home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
The master strikes (1980)

Tung Tin Liu Foo, Tong Tian Lao Hu

Acteurs Casanova Wong EXTRA'S 
Meng Yuan Man - n.v.t.
Ching Siu Tung -
Yen Shi Kwan -
Wong Mei Mei -
Regisseur Go Bo Shu -
Speelduur 82 Min -
Prod. maatschappij   -

 

Met succes runt Chen (Casanova Wong) al jaren een transport beveiligingsbedrijf. Hij leeft er goed van en heeft een groot huis en behoorlijk wat centjes op de bank. Op een dag krijgt hij een uitnodiging van Lung Tung Chien (Yen Shi Kwan). Deze vraagt hem om een erg kostbaar en antieke jade paardje voor hem te vervoeren. Chen garandeert dat hij het kunstvoorwerp voor hem in zeventien dagen op de afgesproken plaats zal afleveren. Hij tekent een contract met zijn huis als onderpand. Voor Chen begint de reis en hij zorgt dat hij het pakketje geen moment uit het oog verliest. Na zeventien dagen komt hij met het ongeschonden paktje bij Lung Tung Chien aan. Deze maakt het open en vindt tot zijn grote schrik geen paardje maar een steen. Door de schok raakt Chen buiten bewust zijn en als hij weer bijkomt is hij niet meer de oude. Hij snapt totaal niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het enige wat hij nog kan is dom voor zich uitstaren en wat bazelen over zijn onbegrip. Lung Tung Chien beroept zich op het contact en krijgt al zijn bezittingen. De dagen die volgen brengt Chen door in een nabij gelegen restaurant. Hier wordt hij opgemerkt door Lung (Ching Siu Tung) en Li (Meng Yuen Man). Een nogal losbandig tweetal dat zich hoofdzakelijk met gokken en het bedriegen van mensen bezig houdt. Als zij het verhaal van Chen horen snappen ze meteen dat hij bedrogen is. Door het grote geldbedrag waar het om gaat en uit nieuwsgierigheid besluiten ze op onderzoek te gaan. Al snel ontdekken ze dat Lung Tung Chien nogal een zware jongen is. Alleen dit komt net iets te laat want ze hebben al een aantal huurmoordenaars achter zich aan.

Op zich is ‘The master strikes’ een nogal flauwe en drukke kung fu komedie. Maar de geweldige gevechten maken dit meer dan goed. De verhaal lijn is vrij simpel en beslaat eigenlijk alleen het begin en einde van de film. Het middelste deel is gereserveerd voor de streken Ching Siu Tung en Meng Yuan Man. De bekende grappen passeren ruimschoots de revue. Ze houden zich continue bezig met gokken en belanden hiermee nogal eens in een gevecht. Als ze proberen een oude man van zijn wijn en eend te beroven ontdekken ze dat deze man niemand minder is dan ‘Beggar Su’ (See Fu Chai). In ruil voor wijn leren ze beiden de helft van een stijl van hem. Hier krijgen we heel even wat trainingsscènes te zien. Echt bevredigend is dit niet om dat ze wat aan de korte kant zijn en niet echt super spectaculair. Ze verlaten de man dus ook al snel om verder te gaan met hun normale streken. Ondanks dat alles erg flauw is zijn de kinderachtige acties van Ching Siu Tung en Meng Yuan Man erg leuk om naar te kijken. Dit komt hoofdzakelijk door Meng Yuan Man. Zijn gedrag is lekker melig en dit werk erg aanstekelijk. Hij is ook nog eens een geweldige acrobaat en hierdoor kan het wat mij betreft niet meer stuk. Casanova Wong is helaas iets aan de irritante kant in zijn rol. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de engels gedubde stem die we te horen krijgen. Continue loopt hij met een hoge stem te gillen en te schreeuwen. De meeste van zijn vechtpartijen zijn dus ook heel erg druk om naar te luisteren. Maar visueel is het allemaal werkelijk een groot feest om naar te zien. Met zekerheid durf ik te zeggen dat dit tot het beste behoort wat hij gemaakt heeft in zijn carrière. Hij vecht natuurlijk met benen en is te vergelijken met een menselijke wervelwind. Razend snel schopt hij om zich en raakt zijn slachtoffers met precisie. Vooral het eindgevecht waarin hij het samen met het melige tweetal opneemt tegen Yen Si Kwan is super. Een gevecht van een minuut of tien met een bijzonder hoog tempo. Veel acrobatiek wordt afgewisseld met prachtige technieken en rake klappen. Sommige stukken zijn ietsje versneld maar over het algemeen is dit niet als een probleem te ervaren. Verder krijgen we Eddie Ko nog even in actie te zien in een kort gevecht tegen Wong Mei Mei. Deze jonge dame laat prachtig haar kunnen zien en mengt flexibiliteit met prachtige elegante bewegingen. Een welkome afwisseling tussen al dat mannelijk en bruut geweld. Opvallend genoeg werd de film geregisseerd en geschreven door een vrouw. Dit is niet iets wat je vaak tegen komt in films uit Hongkong. Go Bo Shu brengt het er goed af en alles ziet er netjes en verzorgt uit. Toch is het duidelijk dat de meeste scènes gewoon bedacht zijn tijdens het filmen. Maar dit geeft het juist allemaal die overbekende old skool sfeer. Het beste advies wat ik voor de ze film kan geven is verstand op nul, lachen om de flauwe grappen en extreem genieten van de geweldige gevechten.

Copyright kungfufilms.nl (2005)

 

Drager DVD (reg 0)
Beeld kwaliteit Redelijk (widescreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling geen
Taal Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          7,5/10 Met dank aan de Boudisque

Terug naar het overzicht.