home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

.


Shanghai knights (2003)
Acteurs Jackie Chan EXTRA'S 
Owen Wilson - Actie compilatie filmpje 
Fann Wong - Gevechtshandleiding
Donnie Yen - Deleted Scènes 
Aidan Gillen  - Audio commentaar 
Regisseur David Dopkin - Directe scène toegang
Speelduur 114 min -
Prod. maatschappij Spy glass entertainment 

 

Chon Wang (Jackie Chan) krijgt per post het nieuws te horen dat zijn vader om het leven gebracht is. Het keizerlijk zegel, wat zijn vader bewaakte is daarbij gestolen. De brief komt van zijn zusje Chon Lin (Fann Wong). Zij is de moordenaar achterna gereisd naar Engeland om de dood van haar vader te wreken. Chon Wang neemt onmiddellijk zijn besluit en vertrekt naar New York om zijn vriend Roy O'Bannon (Owen Wislon) op te zoeken. Hij wil het geld, wat Roy voor hem bewaard heeft ophalen. Dit laatste brengt een klein probleem met zich mee. Roy O'Bannon heeft het geld geïnvesteerd in allerlei onzinnige zaken en is het dus kwijt geraakt. Teleurgesteld bedenkt Chon Wang, samen met Roy O'Bannon, een plan om zonder geld toch in Engeland te komen. Ze besluiten zichzelf aan boord van een schip te smokkelen en na een lange boottocht komen ze aan in Londen. Ze gaan op zoek naar de zus van Chon Wang. Zij blijkt in de gevangenis te zitten voor een mislukte moordaanslag op de moordenaar van haar vader. Beide heren beginnen wat klunzig aan hun onderzoek om vervolgens verwikkeld te raken in een complot tegen de koninklijke familie van Engeland, waarbij zowel Chinese als Engelse top mensen betrokken zijn.

Wat mij hoofdzakelijk stoorde in de vorige Amerikaanse films van Jackie Chan is dat hij nooit echt de hoofdrol speelde. Zijn rol werd altijd voor de helft gedeeld met een andere acteur die te veel de overhand in het verhaal had. Hierdoor kwam het personage van Jackie Chan te veel in het gedrang en kwam hij op mij meer als scherm vulling over dan dat zijn volle kunnen benut werd. ‘Shanghai knight’ brengt hier enigszins verandering in, want de rol van Owen Wilson is een stuk minder groot. Hierdoor wordt het talent van Jackie Chan een stuk beter benut. We mogen regisseur David Dopkin hiervoor bedanken, want er is duidelijk te zien dat er veel aandacht aan de gevechten besteed is en dat ze niet zuiver op routine gemaakt zijn. Voor de ervaren kung fu film kijker brengt het niet veel nieuws en is het tempo iets lager dan we gewend zijn van Jackie Chan. Toch zitten er stukken in de film die te vergelijken zijn met films uit de tijd van ‘Project A (1983)’. En zijn er zelfs momenten dat alles lekker lang door gaat en tot zeker twee keer toe worden we getrakteerd op een vechtscène van meer dan tien minuten. De grappen zijn te herleiden naar de grote inspiratie bronnen van Jackie Chan waarvan o.a. Buster Keaton en Charlie Chaplin. Iets wat ik de laatste jaren steeds minder in zijn films terug zag. Donnie Yen zijn aandeel is, zoals ik wel verwachtte, kort, maar niet geheel onbevredigend. Toch had ik liever gezien dat dit het eindgevecht van de film was. Het gevecht tegen Aidan Gillen, waar de film mee afgesloten wordt, deed het voor mij niet helmaal. Te weinig mooie bewegingen en niet helemaal mijn wapen keuze. Het verhaal is vrij simpel, maar door de diverse toevoegingen en de verwijzing naar gebeurtenissen uit de Engels/Amerikaanse geschiedenis, zeker niet saai. Verder is er eigenlijk vrij weinig aan te merken op ‘Shanghai knights’. Het is een goed vervolg op het eerste deel en gelukkig is Owen Wilson iets minder irritant dan in het eerste deel. Ik verwacht niet dat de film erg veel negatief commentaar zal krijgen, want erg veel risico’s worden er niet genomen. Er wordt dus redelijk op safe gespeeld. Wat mij betreft mag Jackie Chan zijn films in de toekomst op deze manier blijven maken met lekker ouderwets gevechten en zijn typerende humor.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (dolby digital)
Ondertiteling engels, Nederlands, Frans, Italiaans, enz
Taal Engels, Frans, Italiaans
Uitgever Touchstone pictures
Waardering          7/10

Terug naar het overzicht.