home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

Mismatched couples (1985)

Ching fung dik sau, Qing feng di shou, Love Meets Its Match

Acteurs Donnie Yen EXTRA'S 
May Law - Trailer
Wong Wan Sze - Photo gallery
Yuen Wo Ping -
Anna Aeyama -
Regisseur Yuen Wo Ping -
Speelduur 87:21 mins -
Prod. maatschappij Peace film productions -

 

Eddie (Donnie Yen) is een enorme dans gek. Hij leeft voor breakdance en staat geen moment stil. Dit tot irritatie van zijn zus, Ah Ying (Wong Wan Sze) waarmee hij een huis deelt. Zij vindt dat hij maar eens wat nuttigs moet gaan doen. Hij kan zich beter op zijn school concentreren dan de hele tijd rond te wiebelen. Eddie probeert hierom van alles om zijn zus te ontlopen en zijn nichtje Stella (May Law) helpt hem hier bij. Ze schiet hem dus ook te hulp als Eddie probeert om Mi Ni (Yuen Wo Ping) onderdak aan te bieden. Hij zou namelijk graag van deze oude Peking opera meester leren. In ruil voor de lessen wil Eddie hem werk en een slaapplaats bieden. Alleen Ah Ying  overtuigen om hem in huis te nemen zal niet makkelijk worden. Voordat dit alles echt geregeld is heeft Eddie het al weer druk met wat anders. Hij probeert Anna (Anna Aeyama) te versieren en raakt de verkeerde snaar bij de Amerikaanse danser Jacky (Kenny Perez). De puinhoop is al snel niet meer te overzien en wordt compleet gemaakt door een gestoorde pro-vechter (Dick Wei). Deze ziet in Eddie een bijzonder sterke vechter en wil er alles aan doen om met hem in de ring te staan.

Nadat Yuen Wo Ping en Donnie Yen samen in 1984 'Drunken Tai Chi' maakte gooiden ze het voor hun volgende film over een hele andere boeg. Breakdansen was enorm populair in die tijd en aangezien Donnie Yen een tijd in Amerika verbleef had hij hier wat verstand van. Breakdansen werd dus het thema voor 'Mismatched couples'. Een bijzondere keuze aangezien veel bewegingen uit deze dansvorm ge´nspireerd werden door de acrobatiek uit de kung fu films. Hiermee brachten ze het terug naar de basis en lieten ze zien wat ze er in Hongkong mee konden.

Om de actie heen maken ze er een klucht van zoals het alleen in Hongkong kan. Eigenlijk is het gewoon een liefdes drama waarbij verschillende personages worstelen met hun liefde voor elkaar. Redelijk standaard maar Yuen Wo Ping weet er een goed sluitende zaak van te maken. Dit gaat natuurlijk op hele speelse wijze maar door het cartooneske van het geheel maakt dit niet zo veel uit. De film is toch al niet serieus te nemen dus waarom zouden de emoties en reacties dit wel moeten zijn. Het begint allemaal rustig en langzaam maar zeker mengen zich verschillende verhaal lijnen met elkaar. Hierbij doet de film de titel enorm veel eer aan want eigenlijk is iedereen een misplaatst stel. Op werkelijk ieder duo is de term van toepassing en dit is geweldig gevonden. De humor is ontzettend flauw en de grappen en mensen die meerdere malen vallen ontbreken niet. Hierbij is iedereen flink aan het overdrijven en de lach is dus ook moeilijk te onderdrukken. Maar ondanks dit alles heeft de film toch zijn vertederende momenten. Iets wat knap te noemen is gezien de melige sfeer.

Mocht je op zoek zijn naar een film die de jaren tachtig weer geeft dan zit je met 'Mismatched couples' helemaal goed. Het begint natuurlijk met breakdansen. Maar ook de gettoblaster op de schouder, BMX fietsen en enorm foute mode ontbreekt niet. Donnie Yen loopt rond met een roze polo in zijn witte broek. Om het af te maken heeft hij een foute haarband in en verdenk ik hem ook nog van make-up. Iedereen loopt er zo bij dus hij valt gelukkig niet uit de toon. Toch is het pijnlijk om naar te kijken en een grap op zich.

De muziek door de gehele film heen is super foute elektronische breakdance muziek. Dit past er natuurlijk perfect bij maar erg goed is het niet te noemen. Toch draagt dit behoorlijk bij aan de aparte sfeer van de film.    

Donnie Yen is hier nog erg jong. Het is leuk om te zien hoe hij vroeger was in deze setting. Ondanks dat hij ontzettend afgetraind is komt hij een beetje sullig over. Dit is natuurlijk voor de film gedaan maar stoer wordt hij er niet van. Voor Yuen Wo Ping is dit een bijzondere film. Hij speelt hier een behoorlijk grote rol en dat deed hij niet zo vaak. Hij laat hier op alle vlakken zijn kunnen zien. Of het nu actie of drama is het lukt hem allemaal. Een andere bijzondere rol wordt neergezet door Dick Wei. Komedie is niet echt zijn ding maar hier probeert hij het toch. De manier waarop hij een geflipte profvechter neerzet is erg grappig.

Breakdance vormt de basis van de actie. In het begin zien we Donnie Yen dansend over straat gaan en later verplaatst dit zich naar clubs. Maar ook op de boulevard kan gedanst worden met de bekende mat op de grond. Dit zijn leuke combinaties van acrobatiek en dans. De variatie is erg groot en er zitten veel klassieke bewegingen. Tussendoor krijgen we ook nog een stukje krachttraining te zien en laat Yuen Wo Ping wat opera bewegingen zien. Kung fu blijft echter achterwege tot de laatste tien minuten. Hierin gaat Donnie Yen de ring in voor het eindgevecht. Niet echt knallende actie maar zeker de moeite van het kijken waard. Dit had best wat meer gemogen.

'Mismatched couples' is een film zoals ze alleen uit Hongkong kunnen komen. Het is een bizarre mix van humor, drama, romantiek en actie. De tand des tijd heeft er een behoorlijk gedateerd document van gemaakt. De kleding lijkt misplaatst en niet iets wat een normaal denkend mens nu zou aantrekken. Dit was echter mode toen en wie weet hoe we over tien twintig jaar naar de films van nu zullen kijken. Het tempo zit er flink in en hierdoor heeft het een hoog entertainment gehalte. Bereid je voor het kijken van 'Mismatched couples' voor op het ergste. Alleen op deze manier weet je zeker dat je een geweldige film te zien krijgt. Het lijkt namelijk allemaal een misplaatste grap maar achteraf zal je zien dat het best een goede grap is.

Copyright kungfufilms.nl (2009)

 

Drager DVD (reg 0)  
Beeld kwaliteit Goed (Ananmorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital 2.0)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Joy sales
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.