home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Horse boxing killer (1979)

Cute Foster Sister, Kung Fu Terminator

Acteurs Champ Wang EXTRA'S 
Liu Hao Yi - n.v.t.
Lung Fei -
Wong Tai Liang -
So Yuen Fong -
Regisseur Wang Chung Kong -
Speelduur 93 min -
Prod. maatschappij Fortuna films -

 

Op haar achttiende verjaardag krijgt Su mei (Liu Hao Yi) een bericht te horen dat haar nogal ontstemt. Haar vader (Wong Tai Liang) verteld haar dat hij jaren geleden met Yuen familie afgesproken heeft dat zijn dochter met hun zoon zou trouwen. Het idee dat ze moet trouwen met een man die ze niet kent, doet haar besluiten om naar hem op zoek te gaan. Ze knipt haar haar af en kleed zich al een jongen. Op deze manier zal ze eerlijk kunnen ontdekken hoe Chai Yuen Hai is. Maar hoe ze ook zoekt, hij is niet te vinden. Ongeveer een maand later weet haar vader haar op te sporen. Samen sluiten ze de deal dat ze nog drie maanden mag zoeken. De voorwaarde is alleen dat haar kung fu broer Ah Fung (So Yuen Fung) met haar mee gaat. Omdat ze geen keuze heeft stemt ze hier mee in. Uiteindelijk loopt ze Chen Kang (Champ Wang) tegen het lijf. Een man die al jaren rondzwerft op zoek naar een geschikte kung fu meester. Op de een of andere manier heeft hij geen geluk in zijn zoektocht en blijft hij terecht komen bij mensen die geen echte vaardigheid hebben. Samen kunnen ze het goed vinden en Su Mei leert Chen Kang swallow boxing de stijl van haar familie. Dit gaat een tijdje goed tot dat Pai (Lung Fei) opeens ten tonele verschijnt. Meerdere malen ontstaat er een confrontatie tussen hem en Chen Kang. Maar omdat Chen Kang geen bedreiging vormt laat hij hem leven. Niet veel later brengt Pai de vader van Su Mei om het leven. Er zit niks anders op dan samen de strijd met Su Mei aan te gaan.

Het verhaal in 'Horse boxing killer' wordt niet echt goed onderbouwd en komt vrij rommelig over. Ik heb er ook sterk mijn twijfels over of er daadwerkelijk een script aanwezig was. Toch is het een vermakelijk geheel, met leuke gevechten, geworden. Champ Wang speelt de hoofdrol en Liu Hao Yi komt op de tweede plaats. Hun verhalen spelen zich eerst apart af en komen tegen het einde pas samen. Het begin van de film heeft wat komedie-elementen, maar hoe verder de film vordert des te meer deze verdwijnen. Tegen het einde wordt het dus een redelijk serieuze film. De komedie zit netjes door het verhaal verwerkt en neemt nergens de overhand. Kung fu en acrobatiek heeft natuurlijk wel de overhand. De intro van de film is een geweldige training van Liu Hao Yi, So Yuen Fung en Wong Tai Liang. Alle drie zijn ze erg vaardig en dit is dus ook een feest om naar te kijken. Er staan houten palen in een open veld, waarop ze gezamenlijk hun kunnen laten zien. Opvallend is de gast scène van Simon Yuen, die een klein stukje drunken boxing laat zien. Dit duurt ongeveer zeven minuten en het maffe is dat dit totaal niet in de film past. Zijn optreden heeft niks met het verhaal te maken. Champ Wang zit wel in deze scènes, maar het lijkt alsof het er even tussen geplakt is. Desalniettemin is het niet minder vermakelijk want het is altijd leuk om Simon Yuen te zien. Door de film heen zitten een aantal opvallende karakters. 'The old buddha' gespeeld door Hon Siu is wel de meest opvallende. Dit is een van de leraren van Champ Wang die eigenlijk maar een vaardigheid heeft. Hij vecht namelijk met een korte holle bamboe stok en een touw. Hiermee legt hij met gemak zijn tegenstanders in de knoop. Wat personages en gevechten betreft dus een geweldige film. Het enige is dat het verhaal bijna nergens goed onderbouwd wordt. Maar ik denk niet dat liefhebbers van old skool kung fu films hier een probleem mee zullen hebben. Want het gaat toch vooral om de sfeer en de gevechten, niet waar?

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager Video
Beeld kwaliteit Goed (fullscreen)
Geluid kwaliteit Goed (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever VPD
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief