home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Green hornet (1974)/ Fury of the dragon (1976)

 

Acteurs Van Williams EXTRA'S 
Bruce Lee - Original trailer
Wende Wagner - Bruce Lee documentaire: The legend continues
Walter Brooke - Exclusive profiles
Lloyd Cough - Exclusive photo gallery
Regisseur Diverse - Downloadable artwork
Speelduur 90 / 89 min - History of 'Green hornet' and 'Fury of the dragon'
Prod. maatschappij -

 

The Green hornet: Nog voordat Bruce Lee zijn succes kreeg in Hongkong films speelde hij rollen in diverse Amerikaanse series en films. 'The Green hornet' was hier de belangrijkste van aangezien zijn bijdragen hierin het grootste is. De serie werd gemaakt door de zelfde makers als 'Batman' en is hier ook enigszins mee te vergelijken. Britt Reid (Van Williams) is de 'Green hornet' en samen met zijn hulpje Kato (Bruce Lee) vecht hij tegen de misdaad. Tenminste dat doet hij stiekem, de politie ziet hem namelijk als een crimineel en maakt dus ook gewoon jacht op hem. Overdag is Britt Reid de directeur van de krant 'The daily sentinel' en van een televisie station met de zelfde naam. Hij is een gerespecteerd man die zijn rijkdom put uit een zilvermijn die zijn grootvader hem naliet. Deze zelfde grootvader was niemand minder dan 'The lone ranger' en een groot voorbeeld voor Britt Reid. Dit laatste verklaard ook waarom de auto, waarin de twee heren rond rijden, de naam 'Black beauty' draagt. Deze auto, een Chrysler imperial zit vol met technisch vernuft dat ze regelmatig uitkomst bied. 'The Green hornet' zelf bedient zich van allerhande wapens terwijl Kato zijn handen en voeten gebruikt om zijn tegenstanders uit te schakelen. Vanaf midden 1966 werd de serie op tv uitgezonden om ergens in 1967 te stoppen. Maar ondanks dat hij niet slecht liep kon hij maar niet uit de schaduw van 'Batman' komen. Na een seizoen en zesentwintig afleveringen van ongeveer een half uur werd er daarom al besloten te stoppen met 'The green hornet'. Na de dood van Bruce Lee in 1973 werd er besloten om de serie nieuw leven in te blazen doormiddel van een bioscoop film. Als basis werden er drie series gebruikt waarvan er een uit twee delen bestond. Het gaat hier om 'Hunters and the hunted', 'Invasion from outerspace' (dubbele aflevering) en 'The praying mantis'. Omdat deze film gemaakt was voor de fans van Bruce Lee werd er besloten om er actie scŤnes aan toe te voegen. Uit zes andere delen van de serie werden korte vechten gehaald die op niet altijd even onopvallende wijze in de film gebruikt zijn.

Fury of the dragon: Na het grote succes van de eerste 'Green hornet' film werd er in 1976 besloten een tweede te maken. Wederom werden er een aantal afleveringen uitgekozen die als basis gebruikt zouden worden. De keuze viel op 'Trouble for prince charming', 'The ray is for killing', 'Bad bet on A 549' en 'The secret of the Sally Bell'. Ook hieraan werden meerder vechtscŤnes toegevoegd om het geheel aantrekkelijker te maken. Hiervoor zijn beelden gebruikt uit tien verschillende afleveringen die soms op een want knullige manier gebruikt zijn. Bruce Lee verschijnt op plaatsen waar 'The green hornet' net even alleen opereert en het zelfde geldt voor een niet in het verhaal passende wilde tijger. Toch blijft dit een bijzonder stukje film waar ik persoonlijk erg blij mee ben dat het op zo een mooie manier uitgebracht is. Natuurlijk is de hele serie zwaar verouderd en licht het acteerwerk ver beneden de standaard. Maar het gaat hier natuurlijk om de aanwezigheid van Bruce Lee en dat is iets waar de liefhebber toch blij van zou moeten worden. Zijn gevechten zijn snel, effectief en hierdoor helaas ook over voordat je er erg in hebt. Juist hierom wil ik je aanraden deze momenten eens terug te kijken in slowmotion om te zien hoe de stijl van vechten van de man in de jaren veranderde. Voor de fans van Bruce Lee zeker een aanrader en laten we hopen dat ergens in de toekomst alle 26 afleveringen volledig op dvd gezet worden. Maar tot die tijd is dit zeker de beste oplossing.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

Extra's

Niet alleen inhoudelijk is deze dvd die door Dutch Film Works uitgebracht is erg goed. Maar ook aan het uiterlijk van de box is erg veel aandacht besteed. Het gaat hier om een drie luik die in een aparte metallic uitgave van de hoes geschoven wordt. De hoes is hierdoor prachtig om te zien en doet aan als een echte collectors editie. Original trailer: Voor beide films zijn de originele bioscoop trailer aanwezig. Bruce Lee documentaire: The legend continues: Een betere extra kan je bijna niet wensen. Deze documentaire is ongeveer een uur en tien minuten lang en laat vele vrienden en bekende van Bruce Lee aan het woord. Dit alles wordt aangevuld door beelden uit 'Big boss', 'Fist of fury', "way of the dragon' en een klein stukje van wat later 'Game of death' zou worden. Opvallend is wel dat het materiaal voor deze documentaire in zijn geheel terug te vinden is in 'Bruce Lee martial arts master'. Vreemd genoeg zijn beide totaal anders gemonteerd en bevat de laatst genoemde meer informatie.  Exclusive profiles: Op beide disks zijn uitgebreide biografieŽn aanwezig. Het gaat hier niet alleen om Bruce lee en Van Williams, maar ook Wende Wagner (die de rol van Lenore Case speelde) wordt op disk een uitgebreid besproken. Op disk twee vind je biografieŽn van Lloyd Cough, Walter Brocke, Gary Owens en Gene Lebell. Iedereen wordt uitgebreid besproken en op deze manier word de dvd voor de minder bekende van de 'Green hornet' erg waardevol. Het zelfde geldt voor History of 'Green hornet' and 'Fury of the dragon': Beide films worden compleet toegelicht en zo ook de geschiedenis van 'The green hornet'. Dit gebeurt allemaal op een groot aantal pagina's geschreven tekst die je zelf moet door klikken. Na het lezen van deze pagina's ben je compleet ingelicht over het onderwerp en blijft er nog maar weinig te vragen over. Exclusive photo gallery: Beide disks hebben hun eigen gallery. Op de eerste disk gaat het om een twee minuut drieŽnveertig durende montage van foto's. Deze zweven op verschillende wijze door het beeld terwijl er op de achtergrond een muziekje speelt. Op disk twee moeten we de foto's zelf door klikken. Het gaat hier gelukkig wel om een groot aantal foto's die hoofdzakelijk van Bruce Lee en Van Williams zijn. Downloadable artwork: Helaas is het ons nog niet gelukt om dit werkende te krijgen. Zodra er meer bekend is laten we dit onmiddellijk weten. 

 

Drager DVD 2 disks (reg 2)
Beeld kwaliteit Goed (fullscreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (dolby digital 2.0)
Ondertiteling Nederlands
Taal Engels
Uitgever Dutch film works
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief