home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

Magic cop (1990)

Qu mo jing cha, Kui moh ging chaat, mr vampire 5

Acteurs Lam Ching Wing EXTRA'S 
Wilson Lam - Trailer
Miu Kiu Wai -
Wong Mei Wa -
Nishiwaki Michiko -
Regisseur Stephen Tung -
Speelduur 87:46 mins -
Prod. maatschappij Movie impact LTD -

 

Wat begint als een normale surveillance zaak eindigt in een dodelijk ongeval. Een jonge onbekende dame komt op bizarre wijze om het leven. De politie is hier nogal ondersteboven van omdat de dame in kwestie met geen mogelijkheid te stoppen was. Uiteindelijk was het een vrachtwagen die haar tot stilstand bracht. Nog enigszins verward wachten agent Lam (Wilson Lam) samen met zijn partner (Liu Kiu Wai) de uitkomst van de autopsie af. Ondertussen wordt er aan de oma van de overleden vrouw gevraagd om haar lichaam te identificeren. Een vraag waar ze door haar leeftijd geen gehoor aan kan geven. Omdat er toch iemand moet gaan biedt Feng (Lam Ching Wing), haar buurman, aan om te gaan. Hij kent het meisje immers goed en is zelf ook agent dus hij is wel wat gewend. Samen met zijn kleindochter gaat hij op pad voor de identificatie. Als Feng het meisje ziet heeft hij meteen door dat er een aantal zaken niet kloppen. Ze lijkt al langer dood te zijn dan het ongeluk en haar lichaam vertoont rare verwondingen. Als niet veel later het autopsie rapport binnen komt blijken zijn vermoedens correct te zijn. Hij waarschuwt Lam en zijn collega dat er hier een hogere macht aan het werk is. Tevens biedt hij meteen zijn hulp aan. Hij is namelijk geschoold in vele Taoïstische rituelen en deze zouden wel eens van pas kunnen gaan komen. Lam voelt hier maar weinig voor. Hij heeft niet zo’n zin om met zo'n ouwe knar op pad te gaan. Het wordt allemaal nog erger als hij Feng en zijn kleindochter ook nog eens in huis moet nemen. De gemoederen lopen hoog op maar uiteindelijk wint het belang van de zaak het. De dreiging van een Japanse dame (Nishiwaki Michiko) met bovennatuurlijke krachten neemt steeds meer toe en er is een strijd die gewonnen moet worden.

In 1985 was het de film 'Mr vampire' die Lam Ching Wing onlosmakelijk verbondt met het personage van de taoïstische spokenjager. Als je aan hoppende vampiers en zwevende spoken denkt is het bijna zeker dat je ook aan hem denkt. De film was zo'n succes dat er maar liefs twee vervolgen gemaakt werden. Ook verschenen er een aantal films die losjes met de trilogie verbonden waren. 'Magic cop' is er hier één van. De film neemt de succes formule van de 'Mr vampire' serie en plaatst deze in een moderne setting. Dit geeft een bijzonder originele draai aan het genre en het resultaat is erg verrassend.

Een verhaaltje over een taoïstische priester die op een bovennatuurlijk wezen jaagt is natuurlijk zo bedacht. Helemaal als je er ook nog eens een flinke dosis actie tegen aan mag gooien. Toch wordt er niet gekozen voor deze 'makkelijke' weg. Regisseur Stephen Tung mengt verschillende ingrediënten om uiteindelijk tot prettige mix te komen. Hij gebruikt de kloof tussen oud en jong om wat meer de diepte in te gaan. De gecreëerde situaties zijn niet gecompliceerd. Ze zijn makkelijk te verteren en hierdoor erg leuk om naar te kijken. De ouderwetse Taoïstische gewoontes zijn geweldig om naar te kijken. De reactie en onbegrip van de moderne politieman doet hier nog eens een schepje bovenop. Hier komt bij dat de personages goed bij elkaar gezocht zijn. Net als bij een goede boyband is er voor ieder wat wils. Van stoere agenten naar sullige agenten, van dominante dames tot verlegen dames. Het personage van Lam Ching Wing paradeert hier op standvastige wijze door heen en volgt precies zijn traditionele weg. Natuurlijk hoort humor ook bij het recept. Hoofdzakelijk gaat het hier om korte en directe oneliners. Rond het midden neemt de humor even de boventoon. Hier belanden we in een kluchtachtige situatie. De balans hier in is goed gevonden en al snel gaan we door met de wat spannender zaken van de film. Tempo technisch zit het dus ook allemaal goed in elkaar.

Het blijft toch altijd lastig om de acteurs echt op het acteren te beoordelen in dit soort films. Continue zijn ze bezig met overacting en het lijkt of je in een kinderserie beland bent. Toch is dit juist het leuke van een film als deze. Hierdoor ontstaat lekkere en ontspannen kost waarbij je meer geniet dan nadenkt. Eigenlijk speelt iedereen gewoon zichzelf of het personage wat ze al jaren neerzetten. Echt meerdere lagen hebben de personages niet,  laat staan echte emotionele inhoud. Dit neemt echter niet weg dat Lam Ching Wing geweldig is om naar te kijken. Hij zet een geweldig personage neer wat bijzonder intrigeert. Hij brengt de ware mystiek van China je huiskamer in. De rest levert een redelijke standaard prestatie af. Behalve Nishiwaki Michiko, deze vrouwelijke bodybuildster uit Japan scoort werkelijk op alle fronten. Haar uiterlijk intrigeert en haar spel verwart. Tevens weet ze in de actie scènes ook nog eens erg goed haar mannetje te staan.

In de actie scènes vinden we een mooie mix van het bovennatuurlijke en het aardse kung fu. Lam Ching Wing was naast hoofdrolspeler ook choreograaf (met nog vier anderen). Vooral aan het laatste gevecht lijkt geen einde te komen. Dit doet een beetje aan als een sportwedstrijd met een hele hoge inzet. Het draait om leven of dood, de vijand is al dood dus makkelijk wordt het niet. Acrobatiek wordt gemengd met lekkere kung fu en magie. Alle remmen gaan los en er wordt niet gekeken op een ontploffing meer of minder.

'Magic cop' behoort tot de betere onder de Hongkong actie films. Op werkelijk voortreffelijke wijze worden de oude tradities en gewoontes naar het heden gebracht. Hierbij wordt de kloof tussen de oude en jongere generatie prima gebruikt. Grappige discussies worden afgewisseld met snelle en bovennatuurlijke acties die je op het puntje van je stoel krijgt. Hierbij wordt je vanaf het begin tot het einde geëntertaind en werkelijk alle ingrediënten die de Chinese cultuur zo boeiend maakt komen aan bod. Iedere kung fu film liefhebber of cult film liefhebber is het zichzelf dus ook verplicht om 'Magic cop' in ieder geval één keer gezien te hebben. Er zit dus ook niets anders op dan de film maar gewoon aan te gaan schaffen.

Copyright kungfufilms.nl (2008)

 

Drager DVD (reg 0)  
Beeld kwaliteit Goed (Anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital)
Ondertiteling Engels of Chinees
Taal Cantonese, Mandarin of Engels
Uitgever Mega star video distribution
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.