home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..Hero of the time (1979)

Yat Doi Ying Ho, Yi Dai Ying Hao

Acteurs Tan Tao Liang EXTRA'S 
Chan Sing - n.v.t.
Lung Fei -
Chung Wa -
Cheung Wan Man -
Regisseur Hseih Kwong Nam -
Speelduur 92 min -
Prod. maatschappij -

 

Langzaam maar zeker worden de plannen van de Ching steeds concreter. Er is een staatsgreep op komst en de Ting Tse clan probeert ze hierbij te helpen. Ling Wang (Lung Fei) is de leider van deze grote clan en op deze manier hoopt hij nog meer macht te krijgen. Op het gebied van kung fu is hij al bijna niet te verslaan, hij beheerst namelijk de golden techniek. Verder heeft hij diverse krachtige vechters in zijn clan. De meest opvallende is Cheng Ke (Chung Wa). Een rustige en introverte man die regelmatig op pad is voor de clan. Hij voert gecompliceerde moordaanslagen voor ze uit maar het lijkt er niet op dat hij net zo slecht is als de rest. Ling Wang houdt al tijden zijn vrouw gevangen om hem op deze manier onder controle te houden. Natuurlijk bereiken de geruchten over de staatsgreep de huidige keizer. Deze stuurt Chun Ting Chuen (Tan Tao Liang) en van zijn beste agent er op uit voor onderzoek. Maar nog voor hij zich aan kan sluiten bij bij de lokale regeringstroepen heeft Cheng Ke hun leider al vermoord. Er zit voor Chun Ting Chuen niet anders op om voorzichtig te werk te gaan. Hij moet proberen de plannen van de Ting Tse clan in handen te krijgen voordat ze hun bereiken. Hierbij krijgt hij hulp van een oude vriend (Cheung Wan Man). Ondanks dat de man meer dronken is dan nuchter is hij toch een nuttige aanwinst voor zijn team. Samen beginnen ze aan het onderzoek over waar en wanneer de plannen overgedragen zullen worden. Tussentijds brengt Chun Ting Chuen nog even een bezoek aan zijn broer Cheng Ke. Hij is zich niet bewust dat deze al jaren voor de clan werkt waar hij nu onderzoek naar doet. Hij weet dus ook niet dat deze man die hij al jaren kent eigenlijk zijn grootste vijand is, of liggen de zaken toch anders?

Ondanks dat het verhaal grote pretenties heeft speelt het zich toch allemaal wat kleinschalig af. Er wordt gesproken over legers en hele staatsgrepen, maar hiervan krijgen we niets te zien. De manier waarop de strijd uitgevochten wordt is gewoon man tegen man in de bekende kung fu film stijl. Wat genre betreft is de film niet echt in een hokje te plaatsen. De hoofdstijl zou onder Wu xia moeten vallen. Er zitten dus ook diverse plot wisselingen en kleine verhaaltjes in de film. Echt diepte hebben de personages niet. Het blijft allemaal bij het gene wat zich nu afspeelt en over het verleden wordt wel gesproken maar er wordt niet dieper op ingegaan. Ondanks dat het verhaal eigenlijk best serieus te noemen is hebben ze toch wat humor door het verhaal verwerkt. Cheung Wan Man speelt een dronkelap die met dubbele tong praat en de meest vreemde plannen oppert. Een leuke en welkome onderbreking tussen de serieuzere personages. Verder zijn romantiek en drama geen vreemde zaken. Er wordt dus ook redelijk geacteerd en de gevechten staan duidelijk op de tweede plaats. Toch zijn deze wel van goede kwaliteit. Dit kan natuurlijk ook niet anders met grote namen als Tan Tao Liang, Lung Fei en Chan Sing. De laatste heeft een rol die niet echt makkelijk in het verhaal; te plaatsen is. Eigenlijk is zijn aanwezigheid voor het verhaal overbodig maar toch blijft het leuk om hem te zien vechten. Tan Tao Liang presteert zoals altijd goed. Zijn been technieken zijn krachtig en snel. Toch had hij voor het goede wat mee mogen vechten. Lung Fei wint absoluut een prijs voor zijn kostuum en verschijning. Hij heeft een prachtige baard en kroon en is in het begin te zien met gouden bodypaint. Meestal beloven dit soort zaken niet veel goeds. Maar in ‘Hero of the time’ valt dit alles mee. Even komt dit terug in het eind gevecht maar alleen om de speciale kracht te accentueren die er van zijn stijl uit gaat. Wel zijn er twee bodyguards aanwezig die wel een kleurtje hebben. Maar net als voor Lung Fei geld dat dit niet storend werkt. Wapens worden er vrij weinig gebruikt en bijna alle gevechten zijn dus vuist tegen vuist. Waarvoor de film zeker een compliment verdient zijn de locaties. Alles is lekker in de buitlucht gefilmd in op het prachtige Taiwan. Mooie velden met wuivende riet, bergen, bossen en natuurlijk sierlijke gebouwen. Op zich is ‘Hero of the time’ een interessante productie. Maar toch komt hij niet echt boven het gemiddelde  uit. Geen klassieker maar wel de moeite waard als je een speciale interesse in wu xia films uit Taiwan of Tan Tao Liang hebt.

Copyright kungfufilms.nl (2005)

 

Drager DVD (reg 0)
Beeld kwaliteit Redelijk (fullscreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          7/10 Met dank aan de Boudisque

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief