home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..

Shaolin hand lock (1978)

Sap Chi Soh Hau Sau, Shi Zi Suo Hou Shou, Handlock

Acteurs David Chiang EXTRA'S 
Lo Lieh - 12 page booklet
Chan Wai Man -
Dick Wei -
Chan Ping -
Regisseur Ho Meng hua -
Speelduur 88 min -
Productie maatschappij Shaw brothers -

 

Na een zware training gaat Cheng Ying (David Chiang) samen met zijn zus Meng Ping (Chan Ping) naar de markt om boodschappen te doen. Als ze op de terugweg zijn worden ze tegemoet gerend door een riksjatrekker. Deze was net getuige van de gruwelijke moord op hun vader (Dick Wei). Geschrokken haasten ze zich naar huis om te ontdekken dat ze te laat zijn. Hun vader is al dood en ligt samen met zijn twee bedienden voor zijn huis. Onmiddellijk volgen ze het spoor van de moordenaar dat naar een klein hotel leidt. De dader is net vertokken maar de hotel eigenaar weet hun wel zijn naam te vertellen, Fang Yu Biao (Chan Shen). Gelukkig is de dader niet echt bezig geweest met het uitwissen van zijn sporen. Een ticket dat hij achter liet met bestemming Bangkok verraad hem. Chen Ying neemt rustig de tijd om zijn vader te begraven en begint daarna aan zijn reis naar Thailand. Fang Yu Bia heeft hij al snel gevonden en voordat hij hem doodt weet hij nog de naam van de opdrachtgever uit hem te krijgen. Verbaast neemt hij de naam Lin Hao (Lo Lieh) in zich op. Want overal waar hij in Bangkok kwam werd Lin Hao genoemd als gerespecteerd persoon. Toch gaat hij op onderzoek uit en krijgt het voor elkaar om op sluwe wijze een baan te krijgen als een van Lin Hao’s persoonlijk bodyguards. Het is allemaal niet makkelijk om een goede aanslag voor te bereiden. De andere bodyguard Kunsi (Chan Wei Man) houdt hem namelijk goed in de gaten. Als het hem toch lukt om hem te besluipen en zijn speciale techniek de Shaolin hand lock toe te passen heeft tot zijn grote verassing Lin Hao hier onmiddellijk een tegenaanval op. Gewond weet Cheng Ying te ontsnappen en met moeite weet hij zijn ware identiteit geheim te houden. Maar hoe langer Cheng Ying in het huis van Lin Hao blijft, des te meer hij te weten komt over zijn eigen verleden. Hierdoor versterken zijn wraak gevoelens steeds meer tot de onvermijdelijk confrontatie plaats vind.

Voor een groot deel opgenomen in Thailand en in dit opzicht dus al een bijzondere film. Het verhaal zit zeer goed in elkaar en bouwt langzaam op naar een verrassende ontknoping. Het mooie hiervan is dat je dit niet al vanaf het begin aan ziet komen en er dus een spannend sfeertje gecreëerd wordt. De tijd waarin de film zich afspeelt is ongeveer de jaren zeventig. Dit is wel terug te vinden in de kleding van de Thaise personages, maar de Chinese lopen gewoon in traditionele kleding. Mede hierdoor en het gebruik van de bekende binnensets blijft toch die old skool sfeer aanwezig. David Chiang vertokt zijn rol goed, alleen mist hij zoals altijd wat flexibiliteit in zijn gevechten. Met zijn uitstraling en de choreografie is niks mis, maar de afwerking van zijn bewegingen zijn wat slordig. De verder gevechten zijn kort en direct en kijken dus ook makkelijk weg. Dick Wei levert verreweg de beste prestatie in de gevechten maar helaas zijn rol is erg klein. De techniek waar de film zijn naam aan dankt is niet erg realistisch, maar wordt wel leuk in beeld gebracht. Ook de hele subcultuur van tegen aanvallen en verborgen wapens die hieraan verbonden zijn zijn zeer de moeite waard. Niet alle actie in de film bestaat uit gevechten; er zitten een aantal motor stunts in en een achtervolging met de bekende Thaise bootjes. Om de een of andere reden werd het nodig gevonden om deze achtervolgingen iets te versnellen waardoor het echt iets knulligs krijgt. Maar niet getreurd, dit is dan ook het enige opvallende minpunt aan ‘Shaolin hand lock’. Verder zit de gang er namelijk goed in en wordt er ruim gevarieerd in buiten locaties. Lo Leih speelt zoals gewoonlijk een meedogenloze schurk met een nogal warrig half grijs kapsel. Natuurlijk is hij even lekker te haten als altijd en een genot om naar te kijken. Door het verhaal en de niet heel erg overdreven aanwezigheid van actie scènes kan je ‘Shaolin hand lock’ beter als thriller omschrijven. Er is wel voldoende kung fu aanwezig maar te weinig voor de echte kung fu film fan. Maar wil je net even meer verhaal dan zit je bij deze film absoluut goed. Tevens is het een mooie film om iemand te laten zien die nog niet bekend is met het genre.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Zeer goed (16:9 anamorphic widescreen 2.35:1)
Geluid kwaliteit Zeer goed (dolby digital 2.0 & dolby surround 5.1)
Ondertiteling Nederlands
Taal Mandarijn
Uitgever Dutch filmworks
Waardering          8/10 Met dank aan Dutch filmworks

Terug naar het overzicht.