home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Monkey kung fu (1979)

Monkey Fist, Floating Snake

Acteurs Chan Muk Chuen EXTRA'S 
Sun Rong Jye - Bonus fight
Chang Yi - Directe scène toegang
Eddie Ko - New releases 
Chen Sing - Other releases
Regisseur Joe Law -
Speelduur 93 min -
Productie maatschappij   -

 

De niet echt slimme Ah Tung (Chan Muk Chuen) werkt als ober in een restaurant. Al jaren droomt hij er van om kung fu te leren. Maar omdat hij geen geld heeft om zijn lessen te betalen fungeert hij in zijn vrije tijd als oefenpartner voor een lokale kung fu school. In de twee jaar dat hij dit al doet heeft hij de nodige blauwe plekken opgelopen maar nog niks geleerd. Zo langzaam maar zeker begint hij een beetje te begrijpen dat hij gebruikt wordt. Hevig teleurgesteld ontmoet hij Yu Tu Hai (Sun Rong Jye) een meester in monkey kung fu. Jaren geleden is deze man gevlucht voor de meedogenloze Hai Yun (Chang Yi). Momenteel verdient hij de kost als kapper en woont in een boomhut in het bos. Iedere dag draagt hij zijn kappersstoel naar de stad om zo zijn geld te verdienen. Ah Tung smeekt de man om hem kung fu te leren, maar deze gaat niet echt op zijn verzoek in. Maar de aanhouder wint en Ah Tung geeft niet op. Om van Ah Tung af te komen geeft Yu Tu Hai hem allerlei rare klusjes, zoals pompoenen scheren. Net als dit begint te werken ontdekt Hai Yun het stadje waar dit zich allemaal afspeelt. Het bevalt Hai yun er wel en hij begint met geweld alle kung fu scholen over te nemen. Dit gaat een periode erg goed tot hij opeens Yu Tu Hai herkend. Ze raken in gevecht, maar de strijd blijft onbeslist. Dit betekent voor beide dat ze moeten trainen alleen Yu Tai Hai is de jongste niet meer. Er zit niks anders dan Ah Tung toch als leerling te nemen en hem klaar te maken voor een gevecht met Hai Yun.

Een kung fu komedie met een standaard leerling-meester verhaal. De hele film ligt een beetje in de zelfde lijn als 'Fearles hyena' van Jackie Chan. De gimmick is dit keer monkey kung fu een stijl die gebaseerd is op de bewegingen van een aap. De hoofdrol word gespeeld door Chan Muk Chuen. Een man die niet zo heel veel films op zijn naam heeft staan als acteur, maar meer als choreograaf aan het werk was. Deze rol gaat hem goed af, want hij heeft wat uiterlijk betreft wel wat weg van een aap en zijn bewegingen zijn soepel, snel en krachtig. In het begin is zijn karakter alleen iets te dom voor het goede, maar naarmate zijn kung fu training vordert lijkt hij intelligenter te worden (raar maar waar). Ondanks de niet echt originele verhaal lijn weet de film goed te boeien en soms origineel uit de hoek te komen. Het gebeurt namelijk niet vaak dat zowel de held als de slechte trainingsscènes in een film hebben. De meest opvallende trainingsscène wordt gedaan door Chang Yi. Normaal is hij natuurlijk al opvallend in zijn rollen, maar om de 'Floating snake style' te perfectioneren gebruikt hij wel een heel apart trainingsapparaat. Een omhoog lopende rollenbank met aan het einde een ton. Onmogelijk om tegen op te lopen, maar na regelmatige training lukt het. De omgevingen waar gefilmd is zijn niet echt bijzonder. De bekende dorpjes en huisjes met uitwijkingen naar de omliggende bossen. De boom waar Yu Tu Hai in woont is wel apart alleen hadden ze hier wel iets meer van kunnen laten zien. De film begint met een demonstratie van de stijl tegen een rode achtergrond. In deze demonstratie is de kung fu van goed niveau iets wat in het eerste deel van de film een beetje ontbreekt. Na een half uur worden de gevechten beter, maar ik kan alleen niet echt zeggen dat ze boven het gemiddelde uit weten te komen. Met iets meer aandacht aan de afwerking van de choreografie was dit waarschijnlijk wel gelukt. Ook het feit dat deze dvd fullscreen is speelt een grote rol, want je mist toch aan twee kanten een deel van het beeld. Ik betwijfel alleen of 'Monkey kung fu' in de widescreen uitvoering verkrijgbaar is. Toch is de film leuk om een keer gezien te hebben, want de film weet wel te boeien. Vooral de kleine rol van Yuen Hua is even verassend als grappig. Het is heel apart om zo'n grote ster uit de Shaw studio's in een kleine onbelangrijke rol te zien.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd (reg 0)
Beeld kwaliteit Matig (full screen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Vengeance video
Waardering          7/10
Terug naar het overzicht.