home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


The messengers (2007)

Scarecrow, Totem

Acteurs kirsten Stewart EXTRA'S 
Dylan McDermont - Exhuming 'The messengers'
Penelope Ann Miller - Behind the scenes
John Corbet - Interview with cast & crew
Even & Theodore Turner - Original trailer & tv-spots
Regisseur Danny Pang & Oxide Pang - Featurette
Speelduur 86:43 mins - Filmclips
Prod. maatschappij Ghost house - Webisodes

 

Na een flink aantal tegenvallers besluit de familie Solomon een nieuw leven te beginnen. Ze laten Detroit achter zich en keren terug naar het gebied waar Roy (Dillan Mcdermot), de vader van het gezin vroeger woonde. Hier kopen ze van hun laatste geld een verlaten boerderij met een flink stuk grond. De vader van Roy verbouwde vroeger zonnebloemen. Roy hoopt hier ook zijn familie mee te kunnen onderhouden. Dochter Jess (Kirsten Stewart) heeft eigenlijk vanaf het begin al problemen met de verhuizing. Ze heeft al haar vrienden achter moeten laten en dit nieuwe begin valt haar zwaar. Ook geeft het huis haar een raar gevoel. Het lijkt alsof ze stemmen hoort en steeds heeft ze het gevoel dat ze niet alleen is. Helemaal in de nacht gebeuren er rare dingen. Al snel ontdekt ze dat ook haar broertje dit alles hoort en zelfs ziet. Door een traumatisch incident praat de jongen niet. Hierdoor krijgt Jess maar niet uit hem wat hij precies ziet. Zelf begint ze steeds meer in de war te raken van wat ze allemaal hoort en ziet. Bij haar ouders kan ze niet terecht met haar verhaal. Deze denken dat ze hiermee een excuus ziet om terug te kunnen gaan naar haar oude leven. De enige die wel naar haar luistert is hun knecht, Burwel Rollins (John Corbert). Als op een dag na een klein ongeval Roy samen met zijn vrouw naar het ziekenhuis moet blijft Jess alleen met haar broertje achter. Het duurt niet lang voordat het huis compleet flipt. Spullen vliegen door de lucht en Jess wordt zelf bijna de kelder in gesleurd. Ternauwernood weet ze hier aan te ontsnappen. Helaas voor haar zijn de gevolgen hiervan nog groter dan verwacht. In paniek belde ze namelijk naar 911 en als haar ouders thuis komen is de politie er ook al. Van de puinhoop is natuurlijk niets meer te zien. Alles wordt afgeschoven op aandachttrekkerij en Jess zakt steeds verder weg. Ondanks alles probeert Roy zijn gezin bij elkaar te houden. Alleen het wordt wel steeds moeilijker voor hem. Hij heeft al zijn hoop gevestigd op zijn oogst en hij hoopt dus ook dat hij deze veilig binnen kan halen. Alleen dan verschijnen er honderden kraaien!

Normaal gesproken is een film als 'The messenger' niet het soort film die we bij kungfufilms.nl bespreken. Het is geen Hongkong productie en er zit al helemaal geen martial arts in. Maar aangezien de regie in handen was van de gebroeders Pang werd de interesse toch gewekt. De broers weten regelmatig verassend uit de hoek te komen en de wens is natuurlijk dat dit ook hier weer het geval is.

Zoals bij bijna alle films van de gebroeders Pang werken ze met een bovenmenselijk thema. Telkens weer willen ze ons duidelijk maken dat er meer is op deze aarde dan alleen maar mensen. Geesten dwalen overal rond en soms proberen ze contact te maken met de mensen. De ene keer zal dit positief zijn en de andere keer een stuk minder. Meestal is het laatste van toepassing. In 'The messenger' blijft het continue de vraag van wat er precies gaande is. Er wordt gespeeld met hoe je zelf een eigen invulling kan geven aan een situatie. Hierdoor weet de film een aardig originele invalshoek te pakken. De sfeer is in het begin behoorlijk beklemmend. Alleen later wordt dit opeens een stuk minder. Er wordt te veel weg gegeven en langzaam beginnen er gaten in het plot te vallen. De dialogen zijn ook niet geheel sluitend en voelen soms wat onnatuurlijk aan. Het is dus ook een raadsel waarom de film maar zevenentachtig minuten duurt. Dit is inclusief zeven minuten aftiteling en er blijft dus iets van tachtig minuten film over. Met tien minuten meer had de film zeker een beter gevoel kunnen over brengen.

De problemen van de film zijn waarschijnlijk ook te wijten aan de verbouwing van het verhaal wat er oorspronkelijk gebruikt zou worden. Eerst zou het namelijk een vogelverschrikker zijn die het gezin moest terroriseren. Niet echt in de stijl van de gebroeders Pang en dus hebben ze het script aan gepast. Het idee dat ze gebruikt hebben is op zich goed, maar er is niet genoeg tijd genomen om het echt sluitend te maken. Hierdoor blijven sommige situaties onverklaard. Er is ook maar niet te ontsnappen aan het gevoel dat er hier veel te makkelijk gedaan is. Eigenlijk wordt er gewoon teruggegrepen op standaard horror zaken. De Amerikaanse producers hebben de gebroeders Pang waarschijnlijk te veel opgehemeld en ze niet genoeg achter de broek aan gezeten. Want als je de extra's op de dvd gaat kijken wordt het wel heel duidelijk dat ze enorme fans van ze zijn.

Op de acteurs valt weinig aan te merken. Dit voelt allemaal goed en vooral Kirsten Stewart speelt erg goed. Dat ze ook nog eens niet geheel onaantrekkelijk is speelt natuurlijk geen rol. Haar jongere broertje wordt gespeeld door een tweeling genaamd Even en Theodore Turner. Kinderen van die leeftijd in horror films vind ik altijd bijzonder. Hoe gaan ze om met het gene wat ze mee maken op de set. Gelukkig vallen ze niet ten prooi van enge monsters en blijft het bij wat staren naar niets. Dit is best knap gedaan want er is maar niet te ontdekken waar ze nu echt naar kijken.

Qua opbouw van spanning blijven de gebroeders Pang meesterlijk. Helaas slagen ze er hier niet in om een indrukwekkende film af te leveren. Het ziet er allemaal prima uit maar het verhaal zit vol gaten. Verrassend is het wel en de manier waarop er wordt gespeeld met hoe je zelf een invulling kan geven aan een situatie is knap. Hierdoor kan het geen kwaad de film toch een keer te kijken. Het levert namelijk geen naar gevoel op. Het is alleen wel jammer dat je later de puzzel in je hoofd niet compleet kan krijgen.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

Extra's

Op deze steelboek 2 disk editie van DFW zijn voldoende extra's terug te vinden. Het gaat om een totaal van honderd en negenentwintig minuten. Das dus een heleboel achtergrond informatie over deze film. Exhuming the messengers is bijna veertig minuten lang durende special over 'The messengers'. Hier in word werkelijk alles besproken wat maar met de film te maken heeft. Het meest indrukwekkende is wel hoe de scènes met de vogels gemaakt zijn. Tijdens het kijken lijkt het namelijk allemaal niet zo bijzonder. Maar als je ziet hoe het tot stand kwam realiseer je je dat er best risico's aanzaten. Een interessante special die je pas moet kijken na de film want ander verliest deze al zijn kracht. De Interview with cast & crew vinden plaats op de set van de film. Bijna iedereen komt aanbod en dit duurt net geen acht minuten. In de Behind the scenes krijgen we nog eens te zien hoe de opnames verliepen. Dit duurt meer dan twintig minuten en veel van bijzondere scènes worden getoond. Van een Featurette verwacht je normaal gesproken heel wat. Dit maal is het een soort trailer van nog geen vier minuten. Interviews gaan hierin samen met beelden van de film. Om een extra als Filmclips toe te voegen aan een dvd vind ik altijd een beetje zinloos. Het gaat hier om zes scènes uit de film die makkelijker toegankelijk gemaakt zijn. Iets wat ook al kan met de menu indeling op de eerste disk en daarom naar mijn idee redelijk overdreven. Tijdens het filmen waren er op het internet al Webisodes te volgen. Hierin kon je de voortgang op de voet volgen. Het gaat hier om elf stuks die samen net geen half uur in beslag nemen. Als of dit nog allemaal niet genoeg was zijn er de trailer, tv-spots en een geschreven biografie over de gebroeders Pang aanwezig. Een behoorlijk complete disk met extra's die waarschijnlijk door niemand helemaal gekeken zal worden.

 

Drager DVD 2 disk steelbook (reg 2)  
Beeld kwaliteit Zeer goed
Geluid kwaliteit Zeer goed (dolby digital 5.1 & DTS)
Ondertiteling Nederlands
Taal Engels
Uitgever Dutch film works
Waardering          5/10

Terug naar het overzicht.