home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Magnificent ruffians (1979)

Mai ming xiao zi, The Destroyers, Destroyers of the Five Deadly Venoms

Acteurs Kwok Choy EXTRA'S 
Lo Mang - Other releases
Chiang Sheng - Color stills
Sun Chien - Biography & selected filmography
Lu Feng - Original poster
Regisseur Chang Cheh - Production notes
Speelduur 101 mins -
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

De jaren verstrijken en tijden veranderen. Doordat treinen en vuurwapens hun intrede doen wordt de vraag naar klassieke beveiligingsbedrijven steeds minder. Hun kung fu volstaat simpelweg niet meer en de een na de ander gaat failliet. Vele goed getrainde mensen belanden op straat op zoek naar eten of een nieuwe bron van inkomsten. Yuan Ying Fei (Lu Feng) heeft van dit probleem niet zo heel veel last. Zijn vader liet hem naast roem ook nog eens een enorme rijkdom na. Hiermee weet hij zich staande te houden. Hij investeert bij andere bedrijven in de stad en koopt alle beveiligingsbedrijven uit de omgeving op. Op deze manier blijft er geld binnen komen. Financieel is er voor hem dus niet zoveel aan de hand. Bij hem komen de problemen op een heel ander vlak naar boven. Voor iemand die namelijk jaren een leven vol actie en moorden geleefd heeft wordt het allemaal wel erg saai. Om dus een beetje aan zijn trekken te komen nodigt hij regelmatig kung fu meesters op vriendelijke wijze uit. Eenmaal binnen verandert de sfeer alleen. Yuen Ying Fei maakt er een meedogenloos gevecht op leven een dood van waar geen ontkomen aan is. Guan Yun (Lo Mang) is ook iemand waar hij graag mee zou vechten. Alleen omdat ze in de zelfde stad wonen kan dit niet zomaar. Het zou immers opvallen als hij plotsklaps verdween en het laatst bij hem gezien was. Yuen Ying Fei probeert het dus op andere wijze. Eerst wil hij zijn bedrijf overnemen en daarna net doe alsof Guan Yun vertrokken is. Maar tijden dit plan valt zijn oog op de zus van Guan Yun. Yuen Ying fei valt als een blok voor haar en wil kosten wat kost met haar trouwen. Dit maakt het allemaal nog gecompliceerder. Gelukkig bieden vier zwervende kung fu meesters (Kwok Choy, Chiang Sheng, Wang Li en Sun Chien) uitkomst. Als hij hun nu het vuile werk laat doen kan hij de held spelen. Er wordt een plan bedacht wat bijna niet kan falen en de val wordt gezet. Door gebruik te maken van de honger die de vier meesters hebben weet hij ze binnen te halen. Het enige wat hij nu nog moet doen is ze manipuleren richting een gevecht met Guan Yun en zijn plan is compleet.

Zoals bij de meesten wel bekend hebben de films uit de Shaw studio's een bepaalde sfeer die je nergens anders terug vindt. Als je hier eenmaal voor gevallen bent is er geen weg terug meer en zit je voor je leven vast. Het gevoel nestelt zich in je gestel om daar nooit meer weg te gaan. Voor iedereen zal dit een ander gevoel zijn. Maar voor de meesten is dit toch wel de sfeer die Chang Cheh creŽerde met de acteurs die bekend staan als 'The Venoms'. Jaren lang moesten we het doen met een beperkte beschikbaarheid van deze films. Hierdoor zijn er een aantal juweeltjes geweest die voor velen onbeschikbaar waren. 'Magnificent ruffians' is er hier een van. Maar nu, eindelijk is deze heuse Shaw klassieker ook beschikbaar.

Het verhaal op zich brengt niets nieuws. Het past perfect in het rijtje van films als 'Crippled avengers', 'Killer army', 'Daredevils' en 'Shaolin rescuers'. Het draait om een aantal vrienden (pas geworden of die dit al jaren zijn) die samen hun leven in de waagschaal leggen om hun doel te bereiken. Een concept wat perfect werkt en eigenlijk alleen op deze wijze door Chang Cheh uitgevoerd kon worden. De chemie tussen de acteurs is overduidelijk. Er valt goed te zien dat ze er echt plezier in hebben. Echt acteren is het dus ook niet te noemen want de heren spelen eigenlijk gewoon zichzelf. Maar aangezien ze in het echte leven ook goed met elkaar overweg konden straalt het plezier er duidelijk van af. Het bovenstaande kan eigenlijk voor alle vijf de films genoemd worden. Toch hebben ze allemaal net eventjes iets anders dat de films toch weer iets individueels geeft.

Het eerste deel van de film is vrij lichthartig. Drama wordt het afgewisseld met speelse situaties en zware beslissingen. Het tempo is goed en variatie in de personages zorgen voor een boeiend geheel. Het is ook niet meteen duidelijk wat er nu allemaal gaande is. De personages worden genuanceerd geÔntroduceerd en hierdoor zit er een prettige spanning in het geheel. Vooral het personage van Kwok Choy wordt heel voorzichtig gepresenteerd. Hij is een beetje het buitenbeentje en een belangrijke schakel in het geheel. Dit alleen al getuigt van de briljantheid van de schrijver (wie dit ook mag zijn). De juiste prikkels worden uitgedeeld om een boeiend en sluiten geheel te verkrijgen. Erg belangrijk hierbij is natuurlijk de verbroedering van de heren. Kung fu zorgt namelijk altijd voor interessante gesprekken en brengt mannen bij elkaar (het voetbal van AziŽ?). Maar de plicht roept en hierdoor is dit alles van korte duur. Het laatste half uur slaat de sfeer van de film dus ook om. Alles wordt een stuk grimmiger en het is tijd voor harde actie.

Op het gebied van kung fu hoef ik eigenlijk niet uit te leggen hoe goed het allemaal wel niet is. 'The venoms' zijn een perfect team dat haast samengesteld lijkt als de laatste boyband. Er is voor iedereen iets. We hebben een gewone (maar erg vaardige) jonge, een spierbundel, een benen specialist, een wapens specialist en een behendige acrobaat. Voor iedereen is er dus iets van zijn gading. Kung fu actie kent 'Magnificent ruffians' genoeg. Of het nu speelse gevechten zijn of serieuze alles is aanwezig. Tevens is er een prima balans tussen gewapende en ongewapende gevechten. Lu Feng zwaait het grootste deel van de film met een gouden Kwando. Zoals altijd weet hij hier een waar spektakel van te maken. Chiang Sheng hanteert twee zwaarden en Kwok Choy een stok. Lo Mang moet het met zijn ledematen doen maar zoals verwacht vormt dit geen probleem.

De grote verrassing van deze film is Wang Li. Niet zo zeer door zijn prestatie want dit heeft hij zeker beter gedaan. Maar het is de rol die hij hier mag spelen. Normaal gesproken is hij altijd te zien als schurk. Hier behoort hij tot de goeden. Hij vormt hierbij wel een beetje het vijfde wiel aan de wagen. Het is dus ook duidelijk dat hij het aan de andere zijde veel beter doet. Logisch dus ook dat Chang Cheh hem daar liever opstelde.

Het mag volgens mij wel duidelijk zijn dat je met 'Magnificent ruffians' niet verkeerd kan gaan. Het is een ware 'Venoms' klassieker waaraan iedere liefhebber een boel plezier kan beleven. Ik zal er verder dus ook niet te veel woorden aan verspillen. Iedereen die van de eerder genoemde films van de heren genoten heeft, is dus ook verplicht tot het kijken van deze film. Want 'Magnificent ruffians' presenteert 'The venoms' wederom zoals ze bedoeld zijn!

Copyright kungfufilms.nl (2007)

 

Drager DVD (reg 3)

 

Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Mandarin
Uitgever International video limited
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.