home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
The gold connection (1979)

 Iron Dragon Strikes Back

Acteurs Bruce Li EXTRA'S 
Hon Gwok Choy - Original trailer
Tso Tat Wha -
Wei Liet -
Phillip Ko -
Regisseur Siu Kwai -
Speelduur 88 mins -
Prod. maatschappij Goldig films -

 

Naarmate de situatie in Vietnam steeds slechter wordt komen er meer en meer vluchtelingen naar Hongkong. Alleen echt welkom zijn ze niet. De toegang wordt ze dus ook structureel geweigerd. Dit is natuurlijk voor gangsters een makkelijke methode om geld te verdienen. In ruil voor goudstaven helpen zij de vluchtelingen om Hongkong binnen te komen. Ah Wei heeft hier eigenlijk maar vrij weinig mee te maken. Hij is kung fu leraren en verdient wat bij als choreograaf bij films. Zijn vrije tijd brengt hij meestal door met vrienden of samen met zijn vriendin. Een grote hobby van hem is duiken. Regelmatig is hij te vinden op de wateren rondom Hongkong. Ze duiken dan van alles op maar echt iets van waarde hebben ze nog nooit gevonden. Maar hier kan zomaar ineens verandering in komen. Als Ah Keung (Hon Gwok Choi) namelijk naar boven komt heeft hij een erg zwaar kistje bij zich. Gespannen proberen ze het kistje open te maken. En als dat lukt is de vreugde enorm. Het kistje zit namelijk vol met goudstaven. Hun fantasie slaat onmiddellijk op hol. Iedereen denk aan wat hij met zijn deel van het geld zou kunnen doen. Maar als ze ontdekken dat het goud afkomstig is uit Vietnam zakt de vreugde snel weg. Waarschijnlijk was dat goud achter gelaten voor iemand die het later op zou halen. Om problemen te voorkomen besluiten ze het goud maar gauw weer terug te leggen. Als het over drie dagen nog niet opgehaald is dan zal het wel van niemand zijn en dan delen ze de buit. Teleurgesteld verlaten ze de haven. Alleen Ah Keung, die behoorlijk wat schulden heeft, kan het goud niet zomaar laten liggen. Alleen gaat hij terug om het toch mee te nemen. Zonder er ook maar over na te denken wisselt hij het goud ergens in. En het geld wat hij er voor kreeg geeft hij uit als een bezetene. Het duurt dus ook niet lang voordat de gangsters het spoor terug weten te volgen naar hem. Zonder enige vorm van genade proberen zij hun goud terug te krijgen. Ah Keung blijft ze alleen steeds te slim af. Hierdoor betrekt hij alleen wel al zijn vrienden in een keiharde strijd met een meedogenloze triade.

Van de individuele productie maatschappijen was Goldig films toch wel een van de betere. Vooral hun kung fu komedies waren net een stapje beter dan die van de rest. Maar het waren niet alleen kung fu komedies die ze produceerden. Ze maakten films in alle genres. 'The gold connection' behoort dus ook meer thuis tussen de actie drama's. Het is een keiharde en duistere film over hoe vier vrienden per ongeluk in contact komen met de triades.

Opvallend is dat Bruce Li de hoofdrol speelt. Op zich kwam dit natuurlijk vaker voor. Alleen dit keer zet hij geen Bruce Lee imitatie neer. Er wordt zelfs niet eens naar de legende gerefereerd. Zijn personage is een betrouwbaar, maar jonge kung fu meester. Hij heeft niets kwaads in de zin maar zal er alles aan doen om zijn familie en vrienden te beschermen. De tweede belangrijk rol ligt bij Hon Gwok Choy. Met zijn uiterlijk kan het ook eigenlijk niet anders dat hij een gluiperig mannetje neerzet. Dit doet hij vol overtuiging. Hij weet zijn personage erg levendig te maken. Een van de leiders van de gangsters wordt neergezet door San Kuai. Zoals altijd heeft hij die gestoorde blik in zijn ogen. Chu Chi Ling heeft een heel klein rolletje in het geheel. Even vecht hij bij wijze van training tegen Bruce Li. Hij is alleen net zo snel weer weg als hij verschijnt. Verder zijn er maar weinig acteurs die heel veel indruk maken. Dit is simpelweg omdat ze niet genoeg in beeld zijn. Dit laat het verhaal namelijk niet echt toe. Er wordt redelijk van de hak op de tak gesprongen. Individueel werken de scènes erg goed. De spanning is goed te voelen. Ook weten ze erg goed vragen op te wekken. Dingen zoals wie is nu die moordenaar of waneer gaat er nu wat gebeuren. Maar als geheel valt het allemaal een beetje tegen. Het is wat onsamenhangend en de gevechten duren vrij lang.

Hoofdzakelijk zijn het namelijk bijna allemaal groepsgevechten. Van kung fu is niet echt te spreken en het lijkt meer op straatvechten. Dit zou eigenlijk niet uit moeten maken maar na de eerste twee gevechten verlies je de interesse. Dit komt wel weer even terug als we plots in een oude kung fu film belanden. Hier zien we Phillip Ko met een meesterlijke witte baard en pruik vechten. Even wekt dit het idee van hoe komt dit nu opeens in deze film. Goldig films hield zich toch niet bezig met de zelfde praktijken als IFD films. Maar al snel wordt duidelijk dat we op de set zijn van een film. Het personage van Bruce Li is hier aan het werk. Alles klopt dus precies en hier mag dus zeker een compliment voor gegeven worden. Een ander bijzonder goed gevecht bevindt zich aan het einde van de film. Hier neemt Bruce Li het op tegen iemand waarvan het niet handig is om de naam te noemen. Dit zou namelijk het hele effect van de film wegnemen. Maar dit is zeker de moeite waard en één van het weinig niet groepsgevecht uit de film. Wat de film een bepaalde klasse mee geeft is dat er continue op echte locaties gefilmd is. We gaan van de sloppenwijken naar het rijke centrum en terug naar de havens. Hierdoor ziet het er dus allemaal net even beter uit.

Als eindconclusie moet er helaas gezegd worden dat dit niet echt een top film is. Ondanks dat veel scènes erg sterk zijn valt het als geheel wat tegen. Hier zakt het tempo na een half uur redelijk in. En gebeurt er eigenlijk weinig echts boeiend tot de laatste twintig minuten. Toch is dit een bijzondere film die zo in het heroic bloodshed genre thuis zou kunnen horen. Hij is namelijk duister, dramatisch en gewelddadig genoeg. En heeft een einde dat komt als een donderslag bij heldere hemel.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

 

Drager DVD (reg 0)
Beeld kwaliteit Redelijk (semi widescreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Engels
Taal Chinees
Uitgever Vengeance video
Waardering          6,5/10

Terug naar het overzicht.