home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
The leg fighters (1980)

Invincible Kung Fu Legs, Incredible Death Kick Master, Naam Bak Tui Wong, Nan Bei Tui Wang

Acteurs Hsia Kwan Lee EXTRA'S 
Tan Tao Liang - N.V.T.
Pang Gang -
Choi Wang -
Sun Rong Jye -
Regisseur Lee Tso Nam -
Speelduur 90 min -
Prod. maatschappij -

 

Phoenix (Hsia Kwan Lee) is de dochter van een rijke vader en gek op kung fu. Ze vindt zich zelf erg goed en samen met haar niet al te slimme knecht (Chin Lung) zoekt ze regelmatig knokpartijen op. Al tijden probeert ze van haar leraar Mo (Sun Rong Jye) af te komen. Als deze op een dag te horen krijgt dat zijn vrouw erg ziek is, lijkt voor Phoenix de bevrijding nabij. Beleefd lopen ze een heel stuk met de man mee om toch wel zeker te weten dat hij weg is. Als ze een vechtpartij later weer thuis aankomen blijkt er bezoek te zijn. Meester Mo vond dat hij Phoenix niet zonder leraar achter kon laten en stuurde zijn beste leerling, Tan Ta Chi (Tan Tao Liang). Balend maakt Phoenix kennis met de man, maar weigert hem echt als leraar te accepteren. Als meester Tan dan ook nog eens met saaie theorie lessen begint ziet ze het helemaal niet meer zitten. Ze besluit van huis weg te gaan en pas terug te komen als haar nieuwe leraar weg is. Maar haar vader laat zich dwingen en zegt dat meester Tan zijn volledige steunt heeft. Hij moet maar doen wat nodig is om haar kung fu te leren. Phoenix loopt al snel tegen een van de mannen aan die ze eerder versloeg. Alleen ditmaal is deze niet alleen maar met zijn broer. Samen blijkt het tweetal een stuk sterker dan Phoenix en ze delft al snel het onderspit. Meester Tan houdt dit schouwspel al een tijdje in de gaten. Hij zegt haar pas te zullen helpen als ze hem als leraar erkent en toegeeft dat ze niet goed genoeg is. Pas als ze echt niet ander kan geeft Phoenix toe en wordt ze gered. De lessen beginnen en langzaam, maar zeker wordt de band tussen de leerling en meester steeds hechter. Maar als vechter maakte meester Tan natuurlijk diverse vijanden in zijn leven. Als hij een brief ontvangt waarin hij uitgedaagd wordt voor een gevecht vraagt hij met klem aan Phoenix zich hier niet mee te bemoeien. Eigenwijs als ze is doet ze dit natuurlijk wel.

Zoals de titel al zegt draaien de gevechten uit deze film hoofdzakelijk op de beentechnieken. Iedere liefhebber van deze manier van vechten zal dus ook zeker aan zijn trekken komen. Lee Tso Nam regisseerde de film en dit staat toch altijd wel voor kwaliteit. Het verhaal is niet erg bijzonder en bestaat in het midden dus ook uit een groot stuk komedie. Het gaat hier om van die flauwe typetjes compleet met irritante stemmen en vreemde kleding. De grappen zijn natuurlijk allemaal al eens gedaan en ook ontbreekt de bekende laxeermiddel grap niet. Dit stuk is dus verstand op nul en even doorbijten. Want verder is de film meer dan de moeite waard. Als je alleen al kijkt naar de grote namen die een rol in 'The leg fighters' spelen zal hier geen twijfel moeten zijn. Tan Tao Liang steelt natuurlijk de show met zijn geweldig benenwerk. De manier waarop deze man zijn benen onder controle heeft, is een genot om naar te kijken. Hoofdzakelijk gebruikt hij zijn linker been en houdt hij deze met gemak op hoofdhoogte. De tweede plaats is absoluut voor Pang Gang. Niet alleen zijn uiterlijk, de standaard outfit voor een witharige kung fu schurk is geweldig maar zijn gevechten zijn net zo meesterlijk. De stijl die hij gebruikt is vergelijkbaar met die uit 'Woman avenger' een film die vrijwel tegelijkertijd gefilmd is. Niet alleen gebruikt hij zijn handen en voeten om aan te vallen maar ook diverse zweef- en duikrollen. Hierbij weet zij zijn tegenstander met precisie te raken. Het eindgevecht wat tussen hem, Tan Tao Liang en Hsia Kwan Lee plaats vindt is dus ook prachtig stukje kung fu geschiedenis. Om het tweetal te versterken laat Hsia Kwan Lee wederom haar geweldige lenigheid zien. Ondanks dat ze toch wat kracht en verfijning in haar techniek mist weet ze haar stempel behoorlijk op de film te drukken. Haar toch wel lange benen vliegen met gemak van voor naar achter op een manier dat alleen een vrouw dat kan. Hsia Kwan Lee behoort dus ook tot een van de beste vrouwelijke beenvechters uit de kung fu film geschiedenis. Alleen maar goede vechters, want zelfs de mannen die voor de flauwe komedie zorgen ontpoppen zich opeens tot verassende vechters. Chin Lung die de rol van de knecht speelt maakt de ene salto na de andere en hierdoor wordt zijn irritant gedrag wat dragelijker. Als eindconclusie zou ik willen zeggen dat ondanks het matige verhaal en de komedie is 'The leg fighters' toch zeker een film die niet teleurstelt. Hiervoor zijn de gevechten gewoon te goed en komt alles zo intens op je af en dat je keer op keer verbaast staat. Kung fu exploitatie op zijn best zullen we maar zeggen met als hoogtepunt een prachtig twee tegen een gevecht.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager DVD
Beeld kwaliteit Redelijk (fullscreen)
Geluid kwaliteit Goed (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Tai Sheng
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief