home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Killer constable (1980)

Wan ren zan, Maan yan gan, Karate Exterminators, Karate Warrior, Lightning Kung Fu

Acteurs Chen Kuan Tai EXTRA'S 
Ku Feng - New trailer & original trailer
Jason Pai Piao - Other releases
Yu Tsui Ling - Color stills
Cho Tat Wha - Biography & selected film ography
Regisseur Kuei Chih hung - Original poster
Speelduur 91:18 mins - Production notes
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

Een brutale diefstal van twee miljoen tales goud ontstemt de keizerin dowager enorm. Het is een diefstal die van binnenuit haar paleis georganiseerd werd en dit is iets wat ze gewoon niet kan tolereren. Als dit verhaal naar buiten zou komen zullen haar vijanden onmiddellijk het idee krijgen dat het rijk zwak is. Koste wat kost moet dus voorkomen worden dat dit gebeurt. Onder al haar soldaten is er maar een man die deze klus kan klaren. Zijn naam is Liang Tin Ying (Chen Kuan Tai) en hij staat bekend als 'Killer constable'. Deze bijnaam kreeg hij omdat hij nooit gevangenen neemt. Hij vindt het simpelweg een verspilling van geld en tijd om criminelen te berechten en gevangen te zetten. Om de daders op te sporen en uit de weg te ruimen krijgt hij slechts tien dagen. Natuurlijk zal dit voor hem geen probleem zijn. Om makkelijk te kunnen manoeuvreren stelt Liang Ting Yin een klein team samen. Hij kiest zijn beste en meest betrouwbare mensen uit en gaat op pad. Het onderzoek verloopt stroef en de voortgang is traag. Maar wat Liang Tin Yin al snel door heeft is dat zijn tegenstanders behoorlijk gehaaid zijn. Hij loopt in diverse vallen en één voor één vinden zijn mannen de dood. Het wordt een keiharde strijd waarbij er maar één kan overleven. Maar zelfs dat is niet eens zeker.

Regisseur Gwai Chi-Hung is er één die niet echt veel bekendheid geniet onder kung fu liefhebbers. In elk ander genre floreerde hij een stuk beter. Hij was verantwoordelijk voor cult klassiekers als 'The Teahouse', 'Hex' en 'Bamboo house of dolls'. Zijn stijl was altijd zonder compromis en keihard. Iets wat natuurlijk in combinatie met een kung fu film prima zou moeten werken. De titel 'Killer constable' is dus ook niets verhullend en belooft ander half uur duistere actie en intriges.

Als we het hebben over films uit de Shaw studio's met een sterke opbouw aan personages dan moet 'Killer constable' absoluut genoemd worden. Er had hier namelijk gekozen kunnen worden voor de standaard vertelling van dit verhaal. Maar hier is het niet alleen actie waar het om draait. De karakters worden van hun duistere kant belicht maar ook het menselijke wordt getoond. Relaties onderling en de reden waarom ze keuzes maken, waarvan ze weten dat het niet de meest verstandige zijn, worden behandeld. Op zich wordt dit allemaal goed gedaan en dit geeft de film een goede diepgang. Alleen als we heel eerlijk zijn had er best iets meer in gezeten. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat de film uit 1980 is. Toch doet dit aan de film geen afbreuk. Het duistere en grimmige verhaal speelt enorm tot de verbeelding. Er zijn dus ook maar weinig films die de grimmigheid van deze film kunnen evenaren. Het verhaal biedt ook redelijk wat verrassingen. De geheimen van de diefstal blijven dus ook lang verborgen.

Iets wat eigenlijk meteen opvalt is een scène met een blind meisje. De reden hiervan is dat dit moment bijna exact hetzelfde is als in John Woo's 'the killer'. Twee tegenstanders in één ruimte. Beiden klaar om tot de aanval over te gaan en in het midden het blinde meisje. Om haar niet van streek te maken besluiten ze te liegen over de ware aard van de situatie. Of John Woo's 'Killer constable' als inspiratie bron heeft gebruikt is niet bekend. Maar de vergelijking staat wel als een paal boven water.

Visueel weet regisseur Gwai Chi-Hung ook bijzonder te boeien. De film is uit 1980 maar toch gebruikt hij een groot aantal buiten locaties om te filmen. Het contrast hierin is groot. Hij zorgt namelijk voor schitterende beelden van de zee bij de rotsen. Maar wat er hier plaats heeft is iets minder mooi. Het gaat om een gevecht op leven en dood tussen twee titanen. Tevens schuwt hij het niet om het  mistroostige te tonen van een compleet verwoest dorp. Dit alles draagt enorm bij aan de duistere sfeer die de film kenmerkt. Helaas heeft hij alleen wel dat duistere iets te ver doorgevoerd. Meerdere malen belanden we namelijk in scènes die in de nacht plaats hebben. Deze zijn allemaal met te weinig licht opgenomen. Er is dus ook niet te volgen wat er allemaal gebeurt. De gevechten die hier plaats hebben gaan dus ook compleet verloren.

Echt een kung fu film is het niet te noemen. Logisch ook want de nadruk ligt te veel op het verhaal en de personages. Hier gaat veel tijd in zitten en de actie is bijzaak. Maar dit neemt niet weg dat er genoeg gevechten in de film zitten. Ze zijn misschien niet super strak in elkaar gezet maar het effect is erg goed. Stuk voor stuk zijn ze superbruut en geweldadig. Mensen verbranden levend, worden doorboort door tientallen pijlen of sterven op andere vreselijke wijze. Alsof dat nog niet genoeg is krijgen we ook nog een aantal martelscènes te zien. Deze zijn allemaal bedoeld om informatie uit mensen te krijgen. Het niveau is zo dat Jack Bauer uit de tvserie '24' spontaan zou bekennen. Ook hier gaat het er dus ook niet vriendelijk aan toe.

De cast van dit grimmige meesterwerk je bestaat uit een aantal topacteurs. De hoofdrol is weggelegd voor Chen Kuan Tai. Hij is vrij zwijgzaam, dit maakt zijn uitstraling alleen maar sterker. Eigenlijk is dit ook de manier waarop de meeste mensen hem kennen. Het grote verschil is nu alleen dat hij eens niet de underdog speelt. Één van zijn tegenstanders wordt neergezet door Ku Feng. Er mag gezegd worden dat Gwai Chi-Hung deze topacteur niet tot het uiterste benut. Ku Feng kan veel meer emoties opwekken dan hij hier doet. Toch vertolkt hij zijn rol niet slecht. Voor iedere andere acteur was het top geweest maar Ku Feng kan gewoon meer. Voor Jason Pai Piao is een kleine rol weggelegd. Hij speelt een eenzame huurmoordenaar die het Chen Kuan Tai lastig probeert te maken. Net als de rest van de film is zijn rol duister en grimmig.

'Killer constable' behoort tot een van de verrassingen uit de Shaw studio's. De film staat op eenzame hoogte. Het verhaal toont een bijzondere diepgang en komt enorm grimmig over. De vordering is goed en hierdoor wordt hij geen moment saai. Het enige wat alleen wat beter had gekund zijn de gevechten. Deze zijn redelijk standaard en soms niet te volgen. Dit laatste komt vooral doordat er vaak met veel te weinig licht gefilmd is. Hiervan kunnen we niet anders zeggen dan dat het jammer is. Maar de film verpesten doet het niet direct. 'Killer constable' is een film die je niet mag missen want grimmiger dan dit vind je ze niet.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

 

Drager DVD (reg 3)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1 Anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Mandarin
Uitgever Intercontinantal video limited
Waardering          8,5/10

Terug naar het overzicht.