home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Legendary assassin (2008)

Long nga, Lang ya, Lang ya zhi a bu, Wolf Fang

Acteurs Wu Jing EXTRA'S 
Celina Jade - Making of
Alex Fong Lik-Sun -
Lam Suet -
Cheng Chung-Kei -
Regisseur Li Chung-Chi & Wu Jing -
Speelduur 88:16 mins -
Prod. maatschappij Gold Label Entertainment -

 

Er dreigt een tyfoon en alle scheepsvaart wordt stopgezet. Voor Bruce (Wu Jing) een situatie die heel slecht uit komt. Gisteren nam hij het leven van een maffia baas die zich op een eiland vlak bij Hongkong schuil hield. Het was de bedoeling dat hij samen met het hoofd van zijn slachtoffer de eerste boot terug zou nemen. Nu zit hij vast en moet hij wachten tot de scheepvaart weer vrij gegeven wordt. Lastig want als vreemde in zo een kleine gemeenschap val je al snel op. Door toeval komt hij in contact met Holly (Celina Jade). Om maar het beste van de situatie te maken besluiten ze samen ergens te gaan ontbijten. Hier blijkt dat Bruce niet de enige is op het eiland met een niet helemaal zuiver geweten. Drie bankovervallers kwamen ook noodgedwongen op het eiland terecht. Holly heeft de mannen al snel in de gaten en aangezien ze agent is benadert ze de mannen meteen. Geen slimme keuze want ze wordt meteen aangevallen. Bruce bekijkt de situatie zuchtend vanaf zijn tafeltje. Als hij haar helpt kan hij zijn identiteit weggeven maar Holly aan haar lot overlaten kan hij ook niet. Met wat moeite weet hij de mannen te overmeesteren. De politie komt en ze worden afgevoerd naar de gevangenis. Bruce wordt verzocht om mee te gaan naar het bureau om een verklaring af te geven. Weigeren zou geen goed idee zijn maar mee gaan ook niet best. Toch besluit hij mee te gaan en de boel uit de zitten totdat de eerstvolgende boot weer gaat. Bij de politie wordt hij als held ontvangen en als een familielid opgenomen. Hij krijgt te eten en wordt goed verzorgd. Alles lijkt rustig maar het eiland zal snel in een wespennest veranderen. De laatste boot die naar het eiland kwam bracht namelijk een groep volgelingen van zijn slachtoffer mee. Koortsachtig zijn deze op zoek naar hun baas en het zal niet lang duren voordat ze zijn hoofdloze lichaam vinden. De vraag is dus of de politiemacht van het eiland de chaos die er aan zit te komen wel aan kan.

Voor lange tijd stond de carrière van Wu Jing op een laag pitje. Zijn debuut, 'Tai chi II' uit 1996 werd goed ontvangen maar daarna bloedde het dood. In 2005 kreeg hij een kleine rol in Sha Po Lang'. Hiermee maakte hij zo een indruk dat hij zichzelf weer helemaal op de kaart zette. De regelmaat kwam weer terug in zijn filmrollen. Nu met 'Legendary assassin' mocht hij zelfs de regisseursstoel delen met Li Chung-Chi. Niemand minder dan Ng See Yuen verbond zijn naam als producer aan het project en kung fu voert de boventoon. Met een beetje geluk kan 'Legendary assassin' dus ook het hoogtepunt in Wu Jing's carrière worden.

De blauwdruk van het verhaal zal waarschijnlijk geleend zijn van een western. Een held die de stad niet uit kan en hierdoor klem komt te zitten tussen de politie en een groep criminelen. Een heerlijke situatie voor een onderhoudende actiefilm. Op juiste wijze wordt het verhaal naar het moderne Hongkong gehaald. De sfeer is duister maar er zijn een aantal lichtpuntjes. Deze zijn door het geheel verweven zonder afbraak te doen. Een mens kan namelijk de wens hebben om te veranderen maar dit door zijn achtergrond absoluut niet kunnen. Met dit als uitgangspunt worden er personages gecreëerd die heel menselijk zijn. De primaire levensbehoeften van de mens spelen een belangrijke rol. Want naast overlevingsdrang door vechten wordt vooral eten erg benadrukt. Meerdere malen zijn we getuige van een goed gedirigeerde kooksessie of maaltijd. Echter hebben de personages wel een knipoog en zijn ze niet compleet serieus te nemen. Een hommage aan de Hongkong films uit het verleden. De balans tussen alle stijlen is bijzonder goed gevonden. Hierdoor loopt de film lekker door en vliegt hij aan je voorbij. Dit wordt goed vast gehouden tot het laatste kwartier. Hier gaan we over op een eindgevecht wat voelt alsof het er aangeplakt is. Echter is deze situatie wel correct gekozen want een oplossing op het eiland zou niet mogelijk geweest zijn.

Wu Jing wandelt op de gebruikelijk stugge wijze door het verhaal heen. Echt acteren doet hij niet en hiermee bewijst hij dat hij een echte actie ster is. Gelukkig is hij omringd door een groep goed gekozen karakter acteurs. Oude gediende Hui Siu-Hung brengt wat leven in de brouwerij als knullige politie opa. Lam Suet hijgt en puft zich door zijn rol als een gangster met overgewicht en zelf Kara Hui Ying Hung is even te zien. De jongere generatie wordt neergezet door de komische Sammy Leung Chi-Kin en de wat serieuzere Ho Yat-Wah. De grootste complimenten mogen gegeven worden aan Celina Jade. Hard aan de weg timmerend als muzikant maar een nieuwkomer in de film industrie. Ze speelt haar rol bijzonder innemend. Maar ook in de actie scènes staat ze haar mannetje. Hiermee laat ze zien dat niet alle mooie meisjes meteen ook maar tere popjes hoeven te zijn. Ze is totaal niet kinderachtig en spreekt ook nog eens goed Engels.

Als er iemand van springen houdt dan is het Wu Jing wel. Natuurlijk worden er hier van tijd tot wat touwtjes voor gebruikt maar het resultaat is verbluffend. De gevechten gaan dus ook heerlijk over de top. Maar een film uit 2008 die begint met een gevecht met een hellebaard kan eigenlijk niet meer stuk. Niet veel later volgt er een strijd waarin Wu Jing het tegen drie man opneemt. Hier heeft hij een enorme reus als tegenstander en moet hij als zijn inventiviteit gebruiken. Ook hier komt dat ouderwetse Hongkong gevoel meteen naar boven. Dit gevecht duurt ongeveer tien minuten en alle remmen gaan los. Hierna gaat de actie helaas een beetje naar de achtergrond. Er komen nog wel wat gevechten maar niet meer zo lang als de eerste twee. Pas aan het einde volgt het massale eindgevecht. Helaas is dit niet het hoogtepunt wat het zou moeten zijn. Er gebeurt gewoon te veel om goed te kunnen focussen en dat het donker is en regent helpt ook niet mee. Toch heeft dit gevecht wel zijn momenten en de valpartijen zijn ouderwets hard.

'Legendary assassin' behoort tot de beste films uit 2008. Bijna alles is correct gekozen en valkuilen waarin films als deze vaak inlopen zijn goed vermeden. Het tempo in het verhaal is goed en de actie spectaculair. Het lijkt er op dat Hongkong eindelijk zijn eigen identiteit weer terug durft te pakken. Hongkong behoort actie films te maken als deze en niet proberen Hollywood na te doen met gecompliceerde plots en personages. 

Copyright kungfufilms.nl (2009)

Extra's

Op deze 1 disk versie uit Hongkong is alleen een making of aanwezig van ongeveer veertien minuten. Deze geeft een prima blik in het opname proces. Helaas ontbreek de ondertiteling en zijn de dialogen wat lastig te volgen.

 

Drager DVD (reg 0)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (Anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Zeer goed (Dolby digital 5.1 of DTS)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Gold typhoon
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.