home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

Rebel intruders (1980)

Da sha si fang, Killer army, The Guerillas

Acteurs Kwok Choy EXTRA'S 
Chiang Sheng - color stills
Lo Mang - Biography & selected filmography
Sun Chien - Other releases
Lu Feng - Trailers
Regisseur Chang Cheh - Production notes
Speelduur 95 mins - original poster
Prod. maatschappij Shaw brothers -

 

Door een burgeroorlog ligt heel China overhoop. Vooral in het noorden is het een grote chaos. Velen slaan dus ook op de vlucht en zoeken hun heil elders. Dit zorgt voor een boel onrust in de grote steden. Hierdoor worden er overal groepen gevormd om de vluchtelingen onder controle te houden. Alleen echt netjes wordt er niet met ze omgegaan. Onschuldig worden ze vastgehouden, gedood en van hun laatste bezittingen beroofd. Wang Hsu (Kwok Choy) is ook gevlucht uit het noorden. Gelukkig heeft hij het voordeel dat hij goed kan vechten. Hierdoor vindt hij een baantje als portier bij een boordeel. Ook Chi Chun Peng (Lo Mang) weet zijn voordeel te doen door zijn kung fu training. Hij kan aan de slag bij een van de beveiligingsgroepen van de stad. Hij wordt daar kung fu leraar. Door toeval treft dit tweetal elkaar in een casino. Er ontstaat een discussie en voordat ze het weten zijn ze aan het vechten. Maar al vrij snel ontstaat er een band doordat ze uit de zelfde stad komen. Hierdoor vergeten ze compleet dat de ruzie ontstond door Yu Wen San (Chiang Sheng). Met z'n drieŽn besluiten ze wat te gaan drinken. Door de gedeelde interesse en achtergrond besluiten ze een bloedeed af te leggen en elkaars broeder te worden. Maar het geluk is van korte duur. In het bordeel waar Wang Hsu werkt wordt een van de belangrijkste mannen van de stad vermoord. De daders proberen de schuld op het drietal te schuiven. Alleen dit wordt net even iets te snel ontdekt. Zonder er ook maar over na te denken verzetten ze zich. Hierdoor komen ze enorm in de problemen want de moord blijkt een groot complot te zijn. Hierdoor is niemand meer te vertrouwen. Er zit dus ook niets anders op dan te proberen te vluchten. Alleen echt makkelijk zal dit niet worden als bijna iedereen in de stad achter je aan zit.

Voor de meeste Nederlanders heeft 'The rebel intruders' eigenlijk geen introductie nodig. In de jaren negentig was hij namelijk in bijna iedere videotheek te vinden onder de titel 'Killer army'. Velen zullen dus ook verheugd zijn met de release van deze film in het originele formaat op dvd.

Bij 'The Venoms' is onderlinge chemie de absolute kracht van hun films. Natuurlijk speelt hun enorme vaardigheid op kung fu gebied ook een grote rol in dit succes. En 'The rebel intruders' behoort tot een van hun beste films. Hierin komt hun vaardigheid namelijk het beste tot zijn recht. Maar de bekende ingrediŽnten van regisseur Chang Cheh mogen we ook niet uitvlakken. Hij weet een vrij simpel verhaal op erg sterke wijze uit te bouwen tot een absolute genre klassieker.

Het verhaal is vrij direct en recht door zee. Eerst wordt er een situatieschets gemaakt en daarna volgt de introductie van de helden. Hierbij wordt een klein beetje aan de opbouw van hun persoonlijkheid gedaan. Maar het meeste moeten we toch uit hun kung fu en houding halen. Het belangrijkste is dat ze recht door zee en standvastig zijn. Ze zullen hun achtergrond nooit vergeten en altijd voor de zwakkere vechten. Dit zijn natuurlijk personages waar je geen moeite voor hoeft te doen om sympathie mee te krijgen. De tegenstanders daarentegen worden afgeschilderd als brute en niets ontziende monsters. Hier komt ook nog eens bij dat ze zich heel anders voor doen dan ze in werkelijkheid zijn. Deze introductie is lekker gevarieerd en voordat je het weet is de film al een behoorlijk stuk gevorderd. Er is dan nog niet echt wat gebeurd. Alleen plotseling slaat dit om en belanden we in een kat en muis spel. Het ene gevecht wisselt het andere af. En we trekken al vechtend de hele stad door. Hierbij wordt een behoorlijke variatie in acht genomen. De stemming gaat van serieus naar dramatische en hier tussen door wordt ook wat humor verwerkt. Het mag dus gezegd worden dat de film een erg sterke basis heeft.

Zoals je mag verwachten is dit alles opgenomen in de shaw studio's. Alle bekende sets passeren de revue. Maar het bijzondere is dat Chang Cheh het toch allemaal vrij ruim over laat komen. Hij pakt steeds de juiste hoeken en benut alles ten volste. Er zijn ook veel figuranten aanwezig om het lekker levendig te maken. Voor de muziek is er flink gebruik gemaakt van nummers uit de 'De wolf' bibliotheek. Stuk voor stuk mooie stukjes muziek die de sfeer nog eens extra versterken.

Maar zonder kung fu zou 'The rebel intruders' natuurlijk helemaal niets voorstellen. De balans is veertig procent verhaal en zestig procent actie. En het knappe is dat de gevechten van het begin tot het einde boeiend blijven. In eerste instantie zijn ze vrij luchtig en onschuldig. Langzaam maar zeker komt de ernst er in en wordt het tempo steeds meer opgevoerd. Iedereen heeft duidelijk een eigen stijl van vechten. Kwok Choy is de alleskunner. Chiang Sheng de behendige acrobaat en Lo Mang de brute en directe vechter. Maar dit is natuurlijk niets nieuws. Want voor alle films die ze maakten geldt dit wel een beetje. Maar om dit ijzersterke trio een beetje aan te vullen worden er ook wapens door heen gemengd. Zo hanteert de ene beveiligingsunit een zwaard de andere een speer en de volgende een vreemdsoortige ijzeren hand. Alle drie deze groepen moeten worden bestreden. Dit levert telkens een ander scenario op. De choreografie is hier bij tot in de perfectie uitgewerkt en wordt uitgevoerd op een bijna bovennatuurlijke snelheid. Maar het zijn niet alleen deze drie acteurs die schitteren. Alle bekenden die onder de hoede van Chang Cheh stonden doen mee. Dit zijn natuurlijk Lu Feng, Sun Chien, Wong Lik en Yeung Hung. Allemaal doorgewinterde vechters die voor een solide show kunnen zorgen. En dit doen ze ook absoluut.

Met 'The rebel intruders' levert Chang Cheh wederom het bewijs dat hij in staat was de ene klassieker na de andere af te leveren. De film is werkelijk een meesterwerk dat aan alle kanten perfect in balans is. Een knappe bijkomstigheid is dat de film het met een vrij simpel verhaal moet doen. Hier merk je bijna niets van en precies die punten die belangrijk zijn worden uitgelicht. Maar vooral dat gene wat belangrijk is voor een kung fu film is dik in orde. Want niemand kon gevechten in elkaar zetten zoals 'The venoms'. Dit is dus ook een film die je zeker gezien moet hebben.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

 

Drager DVD (reg 3)
Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1 anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital 5.1)
Ondertiteling Chinees / Engels
Taal Mandarin
Uitgever Intercontinental video limited
Waardering          9,5/10

Terug naar het overzicht.