home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Five venoms (1978)

Ng Duk, Wu Du, The Five Deadly Venoms

Acteurs Kwok Choy EXTRA'S 
Lo Mang  
Chiang Sheng - n.v.t.
Lu Feng -
Sun Chien -
Regisseur Chang Cheh -
Speelduur 98 min -
Productie maatschappij Shaw brothers -

 

Een oude meester (Dick Wei) vertelt op zijn sterfbed aan zijn leerling (Chiang Sheng) zijn grootste geheim. Jaren geleden was hij een van de leraren van de 'Poison clan'. Deze clan was door zijn wreedheid gevreesd en gehaat in de hele omgeving. Een aantal jaren geleden viel de groep uit elkaar. Zijn laatste vijf leerlingen trainde hij in verschillende dierenstijlen. Alle vijf zijn ze even dodelijk en onverslaanbaar. De oude meester twijfelt al jaren of ze hun geleerde stijl wel voor goede dingen gebruiken en vraagt nu aan zijn laatste leerling of hij ze wil zoeken om dit te controleren. Het enige probleem is dat de meester niet weet waar ze zijn. Daarnaast heeft hij geen idee hoe ze nu heten. Het enige wat hij kan vertellen zijn de specifieke kenmerken van hun vechtstijlen en welke van zijn leerlingen samen trainde. 'The snake' trainde samen met 'the centipede' en waarschijnlijk moeten deze twee bij elkaar zijn. 'The scorpion' trainde alleen en is dus het moeilijkst te vinden. De laatste twee, 'The lizard' en 'the toad' trainde ook samen. Als laatste verteld de meester dat zijn enig levende mede clanlid nu zo ongeveer zestig jaar moet zijn en terug getrokken leeft in een dorp. Deze oude man (Ku Feng) is tevens de bewaker van al het geld wat de 'Poison clan' had. Als hij deze man vindt is het bijna zeker dat hij de rest ook zal vinden want ook zij weten van dit geld en zullen hier zeker naar op zoek gaan. Voordat deze leerling op pad gaat krijgt hij nog een tip mee. Alleen maakt hij geen schijn van kans tegen deze uiterst gevaarlijke vechters, zijn vaardigheid is gewoon niet voldoende. Hij moet zorgen dat hij samen met een van deze vijf de rest een voor een te lijf gaat. Maar waar begin je met zoeken. 

De eerste film waarin Chang Cheh zijn meest succesvolle team van acteurs gebruikte. De combinatie van deze zes bleek zo geweldig dat er nog vele films volgde. De acteurs Kwok Choy, Lo Mang, Sun Chien, Lu Feng, Chaing Sheng en Wei Pei staan tot op de dag van vandaag nog steeds bekent bij de fans als de 'Venoms' en dit zal altijd wel zo blijven. Maar is deze film zijn reputatie waard, voor mij absoluut. Vanaf het begin is de sfeer lekker grimmig en mysterieus. De spanning wordt goed vast gehouden en de gepresenteerde kung fu stijlen zijn werkelijk fenomenaal. Er wordt namelijk bijna geen gebruik gemaakt van de bekende stijlen. De enige bekende stijl is de 'Snake' stijl, maar deze wordt op zo'n manier gepresenteerd dat hij compleet anders is dan we gewend zijn. De 'Centipede' (Duizendpoot) beweegt zo snel dat het lijkt alsof hij duizend armen en benen heeft. De 'Lizard' (Hagedis) kan tegen muren op lopen en de 'Toad' (Pad) zijn huid is zo hard dat hij alle wapens kan weerstaan. Al deze speciale vaardigheden worden in beeld gebracht zonder dat het heel overdreven wordt. Dit komt voornamelijk doordat de film niet alleen om de gevechten draait. Het verhaal is dus redelijk uitgewerkt (maar niet perfect) en wordt op een leuke manier verteld. Al vrij snel weet je wie wie is, maar toch blijf je je afvragen wat hun bijdrage in het geheel is, iets wat pas de laatste tien minuten echt duidelijk wordt. Maar ook al draait de film niet alleen om de gevechten toch zijn deze van top niveau. Dit is natuurlijk iets wat je wel verwacht van deze zes kung fu meesters. De onderlinge balans in vaardigheid en uitstraling is optimaal benut. Lo Mang is enorm sterk met daar tegenover Chiang Sheng die het weer meer van zijn snelheid en flexibiliteit moet hebben. En op deze manier is er voor ieder wat wils. Alle gevechten zijn vuist tegen vuist en er worden bijna geen wapens gebruikt. Wat wel gebruikt wordt zijn bijzonder wrede martel werktuigen en manieren om iemand te doden zonder een spoor na te laten. De sets zijn zoals we wel gewend zijn van de Shaw brothers geweldig. Alles speelt zich af in de straten van het dorp of binnen in de huizen. Geen beboste studio's met een geschilderde lucht als achtergrond. Begrijp me niet verkeerd want persoonlijk heb ik op deze sets niets aan te merken. Maar dat ze niet gebruikt zijn geeft de film iets aparts en zorgt voor een iets serieuzere sfeer. Verraad, hebzucht en heldhaftigheid spelen een grote rol zoals in bijna elke film van Chang Cheh. Verbroedering is het enige wat ik een beetje mis maar ik weet zeker dat 'Five venoms' bijna iedere liefhebber van old skool kung fu films tevreden zal stellen. Door de combinatie van het mysterie, geweldige gevechten en de presentatie is dit een film die iedereen gezien moet hebben.   

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager Video Celestial dvd release Extra's Celestial release (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (widescreen) - Trailers
Geluid kwaliteit redelijk - picture gallery
Ondertiteling geen - behind the scenes pictures
Taal Engels - biographies/filmographies
Uitgever Made in Hongkong - production notes
Waardering          9,5/10 - Widesreen, original language

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief