home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


My blueberry nights (2007)

 

Acteurs Nora Jones EXTRA'S 
Jude Law - Trailers
Nathalie Portman - Exclusief interview met Wong Kar Wai
Rachel Weisz -
David Strahairn -
Regisseur Wong Kar Wai -
Speelduur 91:12 mins -
Prod. maatschappij Block 2 pictures -

 

Het ergste dat je als geliefde kan overkomen is ontdekken dat die gene waar je zo van houdt een ander heeft. De grond wordt onder je voeten weggeslagen en al je toekomstplannen vallen in duigen. De New Yorkse Elizabeth is dus ook aardig van slag als ze deze ontdekking doet. Toch wil ze verder met haar leven. Om dit te kunnen doen moet ze eerst de sleutel van het huis van haar ex terug geven. Alleen omdat hij haar zo bedrogen heeft wil ze hem niet meer zien. Ze besluit de sleutel af te geven bij een eetcafé in de buurt. Eigenaar Jeremy (Jude Law) neemt de sleutels in ontvangt en biedt Elizabeth een luisterend oor. In de dagen die volgen komt Elizabeth nog regelmatig terug bij het eetcafé. De band tussen haar en Jeremy groeite. Ze merkt zelfs dat ze gevoelens voor hem krijgt. Voor haar een erg verwarrende situatie aangezien ze haar ex nog niet vergeten is. Omdat alleen tijd de juiste beslissing kan bepalen besluit ze een tijdje weg te gaan. Ze zegt Jeremy geen gedag en neemt zomaar een bus. In de periode die volgt trekt ze van stadje naar stadje. Overal waar ze komt werkt ze meer dan dat ze vrij is. Op deze manier hoeft ze niet na te denken over haar verdriet. Gaandeweg ontdekt ze dat zij niet de enige is met liefdes problemen. De situaties waar ze in beland doen haar steeds meer realiseren welke keuze ze moet maken.

Als er één filmmaker een herkenbare stijl heeft dan is het Wong Kar Wai wel. Zijn verhalen hebben bijna altijd hetzelfde onderwerp en hij gaat meer voor het visuele dan voor de dialogen. Situaties helemaal uitkauwen en uitleggen doet hij ook niet. Je mag je eigen fantasie gebruiken om de gaten in te vullen. Hierbij geeft hij precies genoeg hints om dit te doen. 'My blueberry nights' is zijn eerste Engelstalige film. Een grote stap en test of zijn magische formule ook in een westerse setting werkt. Om het nog iets gecompliceerder te maken vroeg hij zangeres Nora Jones de hoofdrol te spelen. Zij had totaal geen acteer ervaring maar dit mocht voor Wong Kar Wai geen belemmering zijn.

Voor Wong Kar Wai dus uitdagingen genoeg. Om het risico wat te beperken nam hij een verhaal wat aansluit bij zijn grootste successen 'Chungking express' en 'Fallen angels'. De sfeer en het tempo zijn gelijk maar de humor ontbreekt. De toon van de film is dus ook een stuk zwaarder. Echter is verder alles dat noodzakelijk is aanwezig. De voiceover, de dromerige beelden, maffe camera shots en typische dialogen. Het verhaal is iets wat je gewoon moet laten gebeuren. Het eerste uur lijkt het nergens heen te gaan maar langzaam begint er zich een rode draad te vormen. We worden meegenomen in meerdere verhalen. Hoofdrolspeler Nora Jones is hierbij meer de gene die het vanaf de zijlijn bekijkt dan het middelpunt. Toch is alles wat er gebeurt van belang voor haar karakter. Zo kan een gefrustreerde dronken dorpsagent of een beroepgokker  onbedoeld een leraar zijn die een wijze levensles brengt. Hier wordt tevens het bewijs geleverd dat je ook niet succesvol hoeft te zijn om iemand wat te leren. Allemaal net even vanaf een andere kant bekeken. Normaal gesproken vraag je namelijk raad bij iemand die weet wat hij aan het doen is. Toch wordt uiteindelijk het doel van alles duidelijk en valt alles op zijn plaats. Hierbij is er voldoende ruimte om later nog eens rustig na te denken over alles wat gebeurd is. We kunnen dus zeggen dat de film verhaal technisch geslaagd is.

Amerika is natuurlijk heel anders dan Hongkong. De sfeer is hierdoor heel anders. Er is gekozen voor rustige plaatsen om te filmen. Hoofdzakelijk is dit op plaatsen waar mensen samen komen. Cafés, casino's en restaurants vormen het middelpunt van de film. Maar eigenlijk is de omgeving maar bijzaak. Het gaat om de personen en deze zijn bijna altijd het middelpunt van de shot.

Voor Nora Jones was dit haar acteer debuut. Voor Wong Kar Wai was haar onervarenheid van essentieel belang. Hij wilde iemand die natuurlijk kon acteren zonder zich aan regeltjes te houden. Het resultaat is prima. Nora Jones gedraagt zich inderdaad erg natuurlijk. Maar op zich is ze ook niet zo heel veel aan het acteren. Het zijn Jude Law, Nathalie Portman, Rachel Weis en David Strahairn die voor het vuurwerk zorgen. Zij zijn hier de echte acteurs en Nora Jones bekijkt alles vaak vanaf de zijkant. Haar personages is ook erg introvert dus het past allemaal goed.

Liefhebbers van de films van Wong Kar Wai weten dat muziek altijd een belangrijke rol speelt. De soundtrack hier bestaat uit hoofdzakelijk country pop klassiekers. Nummers die iedereen wel eens gehoord heeft. Echt vrolijke nummers zijn het niet. Ze passen goed bij de sfeer van het verhaal en geven deze meer kracht. Echt een rode draad zoals 'California dreaming' van de Mama's and the Pappa's in 'Chungking express' was is niet aanwezig. 

Cameraman Christopher Doyle en Wong Kar Wai hebben jaren lang samen films gemaakt. De resultaten waren telkens weer betoverend. Samen wisten ze een geweldige dromerige sfeer te creëren die je door een film heen liet zweven. De samenwerking werd hier niet voort gezet. In plaats daarvan mocht Darius Khondji achter de camera plaats nemen. Ook een man met veel ervaring en met films als 'The beach', 'Panic room' en 'The ninth gate' op zijn naam. Toch weet hij niet dezelfde magie te creëren. Sommige beelden voelen misplaatst en geforceerd aan. Misschien is William Chang die de montage doet hier de schuldige van. Hij was alleen verantwoordelijk voor alle films van Wong Kar Wai op dit gebied en nooit eerder deed dit zich voor. 

'My blueberry nights' is een prima film. Alles is lekker traag en in het begin heb je geen idee waar je op moet letten. Langzaam maar zeker valt alles op zijn plek. Zoals je mag verwachten van Wong Kar wai is het thema liefde en de problemen er van. Hij zet hier zijn traditie van films als 'Chungking express' en 'Fallen angels' voort. Tevens was dit zijn debuut op het gebied van de Engelse taal en we mogen zeggen dat het project geslaagd is. Het enige waar wel op gehoopt mag worden is dat hij voor zijn volgende film de humor weer een beetje terug brengt.

Copyright kungfufilms.nl (2008)

Extra's

Naast een aantal trailers van andere A-film releases is er op deze disk een kort interview met Wong Kar Wai terug te vinden. Dit gaat in combinatie met beelden uit de film. Hij spreekt in het Engels over hoe het was om 'My blueberry nights' te maken. Het is niet heel erg informatie maar geeft een klein inzicht in de ideeën van de regisseur.

 

Drager DVD (reg 2)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1 anamorphic)
Geluid kwaliteit Zeer goed (Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Nederlands of Frans
Taal Engels
Uitgever A-film
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.