home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Shanghai Shanghai (1990)

Luan shi er nu, The Shanghai Encounter

Acteurs Yuen Biao EXTRA'S 
Sammo Hung - Trailer (new)
Anita Mui - Trailer (original)
George Lam - Movie stills
Tien Niu -
Regisseur Teddy Robin -
Speelduur 92:39 Mins -
Prod. maatschappij Golden harvest -

 

Voor Little tiger (Yuen Biao) is de tijd van het grote avontuur aangebroken. Na zijn jeugd op het platteland doorgebracht te hebben probeert hij nu zijn kansen in Sjanghai. Jaren geleden ging Big Tiger (George Lam), zijn broer, hem al voor. Het eerste wat hij dus ook wil is zijn broer vinden in deze chaos. Er heerst een behoorlijke verdeeldheid in Shanghai door de aanwezigheid van de vele buitenlanders. Iedereen strijd voor zijn eigen voordeel en de onderwereld maakt hier dankbaar gebruik van. Het duurt voor Little Tiger dus ook niet lang voor hij in de problemen zit. Hij raakt betrokken bij een strijd tussen rebellen en de triade. Hierbij verdwijnt er een tas vol met geld en Little Tiger wordt als dader aangewezen. Gelukkig haalt hij ook een klein voordeel uit de situatie. Hij raakt bevriend met een groep rondtrekkende acrobaten en deze helpen hem zijn broer te zoeken. Dit duurt gelukkig niet lang en beide broers zijn erg blij herenigd te zijn. Little Tiger wil alleen geen hulp van zijn broer om zijn weg in Sjanghai te vinden. Hij wil het graag op eigen kracht doen. Maar de gangsters zijn hem nog niet vergeten. Waar ze kunnen maken ze hem het leven zuur. Dit mondt uiteindelijk uit in een confrontatie die voor de gangsters niet positief afloopt. Mede hierdoor  en door zijn wat naïeve gedrag trekt hij de aandacht van Chin Hung Yun (Sammo Hung). Deze triade baas laat Little tiger bij zich komen. Dit gesprek loopt voor Little Tiger positie af. Hij krijgt zeggenschap over zijn eigen gebied. Aangezien hij een goed hart heeft is hij niet van plan zich met criminele praktijken bezig te houden. Hij wil zijn omzet op nette wijze draaien. Alleen in de praktijk zal dit niet makkelijk worden. De corruptie is groot en zijn denkwijze komt gewoon niet overeen met die van Chin Hung Yun. Al snel zit hij dus in een strijd tussen de autoriteiten, zijn broer en de maffia. Een lastige combinatie waar hij zich ook niet zo makkelijk uit zal bluffen.

Kijkend naar de cast van 'Shanghai Shanghai' zou iedere Hongkong film liefhebber enthousiast moeten worden. Sammo Hung, Yuen Biao en Anita Mui in een film kan haast niet mis gaan. De jaren negentig was ook geen slechte periode dus alles zit mee. Alleen het vreemde is dat deze film maar weinig bekendheid geniet in het westen. Maar de nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt en deze moet gestild worden.

De film begint veelbelovend. Kwalitatief ziet alles er goed uit en de Golden Harvest sfeer is duidelijk aanwezig. Yuen Biao is een vertrouwd gezicht dus een gevoel van 'thuis komen' is er snel. Alleen na een minuut of vijftien verliest de film zijn focus. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar en niets wordt goed afgemaakt. Er lijkt geprobeerd te zijn een film met een gecompliceerd verhaal te maken. Alleen regisseur Teddy Wong was hier niet toe in staat. Hij blijft veel te lang op niet relevante bijzaken hangen. Op zichzelf werken deze scènes prima. Ze zijn leuk om naar te kijken en zijn typerend voor een Hongkong film uit die tijd. Maar samen gesmolten leiden ze tot niets. Belangrijke zaken worden vluchtig benoemd en bijzaken tot in de treuren uitgediept. Gelukkig wordt het aantal personages beperkt. Hier blijft het overzicht dus wel gehandhaafd. Wat het verhaal betreft komt 'Shanghai Shanghai' dus niet zo heel goed uit de bus. Maar hierbij hoeft het voor een Hongkong film nog niet verloren te zijn. Zaken als actie, humor en vreemde wendingen kunnen een film toch nog redden. Helaas scoort de film op deze punten ook niet hoog.

De actie zelf is dik in orde. Yuen Biao laat een aantal indrukwekkende stunts zien (waaronder een val van een behoorlijke hoogte) en de choreografie van de gevechten is fris en boeiend. Alleen het probleem zit hem een beetje in de hoeveelheid actie. Dit is gewoon te weinig. Er dienen zich voldoende momenten aan maar deze worden niet benut. In plaats hiervan worden romantische subplots behandeld. Maar de momenten die benut worden zijn goed. Zo krijgen we een stijldans gevecht tussen Yuen Biao en wijlen Anita Mui te zien. Dit gevecht is erg vermakelijk en toont duidelijk waarom beiden zo geliefd waren in deze periode. Maar het mooiste is het eindgevecht. Als je deze in de context van de film plaatst is hij van goede tijdsduur. Sammo Hung en Yuen Biao laten zien dat een trap niet alleen is om naar boven te komen. Je kan hier ook geweldig op knokken en de meest bizarre capriolen op uit halen. Dit gevecht aan het einde is dus ook zeker een reden om je door bepaalde delen van de film heen te bijten.

Zoals gezegd veel bekende acteurs in 'Shanghai Shanghai'. Yuen biao speelt de hoofdrol. Als we heel eerlijk zijn is dit is niet iets wat hem het beste af gaat. In bijrollen is hij voortreffelijk maar voor een hoofdrol is hij helaas niet boeiend genoeg. Actie technische behoort hij tot de top maar sec als acteur heeft hij gewoon niet voldoende charisma. Hij is niet stoer, grappig of intrigerend genoeg. Hij is gewoon Yuen Biao en niet meer dan dat. Hier komt nog eens bij dat Sammo Hung  ook niet lekker in zijn rol zit. Hij speelt een triade leider maar heeft geen enkele karakter eigenschap. Hij is vlees noch vis en er is totaal niet door de kijker te bepalen of hij goed of slecht is. Dit maakt het heel lastig om emotioneel betrokken te raken bij de film. Voor Yuen Biao is het wel duidelijk. Hij speelt een goed personage en dit ligt er heel dik boven op. Ook Anita Mui, en het kost me moeite dit te schrijven, spettert niet. Ook zij heeft duidelijk te kampen met dezelfde problemen als Sammo Hung. Het lijkt dus duidelijk dat Teddy Robin niet in staat is een pakkende film te regisseren. Het was gelukkig ook niet zijn hoofdzaak. Tot nu toe regisseerde hij vier films maar was hij meer actief als componist van film muziek, producent en acteur.

Het sterkste punt van 'Shanghai Shanghai' is toch wel de productie zelf. Alles ziet er perfect en verzorgd uit. Dit kan natuurlijk ook bijna niet anders aangezien de film uit de Golden Harvest studios komt. De Sets zijn prachtig en alles komt goed levendig over. Er zijn zelfs wat visuele effecten terug te vinden. Deze zijn subtiel en springen niet heel erg in het oog, maar ze zijn er wel.

Wat er op papier veelbelovend uit ziet doet het helaas in de dvd speler niet zo heel erg goed. Dit komt simpelweg doordat er niet voldoende actie is en het verhaal niet duidelijk door komt. Ook het feit dat de personages flinter dun blijven draagt niet bij. Zelfs top acteurs als Sammo Hung, Yuen Biao en wijlen Anita Mui kunnen de film niet redden. Het beste advies is dus ook om de film alleen te kijken als je alle toppers uit deze periode al gezien hebt.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

 

Drager DVD (reg 3)

 

Beeld kwaliteit Zeer goed (1.85:1)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital 5.1, original 2.0)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Cantonese of Mandarin
Uitgever Fortune star
Waardering          6,5/10

Terug naar het overzicht.