home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Lethal ninja (2005)

Chung gik yan je, The wild ninja, Return of the God of Battle

Acteurs Wong Chi Wa EXTRA'S 
Eva Huang - Original trailer
Masato -
Hisako Shirato -
Eddy Ko -
Regisseur Herman Yau -
Speelduur 94:43 mins -
Prod. maatschappij Tian Jin studio -

 

Jaren werkte dokter Kikuchi in het geheim aan een spectaculair medicijn. Uiteindelijk lukt het hem om zijn onderzoek succesvol af te sluiten. Het resultaat is een substantie die ieder virus kan bestrijden. Opvallend genoeg is het niet eens zo duur om te maken. Dokter Kikuchi realiseert zich alleen maar al te goed dat als dit in de verkeerde handen zou vallen het iemand enorm veel macht zou verlenen. Dit is niet zijn doel en hij wil met zijn ontdekking de mensheid redden. Op weg naar de presentatie van het medicijn wordt hij echter overvallen. Een grote groep ninja's heeft het op hem en zijn lijfwachten gemunt. De strijd is heftig maar helaas delft Kikuchi het onderspit. Koelbloedig wordt hij vermoord en zijn grote ontdekking gestolen. Gelukkig stopte hij het in een speciale stalen doos die alleen hij kon openen. Als de ninja's hiermee bij de hun leider (waise Lee) komen is deze dus ook behoorlijk ontzet. Hij heeft nu het middel in handen om een machtig man te worden maar geen idee hoe hij er bij moet komen. Via geavanceerde technologie weet hij de laatste gedachte uit  de dode dokter Kikuchi te halen. Wat hij te zien krijgt zijn wat wazige beelden van een persoon en de tekst Copy kill. Na wat puzzelwerk komen ze er achter dat Copy (Wong Chi Wa) een persoon is. Het lijkt er dus op dat Copy de enige persoon is die weet hoe de speciale stalen doos open gaat. Onmiddellijk begint de zoektocht naar deze persoon. Alleen zijn ze niet de enigen die naar hem op zoek zijn. Hibiki (Shirata Hisako), een vrouwelijke ninja zet in naam van dokter Kikuchi alles op alles om Copy te doden. Terwijl iedereen achter hem aan zit werpen Xiao Ling (Eva Huang) en haar grootvader Ba Jiu (Eddy Ko) zich op als zijn beschermers. De arme Copy heeft geen idee waarom hem dit overkomt en belandt midden in een strijd tussen de Iga en Koga ninja's.

Ninja's, niet echt een onderwerp waar momenteel veel films over gemaakt worden. In de jaren tachtig/negentig was dit wel anders. De videotheken lagen vol met de meest bizarre titels. Het verschijnen van een film met de titel 'Lethal ninja' moet de liefhebber dus ook een gevoel van blijdschap geven. Bij het zien van de trailer lijkt deze de hoop aardig ingevuld te worden. Alleen weet de film in zijn geheel dit ook waar te maken.

Alle belangrijke basis elementen zijn aanwezig. Verschillende kleuren ninja's, we hebben rode, zwarte, witte en nog meer kleuren ninja's. Rookbommen, en dit gaat precies zoals het hoort. Eerst een explosie, dan een boel rook en hop, daar staat opeens een ninja. Extreme sprongen, ninja's kunnen zonder enige moeite grote afstanden springen. Altijd handig en kan ook van pas komen in je dagelijkse werkzaamheden. Vermommingen, door middel van maskers weten de ninja's mensen makkelijk laten geloven dat ze een ander zijn. Niemand is dus wie je denkt dat hij is. Natuurlijk ontbreken ook de werpsterren niet. Zo kunnen we nog wel even doorgaan want werkelijk alles wat de ninja koel maakt wordt gebruikt.

Maar om zoiets bij elkaar te houden is er natuurlijk iets van een verhaal nodig. Als je dit eens door je hoofd laat gaan klinkt het allemaal erg goed. Een geavanceerd medicijn wat niet in de verkeerde handen mag vallen. Allen dit zit verpakt in een geheime kist waarvan maar een persoon weet hoe hij open moet. Eerst een zoektocht om hem te vinden en daarna een strijd om hem te beschermen. Het lijkt me duidelijk dat hier zonder moeite een film van negentig minuten en vol met actie om heen te breien is. Maar om de een of andere reden vond regisseur en scriptschrijver Herman Yau het nodig om een beetje diepte in het verhaal te brengen. En ja hoor we krijgen de hele mikmak over ons heen. Ninja's die hun leven vol bloedvergieten achter zich willen laten. Interraciale relaties tussen leden van verschillende clans. Meisjes die verliefd worden en een happy end. Een film als 'Shinobi' heeft recentelijk bewezen dat je met de toevoeging van dit soort elementen toch nog een prima ninja film kan maken. Alleen tachtig procent van het verhaal hier aan wijden is iets te veel van het goede. 'Lethal ninja' focust zich dus veel te veel op de emotionele kant van het verhaal. Jammer want als de balans een stuk beter verdeeld was had de film een stuk beter te pruimen geweest.

Zoals bekend is Herman Yau een regisseur met een behoorlijke stoot ervaring. Zijn meest recente film 'On the edge' bewijst dit overduidelijk. In 'Lethal ninja' verteld hij zijn verhaal eigenlijk ook prima. De personages zijn redelijk uitgediept en enigszins geloofwaardig. Iedereen handelt naar zijn meegegeven aard en de beelden zijn prachtig. Eigenlijk is de film een soort lange videoclip. Continue speelt er een wat zweverige soundtrack mee. Hierdoor wordt de sfeer redelijk mellow en dromerig.

Bij een film over ninja's horen natuurlijk ook indrukwekende gevechten. Helaas blijven deze zo goed als achterwege. De gevechten zijn wat slap en leiden enorm onder de snelle montage. Er is dus totaal niet te zien wat er gebeurd. Ook zijn de gevechten over voordat je er erg in hebt en beslaan ze maar twintig procent van de film.

Echt hele grote namen doen er niet mee in 'Lethal ninja'. De vrouwelijke hoofdrol is weggelegd voor Eva Huang. Zij was eerst te zien in 'Kung fu hustle' en speelde in 'Dragon squad' daarna maakte ze 'Lethal ninja' en werd het stil. Op zich speelt ze haal rol prima maar verder dan dat komt ze niet. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Wong Chi Wa en Hisako Shirato. De enige die echt wat gewicht in de schaal legt is Eddy Ko. Deze veteraan heeft het meest boeiende personage. Een oude ninja die al jaren teruggetrokken leeft. Toch kan hij zijn ninja verleden niet geheel achter zich laten. Zijn uitstraling is bijzonder krachtig en standvastig. Daarnaast laat ook Ding Xiao Lung een goede indruk achter. Hij speelt een ninja die niet spreekt. Op zijn kale hoofd zijn diverse letters getatoeŽerd en op de en of andere manier kan hij in de toekomst kijken. Om vervolgens duidelijk te maken wat hij gezien heeft begint hij als een bezetenen te schrijven. Dit doet hij of met gekleurd zand of gewoon met inkt op de muren. Helaas blijft de achtergrond van dit personage wat vaag.

Helaas doet 'Lethal ninja' totaal niet wat je zou verwachten. De film kent zowat geen interessante gevechten en is meer een drama dan een actie film. Dit is erg jammer want zoveel ninja films worden er niet meer gemaakt.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

 

Drager DVD (reg 0)
Beeld kwaliteit Goed (16:9 Anamorphic)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Engels of Chinees
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Joysales
Waardering          5/10

Terug naar het overzicht.