home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..Holy flame of the martial world (1983)

Miu Lam Sing Feng Ling, Wu Lin Sheng Huo Ling, 

Acteurs Liu Hsueh hua EXTRA'S 
Mok Siu chung - Behind the scene photo's
Mary Jean Reimer - Trailer
Jason Pai Piao - Other releases
Kwok Choy - Color stills
Regisseur Lu Chin Ku - Original poster
Speelduur 85 min - Production notes
Productie maatschappij Shaw brothers - Biography & selected filmography

 

In de strijd om een wapen, dat bekend staat als 'The holy flame' en magische krachten zou bezitten, vallen diverse slachtoffers. Alle grote clans zitten achter dit wapen aan maar Tsing Yin (Liu Hsueh hua) en Ku Pan Kuai (Pai Piao) gaan wel heel erg ver om te krijgen wat ze willen. Als de huidige eigenaar, een jong stel met twee kinderen niet wil zeggen waar het wapen is worden ze zonder pardon vermoord. Net te laat komt een vriendelijk, maar vreemde man die bekend staat als 'The Phantom' (Kwok Choy) het stel te hulp. Niet wetend dat er twee kinderen zijn redt 'the Phantom' een van de kinderen en beloofd Tsing Yin en Ku Pan Kuai dat over achttien jaar, wanneer het kind volgroeid is, hij wraak zal nemen. Tsing Yin neemt het andere kind mee en neemt het op in haar clan. Jaren gaan voorbij waarin 'the holy flame' maar niet gevonden wordt. Dit is tot grote frustratie van alle clans die al die tijd nog steeds zoeken naar het wapen. Als de achttien jaar bijna om zijn verteld 'the Phantom' aan Yin Tien Chu (Mok Siu chung) dat hij op reis moet gaan om een test af te leggen in een afgelegen grot. Pas als Yin Tien Chu voor deze test slaagt zal 'the Phantom' hem vertellen wie zijn ouders vermoordt heeft. Tsing Yin en Ku Pan Kuai zijn hun streken nog niet verleerd en zodra ze ontdekken wie Yin Tien Chu is zetten ze alles op alles om de klus waar ze jaren geleden aan begonnen af te maken. 

Een clan film met veel special effects en een licht komisch tintje. Het opvallende is dat hoe verder de Shaw studio's de jaren tachtig in gingen hoe overzichtelijker dit genre films werd. Want in clan films uit de jaren zeventig wilde het nogal wel eens voorkomen dat er erg veel personages in de film aanwezig waren. Hierdoor kan, wanneer je even niet oplet nogal wat verwarring ontstaan. Gelukkig is alles in 'Holy flame of the martial world' duidelijk en wordt er netjes om de hoofdpersonages heen gebouwd. De karakters hadden iets meer uitgediept kunnen worden, maar de humor en de effecten maken dit redelijk goed. De effecten bestaan hoofdzakelijk uit vuurwerk en over het beeld getekende krachtbundels van licht, een soort laserstralen. Dit alles ziet er goed uit en wordt niet overdreven uitgebuit, het blijft dus gewoon een extraatje. De gevechten zijn allemaal met wapens en worden bijna altijd van een afstand gefilmd. Hierdoor wordt natuurlijk aardig verhuld dat niet alle acteurs even goed met wapens om kunnen gaan. Op zich maakt niet zo heel erg veel uit want er is genoeg te zien. Bijna iedereen vliegt door middel van de bekende touwtjes door de lucht en dit geeft de film een extra magische tintje. Natuurlijk is het wel zo dat je hier van moet houden en hierdoor zal de echte kung fu film fan waarschijnlijk al snel afhaken. Vooral de naam Kwok Choy, die zowel een rol speelt en de choreografie voor zijn rekening neemt, doet een no-nonsense kung fu film verwachten. Zijn rol is niet erg groot, maar zeker de moeite waard. Hij speelt een oude kung fu meester die als stijl de 'Ghostly laughter' beheerst. Dit zorgt voor meerdere geweldige momenten, want je ziet niet iedere dag dat iemand letterlijk dood gelachen wordt. Maar verder komt Kwok Choy helaas niet zoveel in actie. De sets zijn geweldig en vooral de scène waarin Mok Siu chung de 'Holy flame' moet bemachtigen is prachtig. De hele grot waarin dit plaats vindt is hier op afgestemd. Verder natuurlijk het bekende binnenstudio werk met een beperkt aantal buiten shots. 'Holy flame of the martial world' heeft diverse vergelijkbare elementen met Jet Li's 'Kung fu cult master' en zal de liefhebber van deze film zeker boeien. Door het aanwezige overzicht in het verhaal is dit een goede keuze voor mensen die nog niet zo bekend zijn met dit genre uit de Shaw studio's. Voor de wat doorgewinterde kijker heeft de film genoeg spektakel en vermaak te bieden en is zeker het bekijken waard als je geen moeite met een beetje fantasie hebt.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Engels, Traditioneel Chinees, Bahasa Malaysia / Bahasa Indonesia 
Taal Mandarijn / Cantonees
Uitgever Celestial pictures
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief