home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..Mighty Peking Man (1977)

Sing Sing Wong, Goliathon, Colossus of the Congo

Acteurs Danny Lee EXTRA'S 
Evelyn Kraft - 12 page booklet 
Ku Feng -
Norman Chu -
Lam Wai Tiu -
Regisseur Ho Mung Wa -

Speelduur 86 Min -
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

Een expeditie vertrekt naar de Kongo op zoek naar een gigantische reuze aap. Na niet al te lange tijd krijgt de wildernis steeds meer grip op de expeditieleden. Na diverse mannen verloren te hebben, zakt de moed aardig in de schoenen. Lu Tiem (Ku Feng) ontpopt zich steeds meer als een meedogenloze leider en dit zorgt voor diverse confrontaties tussen hem en Johnnie Fang (Danny Lee). Het wordt zelfs zo erg dat Lu Teim hem in de de jungle achter laat en onverricht ter zake terug naar de beschaving gaat. Helemaal alleen loopt Johnnie Fang, de reusachtige aap, tegen het lijf. Hij wordt ternauwernood gered door Ah Wei (Evelyn Kraft), een half wilde vrouw die al jaren samen met deze aap leeft. Een jaar gaat voorbij en er ontstaat een liefdes relatie tussen beide. Johnnie Fang wil toch wel graag terug naar de beschaafde wereld en vraagt of Ah Wei, samen met de aap, met hem mee gaat. Trots laat Johnnie Fang de aap al Lu Tiem zien en er wordt meteen transport geregeld naar Hongkong. Hier wordt een grote show rond deze extreem grote gorilla georganiseerd. Beroofd van zijn vrijheid word de aap steeds agressiever en als hij ziet dat Lu Tiem bezig is met het aanranden van Ah Wei slaat hij door en zet letterlijk heel Hongkong ondersteboven.      

Een film die niet echt getuigd van creativiteit wat het verhaal betreft. In principe zou het een direct kopie van de film ‘King kong’ kunnen zijn. Het verhaal wordt op een heleboel punten slecht onderbouwd en barst van de clichés. Op dit opzicht niet echt een topper. Maar wat zorgt er dan wel voor dat ‘The mighty peking man’ een leuke film is om naar te kijken. Als eerste de special effects. Ze zijn natuurlijk in geen opzicht te vergelijken met wat er tegenwoordig met de computer gedaan wordt. Maar je kan duidelijk zijn dat er een heleboel mensen bezig geweest zijn om dit project realiteit te maken. Diverse delen van Hongkong zijn op schaal nagebouwd, zodat een man verkleed als aap dit eens lekker kan slopen. Ik moet zeggen dat dit er bijzonder vermakelijk uit ziet als je er niet te veel van verwacht. De insteek, wij geven je het idee wel en gebruik zelf je fantasie maar om het af te maken, is hier perfect toe te passen. Dit is nu precies zo’n reden waarom films uit Hongkong zo leuk zijn om te kijken. Miniatuur helikopters en tanks worden ingezet om de reuze gorilla te lijf te gaan als hij zich op een van de hoogste gebouwen (ook in miniatuur nagebouwd) van de stad bevind. Dit zorgt ervoor dat je de laatste veertig minuten van de film in een non stop en bijzonder extreme actie scène beland. Hierbij vergaap je je het ene moment aan de geweldige sets en het andere moment val je om van het lachen omdat het allemaal zo slecht is. De film is eigenlijk verdeeld in drie delen. Als eerste de jungle expeditie waarbij diverse wilde dieren doormiddel van trucmontage  mensen pletten en opeten. Daarna belanden we in het bijzonder slappe liefdesverhaal tussen Danny Lee en Evelyn Kraft. Dit alles is quasi erotisch in beeld gebracht zonder ook maar een keer iets bloot te laten zien. Evelyn Kraft blijft ook de hele film rond huppelen in een miniatuur bikini van tijgervel waar haar borsten de helft van de tijd uit dreigen te vallen. Dit alles is inclusief diversen slowmotion scènes waarin het liefdes paar uitbundig rondhuppelt, zwemt of stoeit met de wilde dieren. Voeg hier ook nog eens een geweldige jaren zeventig soundtrack aan toe, de titel ‘Could it be I'm in love? Maybe’ zegt genoeg dacht ik zo. Ik zelf heb me bijzonder goed vermaakt tijdens het kijken van ‘The mighty Peking man’. Alleen dit was niet omdat het allemaal zo goed in elkaar zat of dat het verhaal zo boeiend is. Eigenlijk kan je de film beter als ronduit slecht omschrijven. Ik raad dus iedereen aan om deze film alleen in een bijzonder melige bui te kijken en te genieten van de manier hoe het in elkaar gezet is.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Zeer goed (16:9 anamorphic widescreen 2.35:1)
Geluid kwaliteit Zeer goed (dolby digital 2.0 & dolby surround 5.1)
Ondertiteling Nederlands
Taal Mandarijn
Uitgever Dutch filmworks
Waardering          8/10 Met dank aan Dutch filmworks

Terug naar het overzicht.