home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Prodigal son (1981)

Baai Ga Chai, Pull No Punches

Acteurs Yuen Biao EXTRA'S 
Lam Ching Ying  
Sammo Hung - n.v.t.
Frankie Chan -
Peter Chan Leung -
Regisseur Sammo Hung -
Speelduur 101 min -
Prod. maatschappij Golden harvest -

 

Leung Chang (Yuen Biao,) een zoon van rijke ouders, staat bekend in heel Fat Shan als een onverslaanbare vechter. Tenminste dat denk hij zelf, want wat hij niet weet is dat zijn ouders iedereen met wie hij vecht rijkelijk belonen om te verliezen. Als twee vrienden een gevecht verliezen met een acteur uit een Peking opera voorstelling gaat Leung Chang verhaal halen. Maar hoe zijn bediende (Peter Chan Lung) zijn best ook doet, hij krijgt het niet voor elkaar om Leung Yee Tai (Lam Ching Yin) om te kopen. Leung Chang wordt keihard met zijn neus op de feiten gedrukt. Jaren was hij in de veronderstelling een kung fu meester te zijn en hier blijkt helemaal niets van waar te zijn. De volgende dag gaat hij terug naar Leung Yee Tai om te vragen of hij zijn leerling mag zijn en een afwijzing volgt. Volhoudend als hij is, laat Leung Chang het hier niet bij zitten. Hij laat zijn vader de hele Peking opera groep kopen, zodat hij als de persoonlijke assistent van Leung Yee Tai mee kan reizen. Maanden gaan voorbij zonder dat hij ook maar iets leert, maar hij blijft volhouden. Na een vreselijke aanval op de Peking opera groep zijn Leung Yee Tai en Leung Chang volledig op elkaar aangewezen en trekken zich terug in een afgelegen huis. Waar Wong Wa Po (Sammo Hung) de broer van Leung Yee Tai het eindelijk voor elkaar weet te krijgen dat Leung Chang zijn kung fu lessen krijgt.

Absoluut een van de betere films van productie maatschappij Golden Harvest. Een leuk verhaal dat continue voor verassingen zorgt en goed uitgewerkt is. De balans tussen lichte komedie en drama is goed gevonden. Geen flauwe en overdreven slapstick, maar er worden genuanceerde grappige situaties gecreëerd die tegen het belachelijke aanzitten. Maar deze grens wordt absoluut niet overschreden. Dit is ook terug te vinden in de make-up van een aantal van de niet hoofdrolspelers en hun gedrag. Om het geheel in balans te houden blijft Yuen Biao's karakter bijna de hele film serieus. Lam Ching Yin speelt een Wing Chun meester die tegen het vrouwelijke aanzit. Door het wegscheren van zijn wenkbrauwen krijgt hij een hele aparte uitstraling. Zijn bewegingen daarentegen zijn alles behalve vrouwelijk maar keihard en geraffineerd. Sammo Hung zorgt voor een onvergetelijk moment met zijn combinatie van kaligrafie en kung fu. Rond springend als een aap, hangend aan het plafond en staand op een tafel maakt hij zijn zelf portret. Voor een groot deel is er buiten opgenomen in een oude Chinese stad en alles is tot in de details uitgewerkt. Dit is te vergelijken met een film uit de Shaw studio’s. Ongeveer op de helft gaan we over naar een set in de studio maar het wordt er niet minder sfeervol op. De gevechten en trainingen in ‘Prodigal son’ zijn allemaal gebaseerd op de Wing Tsun stijl en prachtig in beeld gebracht. Alle bewegingen zijn overzichtelijk en in combinatie met wat acrobatiek en gesprongen trappen een adembenemend spektakel. Het tempo ligt ook precies goed en ze zijn ook niet te langdradig. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit en er is duidelijk verschil in stijl te zien. Het gebruik van wapens komt bijna niet voor, alle gevechten zijn dus puur en vuist tegen vuist. Niet zomaar een kung fu film, maar een echt Wing Tsun meesterwerk waarvan iedere kung fu film liefhebber zeker van zal genieten.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager video Hongkong legends dvd release Extra's HKL release
Beeld kwaliteit Goed (widescreen) - Biography Showcase for Lam Ching-ying
Geluid kwaliteit Goed - Interview with leading man Yuen Biao
Ondertiteling Engels - Interview with Sifu Guy Lai
Taal Cantonees - Wing Chun demonstrations by Sifu Austin Goh
Uitgever Made in Hongkong - Interview with Sammo Hung and co-star Frankie Chan
Waardering          9/10 - Feature length audio commentary with Bey Logan

Terug naar het overzicht.