijn vader, de dodelijk gewonde Ken naar zijn huis. Samen met zijn vader, die dokter is, verzorgen ze Ken en weten hem in leven te houden. Ze raden hem aan zich voorlopig rustig te houden. Net als ze alle drie op weg gaan naar een veilig onderkomen, vallen de Manchu vechter binnen om af te maken waar ze mee begonnen zijn. Er ontstaat een heftige strijd tussen beide partijen en uiteindelijk vindt de vader van Lam de dood. Ken, die nog steeds ernstig gewond is, besluit Lam te onderwijzen in de basis van de kraanvogel stijl. Helaas komen de Manchu vechters hem weer op het spoor en weten ook hem om het leven te brengen. Een oude groenteverkoper, die dit alles vanaf het begin gevolgd heeft, besluit de Lam te beschermen tegen zijn eigen wraaklust en zijn training in de kraanvogel stijl af te maken.

Het verhaal zit leuk in elkaar met diverse karakters en afwisseling van omgeving. De film is hoofdzakelijk gefilmd in een wat kleurloos oud chinees dorp wat we wel vaker in old skool kung fu films tegen komen. Continue lopen er allerlei figuranten door het beeld en alles ziet er lekker levendig uit. Er zitten verschillende top acteurs in deze productie, waarvan de meest opvallende Bolo Yeung is. Compleet met snor, lange vlecht en een bijzonder aparte vechtstijl. Hij krijgt het namelijk voor elkaar om tijdens het vechten zijn tegenstander geen enkele keer aan te kijken. Bruce Liang ziet er krachtig uit, maar mist naar mijn idee de flexibiliteit. Zijn rol is te vergelijken met het karakter welke Jackie Chan meerdere malen neerzette. Een jonge vechter die niet alles even serieus neemt. Op zich komt hij goed over maar overdrijft het net iets als het op gekke bekkentrekken aan komt. Let vooral even op zijn handen want deze verraden dat hij al een aantal jaren bezig is met ‘Iron fist’ training. Fists, kicks & evils centreert zich rond de kraanvogel stijl. Diverse training en hardings methode worden speels in beeld gebracht en uiteindelijk toegepast in de gevechten. Aan acrobatiek geen gebrek en er wordt in het laatste gevecht creatief gebruik gemaakt van de omgeving, een bamboe bos. Wapens worden weinig gebruikt, alleen Phillip Kao hanteert een pijp met verborgen functies. Natuurlijk mag ik de oude kung fu meester met grijze pruik en baard niet vergeten, een rol die gespeeld wordt door Chaing Cheng. Samen met Bruce Liang zorgt hij voor diverse kung fu spelletjes en laat zien hoe vaardig hij met zijn benen is. Het is duidelijk dat het hier niet om een ‘we bedenken de scènes wel tijdens het filmen’ kung fu film gaat. Alles is goed uitgedacht en heeft netjes zijn plekje. Ik durf zelfs te zeggen dat ‘Fists, kicks & evils’ tot de klassiekers van het kung fu komedie genre behoort en liefhebbers van dit soort films absoluut niet teleur zal stellen.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd         
Beeld kwaliteit goed (full screen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels of Cantonees
Uitgever Vengeance video
Waardering          8,5/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief