home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Rich and famous (1987)

 Kong Woo Ching, Jiang Hu Qing, Drifter Love

Acteurs Andy Lau EXTRA'S 
Chow Yun Fat  
Alex Man - n.v.t.
Danny Lee -
Pauline Wong -
Regisseur Taylor Wong -
Speelduur 99 min -
Productie maatschappij -

 

Drie Chinese vluchtelingen Kwok (Andy Lau), Yung (Alex Man) en Chui (Pauline Wong) worden door het noodlot samen gebracht bij een man die ze opvoedt en verzorgt. Op alle mogelijke manieren proberen ze geld bij elkaar te krijgen om van te leven. Als Yung op een dag flinke gokschulden maakt bij Li Ah Chai (Chow Yun Fat) zijn ze genoodzaakt snel een groot bedrag bij elkaar te krijgen. Ze beroven een zakenman. Al snel blijkt dat dit een verkeerde beslissing was. De zakenman blijkt een keiharde gangster te zijn en na een achtervolging wordt Kwok ontvoerd en raakt Chui gewond. Ten einde raad vraagt Yung bij Li Ah Chai om hulp. Li Ah Chai stemt in omdat hij zich toch al irriteerde aan de werkwijze van deze gangster. Alles wordt zonder overdreven veel geweld opgelost, alleen Kwok is ernstig gewond geraakt. Zodra alles weer bij het oude is vraag Li Ah Chui of ze alle drie voor hem willen werken. Dol gelukkig beginnen ze aan dit nieuwe rijkere leven, maar al snel krijgen ze door dat het leven van een gangster niet altijd even makkelijk is.

Helaas geen geweldig camera werk of mooi gechoreografeerde schietpartijen. Wel een prachtige verhaal over loyaliteit, hebzucht en verraad. Dit alles wordt op zo'n manier gepresenteerd, dat er een intense haat ontstaat bij de kijker voor het personage die alles veroorzaakt. Een van de sterkere punten van Hongkong films en een gevoel dat maar weinig andere filmmakende landen op deze manier op kunnen roepen. Tegenover haat staat natuurlijk liefde en de keuzes die dit met zich mee brengt. Helaas is de film wat verhaal betreft niet helemaal goed uitgewerkt, maar de combinatie van top acteurs Chow Yun Fat en Andy Lau maakt hier een hoop goed. Het gaat hier weliswaar om een film die stamt uit het begin van de carrières van beide acteurs, maar ze zijn duidelijk in hun element. Ze worden aangevuld door diverse andere bekende acteurs, zoals Danny Lee en Fan Mei Sheng. Beide spelen een kleine rol in de film. De schietpartijen zien er wat knullig uit. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het matige geluid wat de pistoolschoten maken en het feit dat bij ieder schot een gooiende beweging gemaakt wordt. Verder zijn ze wel goed opgezet en vooral het gevecht aan het einde is bijzonder intens en keihard in beeld gebracht. Hoofdzakelijk centreert de film zich rond de lagere rangen van de gangster wereld en wordt dit zonder enige glamour in beeld gebracht. Zeker de moeite van het kijken waard, maar verwacht geen topactiefilm. Bereid je eerder voor op een drama met gewelddadig knokpartijen, welke zich afspeelt in het Hongkong van begin jaren tachtig. 

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager Video Chow Yun Fat Andy Lau
Beeld kwaliteit Goed
Geluid kwaliteit Goed
Ondertiteling Engels
Taal Cantonees
Uitgever Made in Hongkong
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.