home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Option Zero G4

G4 Dak Gung, G4 Te Gong

Acteurs Jullian Cheung Chi Lam EXTRA'S 
Carmen Yee Yeuk Tung  
Anthony Wong - n.v.t.
Monica Chan Faat Yung -
Michael Wong -
Regisseur Dante Lam -
Speelduur 110 min -
Prod. maatschappij Peoples productions -

 

Rick (Jullian Cheung Chi Lam) maakt deel uit van een speciaal politie team dat uiterst geheime missie uitvoert. Deze missies variëren van extreem gewelddadige arrestaties tot nachtelijke spionage klussen. Het team bestaat uit vier mannen en een vrouw en iedereen gaat bijzonder goed met elkaar om. Ze beschouwen dit team bijna meer als familie dan hun eigen relaties thuis. Want als je leven dagelijks in de handen van een ander legt bouw je een speciale band met deze persoon op. De enige vrijgezel van het team is Mona (Monica Chan Faat Yung). De mannen zien haar als een van de jongens, maar stiekem is ze verliefd op Rick. Dit geeft de nodige problemen in de prille relatie van Rick want Kelly (Carmen Yee Yeuk Tung), zijn nieuwe vriendin, heeft dit al snel door. De eerst volgende missie volgt en deze pakt niet zo uit als verwacht, een van de team leden komt om het leven. Iedereen is vreselijk van slag. In plaats van wat vrije tijd te nemen om dit te verwerken, stort Rick zich op zijn werk. Hij geeft zich op voor een bijzonder extreem onderdeel van de politie en slaagt voor alle testen. Voor Kelly is de maat vol en besluit weg te gaan bij Rick. Dit zonder ook maar een woord te zeggen. Rick snapt niet wat hij verkeerd gedaan heeft, maar accepteert haar vertrek. Weken gaan voorbij tot Rick op een dag een klus moet doen op een plaats waar Kelly aanwezig is en ze elkaar voor het eerst weer ontmoeten.

Regisseur Dante Lam combineert actie met een relatie drama. Niet echt iets wat je verwacht in een Hongkong film, maar de tijden veranderen zullen we maar zeggen. Het resultaat is absoluut vermakelijk voor een film waar eigenlijk vrij weinig in gebeurd. Het eerste wat me te binnen schiet is de term ‘real life soap’ om de film het beste te omschrijven. Er wordt op een verrassend goed niveau geacteerd. Iets wat hoofdzakelijk toe te schrijven is aan de aanwezigheid van Anthony Wong. Bijna iedere film waar hij in mee speelt weet hij de rest van de acteurs met zich mee te trekken om een goede prestatie neer te zetten. Natuurlijk is regisseur Dante Lam hier ook voor een groot deel verantwoordelijk voor. Met veel experimenteel en flitsend camerawerk, wat vooral in de achtervolgingsscènes naar voren komt. De spanning wordt goed opgebouwd wanneer een opgejaagde en gewapende huurmoordenaar in een grote groep mensen terecht komt. Het enige wat ik een beetje mis is het overzicht in de schietpartijen. Ze komen een beetje chaotisch over maar hierdoor wordt het realisme juist aardig versterkt. Toch gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar het overdreven aandikken van situaties in een Hongkong film. Want als er zich een tragische gebeurtenis voordoet in een gevecht wordt er op dat moment weinig aandacht aan besteed. Later wordt er wel op terug gekomen, maar dit is niet het heerlijk dramatische wat we gewend zijn uit oudere Hongkong films. Met ongeveer een half uurtje aan actie scènes is het honderd en tien minuten durende ‘Option zero’ geen film die alleen om de actie draait. En er wordt zeker geen top verhaal vertelt. Het gaat hier om het samenspel van de verschillende karakters en problemen die door hun werk ontstaan. En dit komt absoluut goed over. Bekijk ‘Option zero’ dus niet als actie film maar als een politie drama met leuke en inventieve actiescènes en je bent verzekerd van een ontspannen avondje film kijken.  

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager Video
Beeld kwaliteit Goed (Full screen)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby surround)
Ondertiteling Nederlands
Taal Engels
Uitgever World wide Cinema
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.