home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Heads for sale (1970)

Nu xia mai ren tou, Nui hap mai yan tau

Acteurs Chiao Chiao EXTRA'S 
Ching Miao - Other releases
Chang Pei Shan - Color stills
Chen Liang - Original poster
Wang Hsia - Biography & selected filmography
Regisseur Cheng Chang Ho - Production notes
Speelduur 81:02 mins -
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

Ondanks dat Hua Bilian (Chiao Chiao) een prachtige jonge vrouw is wil geen man met haar trouwen. Ze is namelijk nogal een wildebras en dit schrikt iedereen af. Zelf heeft ze haar zinnen gezet op Luo Hongxun (Chen Liang). Maar als ook hij haar afwijst gaat ze door het lint. Gewapend met twee zwaarden bestormd ze zijn huis. Zonder met hem te praten gaat ze het gevecht met hem aan. De arme Luo Hongxun weet niet wat hem overkomt maar weet de aanval te weren. Hij doet net alsof hij gewond is en hierdoor neemt Hua Bilian van schrik de benen. Boos en gefrustreerd daagt ze iedereen uit die ze tegen komt. Hiermee weet ze een meisje uit de handen te redden van Wan Sanju (Fan Meng Shan). Alleen deze laat het er niet bij zitten en slaat keihard terug. Hua Billian wordt omsingeld en voor haar is er geen ontsnappen meer aan. Gelukkig is Luo Hongxun haar achterna gereisd. Hij komt precies op tijd om haar te redden. Maar boos als Hua Bilian nog steeds is gaat ze er meteen vandoor. Wan Sanju is nu helemaal woedend. Hij wil wraak en gaat hiervoor te rade bij zijn baas (Kao Feng). Deze heeft ook nog een appeltje te schillen met Luo Hongxun en helpt dus ook graag. Samen kopen ze de plaatselijke rechter om. Deze zorgt er voor dat Luo Hongxun in de gevangenis belandt. Natuurlijk laat Hua Bilian het hier niet bij zetten. Ze zet alle zeilen bij om haar geliefde uit de gevangenis te halen en de wereld te bevrijden van deze schurken.

Regisseur Cheng Chang Ho verwierf wereldroem toen hij in 1972 'King boxer' maakte. Een verhaal typerend voor het kung fu genre over wraak en persoonlijke overwinning. Twee jaar eerder maakte hij 'Heads for sale'. Deze film valt in het Wu Xia genre en heeft een vrouwelijke hoofdrolspeler. Hier draait het allemaal om een strijd tussen goed en kwaad en twee geliefden die dichter tot elkaar moeten komen.

De titel zal bijna iedere kung fu film liefhebber doen bewegen tot nieuwsgierigheid. Maar als je vervolgens aan de film begint volgt er een verrassing. Na de openingscredits lijkt het er op dat we hier met een Huang Mei opera te maken hebben. We krijgen een lied te horen en een jonge vrouw te zien in overpeinzing. Het lukt haar maar niet om een man te vinden. Echter is deze gehele introductie bedoeld om ons op het verkeerde been te zetten. Niet veel later barst de actie namelijk los. Wat volgt is een bloederige strijd tussen goed en kwaad. Maar er is ook ruimte voor romantische verwikkelingen in het verhaal. Althans, de basis hiervan. Echt diep wordt er hier namelijk niet op ingegaan. Prima want de meeste actiefilm liefhebbers zitten daar niet op te wachten. Regisseur Cheng Chang Ho weet het verhaal op duidelijke wijze te vertellen. Hij vormt zijn personages goed en neemt goed de tijd om alles uit te leggen. Hierdoor ontstaat er een duidelijk en overzichtelijk verhaal. Het tempo is goed en de gebeurtenissen gevarieerd. Tevens weet hij een levendige wereld te creëren door het juiste gebruik van personages in de kleine rollen. Voor de kijker is de film dus ook bijzonder boeiend. Iets wat deels te wijten is aan de speelduur van tachtig minuten. Minder is meer zullen we maar zeggen want was de film langer geweest had dit waarschijnlijk niet het geval geweest.

De shaw films uit de periode werden nog voor het grootste deel buiten opgenomen. We krijgen dus ook veel natuur te zien. Hoofdzakelijk wordt er hier hard doorheen gereden op paarden. Op deze manier verplaatsen we ons van locatie naar locatie. Verder moeten we het doen met de bekende Shaw gebouwen. Deze zien er zoals altijd schitterend uit en maken een onmiskenbare sfeer.

Chiao Chiao doet het prima in haar rol. Het ene moment is ze vrouwelijk maar als ze zich verkleedt als man, komt er een hele andere uitstraling naar boven. Ze krijgt een vurigheid die vergelijkbaar is met Cheng Pei Pei. De vergelijking is ook bijzonder voor de hand liggend aangezien haar personage veel weg heeft van 'Golden Swallow' uit 'Come drink with me'. Ook zij gebruikt twee zwaarden en gaat gekleed als man op onderzoek uit. Chen Liang acteert prima. Het is alleen wel overduidelijk dat Chiao Chiao de echte held van de film moet zijn. Zijn karakter krijgt een wat matige introductie. Met een beetje meer moeite hadden ze van hem een veel grotere held kunnen maken. Nu voelt het net alsof hij zich onnatuurlijk gedraagt. Velen zullen een nog jonge Fan Meng Shan herkenen in de rol van een van de schurken. Cheng Miu speelt de corrupte rechter en Shum Lo de vader van de heldin. Allemaal top acteurs en dat merk je duidelijk.

Wat opvalt aan de personages is de ruige en ongepolijste manier waarop ze neergezet worden. Dit is duidelijk een stijl kenmerk van Cheng Chang Ho. Ook in 'King boxer' was de schurk namelijk een nogal rauw personage. Ook hier zijn er een aantal van dit soort figuren terug te vinden. Hiermee geeft hij ook heel duidelijk het verschil tussen goed en kwaad aan. Een boef kan er namelijk nooit fris uit zien.....

Wie de choreograaf was is helaas niet bekend. Maar als je het eerder genoemde 'Come drink with me' als vergelijking houdt zit je qua stijl gelijk. De gevechten hier zijn alleen iets massaler en zeker twee keer zo bloederig. Verwacht alleen niet dat Chiao Chiao continue aan het koppensnellen is. De titel refereert slechts naar één scène. Het niveau van de gevechten is dus goed. Verwacht alleen geen super spektakel. Het blijft allemaal een beetje hangen in het gemiddelde. Wat het leuk maakt zijn de extreme personages en technieken die ze gebruiken. Zo schiet er iemand pijltjes met zijn mond. De persoon die geraakt wordt verandert helemaal van kleur en sterft daarna een gruwelijke dood. Ook bijzonder vermakelijk is de achtervolgingsscène over de daken. Misschien kan deze niet op tegen de snelheid van vandaag de dag maar de sfeer is erg goed.

'Heads for sale' is een typische Wu Xia film voor het begin van de jaren zeventig. Een vrouw in de hoofdrol, actie en romantiek. Gelukkig is het laatste niet heel erg dominant aanwezig. Het tempo in het verhaal is goed en de bizarre personages halen de film boven het gemiddelde uit. De held en heldin hadden alleen wel wat meer tot de verbeelding mogen spreken maar een kleinigheidje blijf je houden. Verder is de film dus een verrassing te noemen. Hij behoort namelijk tot de minder bekende titels van de Shaw studio's. Er spelen geen bekende acteurs in de hoofdrollen maar door hun sterke spel maakt dit eigenlijk niets uit.

Copyright kungfufilms.nl (2008)

 

Drager DVD (reg 0)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Engels of Chinees
Taal Mandarin
Uitgever Intercontinantal video limited
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.