home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Knockabout (1979)

Za jia xiao zi, Chap ga siu ji

Acteurs Yuen Biao EXTRA'S 
Sammo Hung - Audio commentaar door Bey Logan
Leung Kar Yan - Heavy hitter: Interview met Sammo Hung
Lui Chia Yung - Above the law: Interview met Leung Kar Yan
Lee Hoi San - Monkey magic: Special over Monkey kung fu
Regisseur Sammo Hung - Back to red
Speelduur 99:50 mins - Trailer gallery
Prod. maatschappij Golden Harvest -

 

Yip Pao (Yuen Biao) en Dai Pao ( Leung Kar Yan) zijn twee broers. Een huis hebben ze niet en werk evenmin. Hun geld proberen ze te verdienen met het belazeren van mensen. Hun ideen hierin zijn op zich goed maar op de n of andere manier nooit helemaal succesvol. Door hun eeuwige gekibbel verliezen ze de buit regelmatig uit het oog. Ondanks dat Yip Pao de jongste is speelt hij toch de baas over zijn oudere broer. Dit komt hoofdzakelijk doordat Dai Pao niet de slimste is. Op kung fu gebied kunnen ze redelijk uit de voeten. Echte meesters zijn ze alleen niet te noemen. Zelf zijn ze hier ook niet zo heel erg mee bezig en als ze maar te eten hebben zijn ze gelukkig. Hier komt echter verandering in als ze een oude man (Liu Chia Yung) proberen te beroven. Deze blijkt een meesterlijke vechter te zijn en ze delven vreselijk het onderspit. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten besluiten ze dat ze deze man als leraar willen. Dit gaat echter niet zo makkelijk als ze gehoopt hadden. Na lang aandringen mogen ze met hem mee naar huis om van hem te leren. Beiden leren ze een compleet andere manier van vechten. Yip Pao leert zijn benen te gebruiken terwijl Dai Pao alleen maar hand technieken leert. Er gaat een periode voorbij en langzaam veranderen ze in erg sterke vechters. Alleen het is wel zo dat ze alleen samen onverslaanbaar zijn. Ze vinden het dus ook geen probleem om hun meester te assisteren als twee uitdagers zich aandienen. Vreemd vinden ze het ook als hun meester de twee mannen zonder pardon vermoordt. Pas als hun meester een bekende van ze te lijf gaat beginnen ze hem toch wat vreemd te vinden. Op vreselijke wijze komen ze er achter dat hij totaal niet is wie ze dachten dat hij was. Hij blijkt een meedogenloze moordenaar en crimineel te zijn die zich door niets of niemand laat afschrikken. Als ze zich dit realiseren is het te laat en zijn ze al in een gevecht met hem verwikkeld. Voor Yip Pao en Dai Pao is het al vrij snel duidelijk dat dit een strijd is die ze niet kunnen winnen. Er zit dus ook niets anders op dan dat een van hun zich moet op offeren.

Al vanaf 1966 was Yuen Biao te zien in films. Telkens weer kleine rolletjes maar nooit kreeg hij de kans te laten zien wat hij echt waard was. Hier kwam in 1979 verandering in. Sammo Hung, zijn oudere klasgenoot en reeds een gevestigde ster, gaf hem een hoofdrol. Een rol die eigenlijk voor Sammo Hung zelf bedoeld was. Maar aangezien deze de film ook regisseerde en wist waartoe Yuen Biao in staat was besloot hij dat de rol beter geschikt voor hem was. Het resultaat hiervan is 'Knockabout' een film waarin Yuen Biao voor het eerst liet zien wat het waard is.

De mensen die Sammo Hung een beetje kennen weten dat hij erg van komedie houdt. 'Knockabout' staat dus ook bol van de grappen en grollen. Eigenlijk is het gehele verhaal opgebouwd uit flauwigheid. Maar het gaat hier niet om het slappe en extreme spul wat je vaak in kung fu films tegen komt. De situaties zijn goed doordacht en maken je werkelijk aan het lachen. Maar ook het verhaal neemt een verrassende wending. Ondanks dat het niet echt een diepzinnig plot te noemen is heeft het toch een bepaalde originaliteit. Het neemt namelijk een wending die niet direct standaard is. Hierin wordt ook nog eens goed met emoties gespeeld. De reden voor de welbekende wraak wordt dus goed onderbouwd. Als kijker leef je hier erg in mee. Vanaf het begin is hier namelijk aan gewerkt en de betrokkenheid is hierdoor groot.

Zoals je eigenlijk al wel verwacht is de kwaliteit van deze Golden Harvest film hoog. Alles is tot in de details uit gewerkt en perfect verzorgd. De film behoort dus ook tot een van hun beste releases. Vreemd genoeg heeft 'Knockabout' tot nu toe nog niet het respect gekregen dat het verdient. Het zelfde geldt eigenlijk voor Yuen Biao. Deze man verdient het om een wereld ster te zijn. Helaas is het hem nooit echt gelukt uit de schaduw van zijn oudere kung fu broers Jackie Chan en Sammo Hung te komen. Misschien was dit zijn eigen keuze maar de beperkte release in het westen van de films waarin  hij speelde zal hier ook debet aan geweest zijn.

Als we het over een top product op het gebied van kung fu hebben moet 'Knockabout' absoluut genoemd worden. Of het nu gaat om de gevechten of de komische situaties alles is tot in de perfectie getimed. Geen van de acteurs valt uit de toon en allemaal zijn ze even snel. En dit is knap want er is hier gewerkt zonder het versnellen van de beelden. Iedereen is dus ook werkelijk op zijn top en Yuen Biao is het middelpunt. Qua acrobatiek schiet hij hier Jackie Chan makkelijk voorbij. Tevens mag hij laten zien welke stijlen hij allemaal beheerst. Van alles komt namelijk wel iets voorbij. De meeste nadruk ligt toch wel op zijn acrobatiek en benen. Yuen Biao is namelijk een bijzonder verdienstelijk schopper en dat bewijst hij hier bijzonder goed.

Natuurlijk draait de film niet alleen om Yuen Biao. Leung Kar Yan speelt zijn jongere broer en partner in crime. Je kan aan hem ook heel duidelijk zien dat hij goed op zijn plek is onder Sammo Hung's vleugel. Al zijn kwaliteiten worden benut. Het is dus ook werkelijk genieten van zijn gevechten en dubbel liggen om zijn grappen. Liu Chia Yung moet absoluut genoemd worden. Ondanks dat hij een acteur is die niet altijd perfect presteert doet hij het hier goed. Ook bij hem weet Sammo Hung er het beste uit te halen. De manier waarop hij hier laat zien wat hij kan is meer dan vermakelijk.

De gevechten tussen hem en zijn tegenstanders zijn zo snel dat het nog maar net te volgen is. Oorspronkelijk zou Sammo Hung de hoofdrol spelen. Maar omdat hij Yuen Biao ook een kans wilde geven deed hij een stap terug. Voor zichzelf maakte hij er een nieuwe rol bij. Deze rol past er op zich wel in maar voelt toch een beetje vreemd. Zijn personage verschijnt en gaat met de zelfde vaart weer in het eerste uur. Hierdoor blijf je het gevoel houden dat hij niet echt een functie heeft. Maar een functie heeft hij wel degelijk. Samen met Yuen Biao neemt hij het aan het eind op tegen Liu Chia Yung. Alles kan en alles mag in een gevecht waar werkelijk geen techniek ongemoeid blijft. Ze krijgen het zelfs voor elkaar het bewijs te leveren dat je met touwtje springen iemand kan uitschakelen. Apenstijl speelt hier ook een belangrijke rol bij. Maar iemand ombrengen met touwtje springen is nieuw.

'Knockabout' is in Nederland bijzonder onder gewaardeerd. Dit is een ware schande en eigenlijk moet hier verandering in komen. Aangezien er geen Nederlandse release is en deze er ook niet gaat komen zal hier weinig verandering in komen. Ik raad iedereen aan zich dus ook op de Engelse import te storten. Deze heeft Nederlandse ondertiteling en is via het internet makkelijk verkrijgbaar. Spijt zal je hier niet van krijgen want 'Knock about' is van het begin tot einde een top product.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

Extra's

Helaas maakt Hongkong legends hun dvd's niet meer op deze manier. Wat extra's betreft heeft deze DVD release van 'Knockabout' voldoende te beide. Leuke interviews met Sammo Hung en Leung Kar Yan over de film. Er word van allerlei achtergrond informatie gedeeld. Vooraal de manier waarop Leung Kar Yan over de opnamen praat is erg boeiend. Ook de uitgebreide special over het Monkey kung fu is interessant te noemen. In ongeveer vijfentwintig minuten praat kung fu meester (op leeftijd)  over deze stijl. Hij legt werkelijk waar alles uit wat er maar uit te leggen is over de achtergrond van deze stijl. Helaas valt hij af en toe in de herhaling. Ook hadden er best wat meer demonstraties tussen gemogen. Chan Sua Chung heeft een korte historie in de film wereld. Zo was hij te zien in 'Duel of the seven tigers' en 'Monkey fist'. Tevens was deze man de leraar van niemand minder dan Chen Kuan Tai. Helaas gaat dit interview op geen van deze onderwerpen in. Een leuke toevoeging is Back to red. Ter promotie maakte Sammo Hung en Yuen Biao een korte demonstratie van hun kunnen tegen een rode achtergrond. Het filmpje duurt vier minuten en is werkelijk geweldig om naar te kijken. Natuurlijk is de originele trailer en de HKL trailer ook op de disk terug te vinden.

 

Drager DVD (reg 2)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (Anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (Mono of Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Engels of Nederlands
Taal Cantonese of Engels (nieuwe dub)
Uitgever Hongkong legends
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.