home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

House of traps (1982)

Chung siu lau

Acteurs Kwok Choy EXTRA'S 
Sun Chien - Originele trailer & new trailer
Chin Siu Ho - Other releases
Lu Feng - Color stills
Wang Li - Biography & selected filmography
Regisseur Chang Cheh - Original poster
Speelduur 90:44 mins - Production notes
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

Dat het overdragen van de troon niet altijd even netjes ging is algemeen bekend. Dit is reden nummer één van vele oorlogen en veldslagen. Maar zelfs als het gaat om het overdragen van de troon aan familieleden vloeit er soms bloed. Om deze reden moet Xiang Yang (Ngaai Fei) het al zijn hele leven zonder zijn vader en opa doen. Zijn oom die momenteel de troon bezet vermoordde namelijk zijn eigen vader en liet zijn broer zelfmoord plegen. Xiang Yang zint natuurlijk op wraak en is al jaren bezig met de voorbereiding hiervan. Achter zijn huis bouwde hij een special gebouw. Een gebouw dat vol met vallen zit en waar niemand levend uit zal komen. Hier bewaart hij zijn plannen voor zijn opstand zodat niemand er ooit bij zal kunnen komen. Toch weet zijn oom lucht te krijgen van wat er gaande is. Een van zijn beste rechters krijgt opdracht dit te onderzoeken. Deze man genaamd Yan Chun Min (Sun Chien) ontdekt al snel dat Xiang Yang goed georganiseerd te werk gaat. Helaas lukt het hem alleen niet om hier sluitend bewijs voor te vinden. Ondertussen ontwikkelen de plannen van Xiang Yang zich steeds verder. Steeds meer mannen sluiten zich bij hem aan. Samen hopen ze het doel van het in ere herstellen van de rechtmatige eigenaar op de troon te verwezenlijken. Maar hoe meer mensen zich bij Xiang Yang aansluiten hoe onzekerder de situatie wordt. Wie is te vertrouwen en wie niet. In dit proces vallen aardig wat slachtoffers. En dit is nog maar het begin

'House of traps' staat bekend als de laatste film die Chang Cheh samen met de the Venoms maakte. Het publiek was zijn interesse aan het verliezen en het was tijd voor wat nieuws. Nog eenmaal wilde hij zich bewijzen en het resultaat is deze mysterieuze en gewelddadige Wu xia/kung fu film.

Om een verhaal te vertellen van deze omvang moet je van goede huize komen. Dit geldt natuurlijk absoluut voor Chang Cheh. Het is alleen algemeen bekend dat hij beter thuis was in recht toe recht aan knokfilms. Met een klein groepje acteurs floreerde hij het meest en wist hij het beste resultaat te behalen. De cast van 'House of traps' is enorm. Hierdoor is het verhaal van tijd tot tijd verwarrend te noemen. Personages zijn weg voordat je aan ze hebt kunnen wennen. Hier komt nog eens bij dat ze ook nog eens enorm veel met elkaar praten. We worden dus geplaagd door lange dialogen vol van informatie. Het begin van deze film kijken is dus hard werken.

Met een titel als 'House of traps' verwacht je een film die zich zuiver op een huis vol met vallen concentreert. De waarheid is echter heel anders. Natuurlijk heeft het huis een centrale functie in de film maar de manier waarop het gebruikt wordt valt tegen. Het huis had groter gekund en de vallen beter. Was de titel anders gekozen was dit niet zo’n probleem geweest. Alleen met deze titel begin je met een heel andere instelling aan de film. Het gaat hier dus ook meer om een Wu Xia film dan een echte kung fu film. Maar dit neemt niet weg dat het er nog best één is die weet te verrassen. Als je namelijk door de dialogen heen bent komen er genoeg leuke momenten tevoorschijn. Stoere personages, grappige situaties en natuurlijk interessante actie. Ondanks dat 'House of traps' dus niet doet wat je zou verwachten is de film best de moeite waard. Het is alleen even doorbijten, maar de moeite wordt beloond.

Iets wat eigenlijk meeteen opvalt is de aparte kleding die iedereen draagt. In eerste instantie lijkt het redelijk normaal maar als je goed gaat kijken wordt het almaar gekker. Het meest opvallende zijn de banden om het hoofd van Kwok Choy en Lu Feng. Het ziet er een beetje uit alsof ze een sjaal dragen vanwege kiespijn. De werkelijke reden hiervan blijft volkomen onduidelijk. Waarschijnlijk was Chang Cheh op zoek naar iets nieuws en origineels. Dit is hem zeker gelukt maar of dit nu de juiste manier is valt te bezien. Ook lopen er veel heren rond met openingen in de kleding op verkeerde plaatsen. Waarom draag je namelijk een shirt waarbij je borst bloot is en je schouders en armen bedekt. Er wordt al wel vaker gespeculeerd over Chang Cheh's liefde voor jonge mannen en ook dit lijkt er een voorbeeld van te zijn.

De actie liefhebbers moeten een behoorlijk stukje geduld hebben. Pas in het laatste half uur barst het geweld namelijk los. Voor dat dit zover is gebeurt er nog het een en ander aan actie. Maar het echte werk laat op zich wachten. Dit begint met wat leuke acrobatiek van Chiang Sheng en Cheng Tien Chi. Het is al bijzonder om dit tweetal samen aan het werk te zien. Beiden staan bekend om hun wendbaarheid en jeugdige snelheid. Ze samen een acrobaten show op zien voeren is des te spectaculairder. Kwok Choy steelt de show op kung fu gebied en Lu Feng zit niet ver achter hem. Bijna ieder denkbaar wapen wordt gebruikt. Zoals bijna altijd wordt alleen Sun Chien weer eens niet naar zijn volle kunnen benut. Geen actie voor hem en het enige wat hij mag is statig toekijken.

'House of traps' is niet geheel wat je in eerste instantie zou verwachten. Maar als je al je verwachtingen naast je neerlegt valt de film niet tegen. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed uitgerust bent. Het begin van de film staat bol van de personages en dialogen. Pas als je hier doorheen bent barst het spektakel los. Het eindresultaat is prima in orde alleen had er in het werkelijk huis van de vallen meer gezeten. Hierdoor blijft het een film die bij de gemiddelde Shaw films thuis hoort.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

 

Drager DVD (reg 3)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit goed (mono)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Mandarin
Uitgever Intercontinental video limited
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.