home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..






Rush hour 3 (2007)
Acteurs Jackie Chan EXTRA'S 
Chris Tucker - Outtakes reel
Hiroyuki Sanada - Deleted scenes
Youki Sudoh - theatrical trailer
Noémie Lenoir -
Regisseur Brett Ratner -
Speelduur 90:46 mins -
Prod. maatschappij New Line cinema -

 

De ambassadeur van China staat op het punt een grote onthulling te doen. Wat hij te melden heeft zal de Chinese triade ten gronde richten. Hij is van plan dit te doen tijdens een groot congres. De gehele wereldtop zal hier aanwezig zijn. Op deze manier weet hij zeker dat de informatie op de juiste plek terecht zal komen. Omdat hij ook weet dat zijn leven niet meer veilig is heeft hij inspecteur Lee (Jackie Chan) gevraagd hem te beschermen. Maar ondanks alle voorbereiding en inzet wordt er toch een aanslag gepleegd. Lee zet onmiddellijk de achtervolging in maar faalt om de dader te pakken. Natuurlijk reageert James Carter (Chris Tucker) ook op de oproep. Vanaf dat moment is het tweetal wederom onafscheidelijk. De ambassadeur overleeft de aanslag maar is er behoorlijk slecht aan toe. Zijn dochter laat Lee en Carter beloven de dader te pakken. Beide heren stemmen hier mee in en starten onmiddellijk hun onderzoek. Hierbij komen ze er al snel achter dat het spoor naar Parijs leidt. Hier moeten ze op zoek naar de leider van de triade en een lijst met alle kopstukken. Vanaf het moment dat ze aankomen wordt het ze meteen moeilijk gemaakt. De plaatselijke politie wil ze er niet hebben en de triades al evenmin. Dit geeft wel aan dat ze op het goede spoor zitten maar makkelijk krijgen ze het er niet mee. Al snel is er geen weg meer terug. Dit geldt helemaal voor Lee want hij blijkt een link te hebben met de triades die hij liever niet heeft.

Na zes jaar is toch zo ver, 'Rush hour 3' is een feit. De eerdere delen waren Jackie Chan's meest succesvolle films in het westen en dus moest er een derde komen. Maar zonder Chris Tucker zou het niet compleet zijn. Jackie Chan had allang zijn medewerking toegezegd maar zijn drukpratende wederhelft was niet zo happig. Er werd gesproken over exorbitante bedragen en uiteindelijk werd de knoop doorgehakt. Met beide heren aan boord kon er begonnen worden met filmen. De vraag is alleen wat voor invloed heeft het gesteggel over geld uiteindelijk gehad op het eindresultaat. Een groot bedrag van het budget ging namelijk op aan de acteurs. Dit geeft  een rare smaak als je bedenkt hoe close Jackie Chan en Chris Tucker in de film lijken.

Laten we niet in de voorgeschiedenis van deze productie blijven hangen maar gewoon kijken naar het eindresultaat. De eerste twee delen gaven al aan dat het niet om het verhaal ging. Dit dient simpelweg als een excuus voor actie en humor. Het derde deel is ook geen uitzondering en het verhaal is dus ook minimaal. Eigenlijk volgt het exact dezelfde indeling als de eerdere delen. Maar met nieuwe grappen en actie maakt dit eigenlijk geen klap uit. De film windt er geen doekjes om en na een geweldige introductie van Chris Tucker mag Jackie Chan zijn ding doen. Beide scènes zetten meteen een goede toon. Humor en actie wisselen elkaar snel af. Het tempo is goed en als kijker vliegt de tijd snel aan je voorbij. Dit gaat eigenlijk allemaal goed tot we driekwart in de film zijn. Hier lijkt de formule opeens niet meer zo serieus genomen te worden en belanden Chris Tucker en Jackie Chan opeens in een duet. Jackie Chan komt via een soort trapeze zingend een theater binnen terwijl Chris Tucker op het podium staat. De reden waarom ze daar zijn is duidelijk maar het zingen totaal misplaatst. Chris Tucker heeft er sowieso een handje van om zich luid kwelend door deze productie heen te werken. Dit is best grappig allemaal maar een zingende Jackie Chan is gênant. Nou heeft hij in de loop der jaren genoeg albums uitgebracht in Azië en deze verkochten goed. Het is dus niet zo dat hij niet kan zingen. Het gaat er meer om dat deze scène totaal niet past bij zijn personage en het gevoel van de film. Gelukkig blijft het bij deze ene misstap en al snel zit je er zo weer helemaal in. Helaas is het daarna wel zo dat de film iets te snel afgelopen is. Nog geen negentig minuten film is namelijk niet veel. Hiervan is tachtig minuten echt film en de rest aftiteling. Er had dus best een scène of twee bij gekund maar waarschijnlijk was het budget op.

Als we de speelduur en die ene scène vergeten is het een prima film. De chemie tussen Jackie Chan en Chris Tucker is als vanouds en ze vullen elkaar perfect aan. Hier valt weinig over te zeggen dat niet voor de eerdere film geldt. Het grootste verschil is misschien dat Jackie Chan ouder is geworden en Cris Tucker zijn kaaklijn verdwenen is. Zijn gezicht is wat boller dan voorheen een bewijs dat hij een goed leven heeft. Om het tegen onze helden op te nemen is er natuurlijk  een schurk nodig. Nadat Steven Seagal, Jean Claude van Damme en Tony Jaa niet beschikbaar waren viel de keuze uiteindelijk op Hiroyuki 'Henry' Sanada. Voor de echte kung fu film liefhebbers een bekende naam. Hij was onder andere te zien in 'Ninja in the dragons den' en 'Shoguns ninja' wat beide klassiekers zijn. Hierin bewees hij absoluut een boeiende tegenstander te zijn voor Jackie Chan. Een andere maar opvallender tegenstander is Sun Ming Ming. Deze reus wordt natuurlijk op hilarische wijze bevochten door onze helden. De intrigerende Noémie Lenoir zorgt samen met Youki Sudoh voor het vrouwelijk schoon. Ze doen dit beiden op hele andere wijze maar doen niet onder voor elkaar.

Dat Jackie Chan een dagje ouder wordt weten we allemaal. Echt veel hoeven we dus ook niet meer van hem te verwachten. Toch weet hij zich aardig te manifesteren. Veel van zijn typische bewegingen en situaties passeren de revue. Zo worden we in het begin meteen getrakteerd op een achtervolging. Deze doet denken aan oude tijden want Jackie Chan springt, klimt valt en duikelt om toch zijn mannetje te pakken te krijgen. Het enige commentaar wat hierop is dat het allemaal wat snel afgelopen is. Eigenlijk geldt dit voor alle actie in de film. Als Hongkong film liefhebber hou je van eindeloze gevechten en actie. De gemiddelde westerling kan dit helaas niet zo waarderen. 'Rush hour 3' is toch het meeste op het laatste publiek gericht en dus laat het de fans met een drang naar meer achter. Dit neemt echter niet weg dat goede gevechten en achtervolgingen in de film zitten. Het kopstuk is natuurlijk het gevecht tussen Jackie Chan en Hiroyuki Sanada. Ze gaan elkaar gewapend met zwaarden te lijf en alsof dat nog niet genoeg is wagen ze zich op de Eiffeltoren.

Vanaf het moment dat 'Rush hour 3' begint is er meteen een bepaalde herkenning. Een gevoel dat het allemaal vertrouwd is. Het duurt even voordat dit gevoel een plekje heeft gekregen en dan opeens is het duidelijk. De muziek doet heel erg denken aan 'Enter the dragon'. Niet geheel vreemd want Lalo Schifren maakte de muziek voor de film. Hij gebruikte hiervoor praktisch dezelfde instrumenten als hij deed bij de overbekende Bruce Lee klassieker. De muziek ligt dus erg lekker in het gehoor en brengt een goede sfeer.

Omdat Amerika en Hongkong al geweest waren was er voor het derde deel een nieuwe locatie nodig. De keuze viel uiteindelijk op de lichtstad Parijs. Een prima plek om een film te maken om dat de stad genoeg moois te bieden heeft. Natuurlijk brengen we een bezoek aan de Eiffeltoren en komen we langs de Arc de triomf. Verder worden er vele stukken van de stad getoond. Alleen, het is wel duidelijk dat de producenten zich enigszins vergist hadden in de mee werkendheid van de stad. Een groot aantal scènes zijn namelijk opgenomen voor een bluescreen. Waarschijnlijk konden de straten niet afgezet worden en kon er dus niet te lang gefilmd worden. Opvallend is wel dat het bij de Eiffeltoren bijzonder rustig is. Hier loopt werkelijk geen mens en er mogen zelfs auto's onderdoor rijden. Dit betekent dus dat ze de gehele locatie hebben afgehuurd en hiervoor hebben ze zeker weten flink in de buidel moeten tasten.

'Rush hour 3' is zoals je eigenlijk wel mag verwachten een prettige en lollige actie film. Jackie Chan en Chris Tucker hebben nog steeds diezelfde chemie en zijn goed op dreef. Het enige minpuntje is dat het lijkt of regisseur Brett Ratner een beetje op het concept uitgekeken is. Hij gaat er wat rap door heen en neemt er niet echt de tijd voor. Je blijft als kijker met een onverzadigd gevoel achter en dat is volgens mij niet geheel de bedoeling. Als er nog een deel zou komen dan is het wat anders. Maar driemaal is scheepsrecht en een vierde deel zou een slecht idee zijn.

Copyright kungfufilms.nl (2008)

Extra's

Heel erg veel extra's heeft deze regio 3 dvd niet te bieden. Toch staat het allerbelangrijkste (naast de film natuurlijk) er wel op. Geen film van Jackie Chan is namelijk compleet zonder de bloopers. In de Outtakes reel krijgen we er behoorlijk wat te zien. Twee en een halve minuut lang stompzinnigheid, versprekingen en andere ongein van Jackie Chan en Chris Tucker. Bij de deleted scenes is er genoeg te zien wat er niet in de uiteindelijke film zat. In totaal duurt dit zeven minuten. Natuurlijk ontbreekt ook de trailer van de film niet.

 

Drager DVD (reg 3)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (16:9 anamorphic)
Geluid kwaliteit Zeer goed (DTS - ES, Dolby digital - EX & Stereo)
Ondertiteling Chinees
Taal Engels
Uitgever International video limited
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.